Συγκέντρωση αγροτών χθες στην πλατεία της Δράμας με τρακτέρ
Για το αβέβαιο μέλλον τους διαμαρτύρονται
οι Δραμινοί αγρότες και το ιδιαίτερα
ακριβό κόστος παραγωγής
Στην Agrotica στη Θεσσαλονίκη 1 Φεβρουαρίου το επόμενο ραντεβού
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ κινητοποίηση αγρότες και κτηνοτρόφοι από τη Δράμα, διατράνωσαν το μεσημέρι της Παρασκευής 26 Ιανουαρίου την αποφασιστικότητά τους να βάλουν φρένο στην πολιτική που οδηγεί στην κατάσταση που επικρατεί στον πρωτογενή τομέα.
Αν και ομολογουμένως δεν είχε τον κόσμο που θα έπρεπε να έχει ακόμα και σε σχέση με παλαιότερες κινητοποιήσεις, εντούτοις ήταν μια πρώτη συγκέντρωση αυτή που έγινε χθες το μεσημέρι, όπου οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, κατέβασαν τα τρακτέρ τους στην πόλη της Δράμας, κλείνοντας μέρος της οδού Εθνικής Αμύνης και της πλατείας Ελευθερίας για τρεις περίπου ώρες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η αποχώρηση έγινε συντεταγμένα και χωρίς φασαρίες, ενώ συμφώνησαν να μην γίνει κάτι άλλο, μέχρι την επόμενη Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, όπου θα πάνε να διαμαρτυρηθούν στα εγκαίνια της Agrotica στη Θεσσαλονίκη.
Το κάλεσμα έγινε και επίσημα και για το λόγο αυτό θα έχουν στη διάθεσή τους δύο λεωφορεία, εκ των οποίων το ένα πληρώνει η Περιφέρεια Δράμας και το άλλο η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Δράμας.
Τα σημεία διαμαρτυρίας
Στα βασικότερα σημεία που στέκονται οι αγρότες της περιοχής, είναι η αναθεώρηση της ΚΑΠ και το ενεργειακό ζήτημα, όπως το ηλεκτρικό και το αγροτικό πετρέλαιο για τα οποία ζητούν παρεμβάσεις από την κυβέρνηση.
Και ακόμα, ο αγώνας τους αφορά και το ζήτημα της ακρίβειας σε κάθε περίπτωση, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι, οι ίδιοι δεν είναι μόνο παραγωγοί, αλλά και καταναλωτές.
Το χαρακτηριστικό της χθεσινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας από παλαιότερες κινητοποιήσεις, ήταν ότι έβλεπε κανείς νέους ανθρώπους, οι οποίοι ξεκινούν πλέον με όνειρα και «χωρίς μέλλον» όπως λένε, στο επάγγελμα του αγρότη.
Ένας από τους νέους αγρότες, είναι και ο Δημήτρης Μπαλτζής από τον Μικρόκαμπο Δράμας, ο οποίος βρέθηκε στις κινητοποιήσεις, προκειμένου, όχι απλά να υπερασπιστεί τη δουλειά του και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, αλλά και το ίδιο το μέλλον το δικό του και της οικογένειάς του.
Όπως λέει μιλώντας στον «Π.Τ.», «ήρθαμε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για το υψηλό κόστος παραγωγής, που είναι κατά κύριο λόγο το ρεύμα και το πετρέλαιο. Και φυσικά η νέα ΚΑΠ με την οποία μας υποχρεώνουν και δεν μπορεί να υλοποιηθεί στη δική μας χώρα, για πολλούς και διαφόρους λόγους».
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «λιπάσματα, ζωοτροφές και άλλα είναι όλα στα ύψη. Εμείς δεν είμαστε μόνο παραγωγοί, αλλά είμαστε και καταναλωτές. Εμείς δεν ζητάμε να πουλάμε πανάκριβα, αλλά ζητάμε να αγοράζουμε φθηνά, ώστε να μπορεί και ο υπόλοιπος κόσμος να αγοράζει φθηνά τη δική μας παραγωγή. Αυτό δεν είναι παράλογο, ούτε θέλουμε να μας χαρίσουν χρήματα».
Στην ερώτηση για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων, σημείωσε ότι «δεν θέλουμε να κλείσουμε δρόμους, δεν ήρθαμε να δημιουργήσουμε προβλήματα στον κόσμο. Ήρθαμε για να παρουσιάσουμε τα προβλήματά μας και όχι να δημιουργήσουμε προβλήματα και εντάσεις. Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα και θέλουμε την στήριξη όλων».
Ερωτώμενος για το πώς βλέπει το μέλλον το δικό του αλλά και των συναδέλφων του, ο κ. Μπαλτζής σημειώνει: «Αβεβαιότητα. Δεν είμαστε σίγουροι για τίποτα. Δεν είμαστε αισιόδοξοι, γιατί μ’ αυτά που συμβαίνουν, δεν μπορώ να πω ότι έχω τη δουλειά μου, έχω ένα στάνταρ εισόδημα ώστε να μπορέσω να κάνω κάτι».
Επισημαίνοντας το χαρακτηριστικό ότι στη συγκέντρωση αυτή ήταν κυρίως νέοι άνθρωποι, νέοι αγρότες, ο ίδιος σημειώνει: «Είμαστε αρκετοί νέοι, που μεγαλώσαμε μέσα στην αγροτιά, σε αγροτικές οικογένειες και σήμερα δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε όπως μας αναγκάζουν να ζούμε. Δεν μπορούμε να γίνουμε παραγωγοί, τα κόστη είναι ακριβά».
Στην ερώτηση αν αγρότες εγκαταλείπουν το επάγγελμα, εξηγεί ότι «το παλεύουμε με νύχια και με δόντια. Είναι όλοι αγανακτισμένοι. Έπρεπε να είμαστε παραπάνω, αλλά δεν είμαστε. Είμαστε εδώ για όλους».
Μερική κινητοποίηση
Στο μεταξύ, μπλόκα αγροτών υπάρχουν σε διάφορα σημεία σε όλη την επικράτεια. Παρ’ όλα αυτά στη Δράμα, ήταν η μοναδική κινητοποίηση που έγινε, η οποία έχει καθαρά τοπικό χαρακτήρα.
Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει μια γενικευμένη συνεννόηση με αγρότες από το σύνολο της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, και αυτή είναι μια κατάσταση που προβληματίζει αρκετούς από τον πρωτογενή τομέα, τόσο αγρότες όσο και κτηνοτρόφους.