Home > Νέα > Για βιώσιμες στρατηγικές δράσεις σε προορισμούς όπως τη Δράμα & άλλες περιοχές Μια συνεργασία του Τμ. Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς με το Υπ. Τουρισμού

Για βιώσιμες στρατηγικές δράσεις σε προορισμούς όπως τη Δράμα & άλλες περιοχές Μια συνεργασία του Τμ. Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς με το Υπ. Τουρισμού

Για βιώσιμες στρατηγικές δράσεις

σε προορισμούς όπως

τη Δράμα & άλλες περιοχές

Μια συνεργασία του Τμ. Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς με το Υπ. Τουρισμού

 

 

 

ΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με θέμα τις βιώσιμες στρατηγικές δράσεις στο τουρισμό, ξεκινάει το Τμήμα Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, σε συνεργασία με το Υπουργείου Τουρισμού για το 2024.

Η συνεργασία τελεί υπό  την καθοδήγηση του Γενικού Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης Μύρωνα Φλουρή, αυτή η συνεργασία ενισχύει σημαντικά το όραμα του Tμήματος για την προαγωγή της τουριστικής εκπαίδευσης μέσω πρακτικών και καινοτόμων μεθόδων μάθησης και σύνδεσης με την κοινωνία.

Η εμπλοκή των φοιτητών στη διαμόρφωση στρατηγικών για την ανάπτυξη βιώσιμων τουριστικών προορισμών συνάδει με το όραμα του τμήματος για την προαγωγή της βιωσιμότητας και την αρωγή στην κοινωνία και οικονομία.

Οι φοιτητές θα επικεντρωθούν σε συγκεκριμένους προορισμούς όπως η Κεφαλονιά, οι Μικρές Κυκλάδες, το Βελβεντό Κοζάνης, η Δράμα και οι Σοφάδες, προωθώντας τις περιοχές αυτές ως best practice στην εφαρμογή βιώσιμων τουριστικών στρατηγικών.

Η αλήθεια είναι ότι η Δράμα έχει ανάγκη από συγκεκριμένες πρακτικές και στρατηγικές δράσεις προκειμένου να προωθήσει τον τουρισμό της σε διάφορα επίπεδα, ώστε να μπορέσει να επιτύχει τη βιωσιμότητά του, κάτι που είναι και το επιδιωκόμενο.

Η αρχή έλαβε χώρα με διαβουλεύσεις και παρουσιάσεις φοιτητών του Τμήματος στο τριήμερο δράσεων που διεξήχθησαν στην Κεφαλονιά από τις 20 έως και τις 22 Μαΐου. Με κεντρικό στόχο την έρευνα και την ανάπτυξη για τον αλιευτικό τουρισμό παρευρέθηκαν στην Κεφαλονιά ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κ. Μύρωνας Φλουρής, στελέχη από τα υπουργεία Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, δημοσιογράφοι, καθηγητές ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και φοιτητές.

Μέσα από ένα συνδυασμό επιστημονικών συζητήσεων, παρουσιάσεων, ενημερωτικών επισκέψεων και βιωματικών εμπειριών οι συμμετέχοντες, αντάλλαξαν τεχνογνωσία και προβληματισμούς και απέκτησαν επιπλέον γνώσεις για την διαμόρφωση και διαχείριση αυτής της ειδικής μορφής τουρισμού.

Καταγραφή – τεκμηρίωση τουριστικού αποθέματος

Μέσω της καταγραφής και τεκμηρίωσης του πολιτιστικού, φυσικού και τουριστικού αποθέματος των προορισμών, οι φοιτητές θα προάγουν την ερευνητική κουλτούρα και θα ενισχύσουν την ικανότητά τους στην ανάλυση και παρουσίαση δεδομένων, κρίσιμες δεξιότητες για την επαγγελματική τους πορεία.

Η ενσωμάτωση των επιτόπιων διαβουλεύσεων και ερευνών σε τουριστικούς προορισμούς ως μέρος του μαθήματος “Στρατηγικό Μάρκετινγκ Τουριστικών Προορισμών” παρέχει στους φοιτητές την ευκαιρία να εφαρμόσουν θεωρητικές γνώσεις σε πραγματικά προβλήματα.

Το όραμα

Το όραμα του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών είναι η εδραίωσή του ως καταλύτης για την ανώτατη τουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα και διεθνώς. Όντας διαχρονικά στην κορυφή της τριτοβάθμιας τουριστικής εκπαίδευσης στην χώρα, στοχεύει στη διαμόρφωση στελεχών τουριστικών επιχειρήσεων, οργανισμών και προορισμών υψηλής κατάρτισης, με επιχειρηματική και καινοτομική σκέψη, κουλτούρα συλλογικότητας και ένταξης, προς όφελος της κοινωνίας και της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Η συνεργασία αυτή είναι ένα ακόμη βήμα προς την επίτευξη αυτού του οράματος, προσφέροντας στους φοιτητές εμπειρίες που συνδυάζουν τη θεωρία με την πράξη και ενισχύουν τη βιωσιμότητα αλλά και στις τοπικές κοινωνίες φοιτητές εμπειρίες που συνδυάζουν τη θεωρία με την πράξη και ενισχύουν τη βιωσιμότητα, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες την ευκαιρία να επωφεληθούν από σύγχρονες επιστημονικές τουριστικές στρατηγικές και πρακτικές που προωθούν την περιφερειακή ανάπτυξη αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις περιοχές αυτές.