Home > Πρώτο Θέμα > Η ανάδειξη του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας και των αρχαιοτήτων της στην Έκθεση Τουρισμού Philoxenia Μιλάει στον «Π.Τ.» η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας Β. Πουλιούδη

Η ανάδειξη του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας και των αρχαιοτήτων της στην Έκθεση Τουρισμού Philoxenia Μιλάει στον «Π.Τ.» η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας Β. Πουλιούδη

Η ανάδειξη του Αρχαιολογικού Μουσείου

Δράμας και των αρχαιοτήτων της

στην Έκθεση Τουρισμού Philoxenia

Μιλάει στον «Π.Τ.» η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας Β. Πουλιούδη

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ότι, το τελευταίο διάστημα, η Δράμα, κάνει μια προσπάθεια να αναδείξει το τουριστικό της προϊόν. Αν και γίνεται μάλλον κάπως σπασμωδικά με κινήσεις μεμονωμένες, χωρίς κάποιον ιδιαίτερο συντονισμό, στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, ψηφίστηκε ομόφωνα η συμμετοχή του Δήμου Δράμας στην Philoxenia – Hotelia που θα γίνει από 14 έως 16 Σεπτεμβρίου. Λεπτομέρειες περισσότερες δεν δόθηκαν, παρ’ όλα αυτά το σημαντικό είναι ότι ο Δήμος Δράμας θα συμμετάσχει στη συγκεκριμένη έκθεση.

Η Philoxenia είναι μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις στον τουριστικό τομέα και από το 1985 που είχε ξεκινήσει μέχρι σήμερα, σκιαγραφεί το προφίλ του τουριστικού επιχειρείν στη χώρα, διατηρώντας ένα ισχυρό εκθεσιακό brand name, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Εκτός όμως από τη Δήμο Δράμας, στην ίδια έκθεση θα συμμετέχει και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, με στόχο την ανάδειξη του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης, αλλά και ορισμένων σημείων ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, θα συμμετέχει αρχικά στο περίπτερο του Υπουργείου Πολιτισμού στις 14 Νοεμβρίου, όπου θα υπάρχει σχετικό υλικό, ενώ θα παραστούν και εκπρόσωποι της ΕΦΑ Δράμας για οποιαδήποτε ενημέρωση.

Μιλώντας στον «Π.Τ.», η διευθύντρια της Ε.Φ.Α. Δράμας κα. Βασιλική Πουλιούδη, σημειώνει ότι από το Υπ. Πολιτισμού «ζητήθηκε να αναδείξουμε ένα χώρο από την περιοχή μας, ή ένα Μουσείο της αρμοδιότητάς μας. Έτσι, αποφασίσαμε μέσω από το υλικό αυτό, να αναδείξουμε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας».

Όπως σημειώνει ακόμα, «μέσω της διαδικασίας barcode θα δίνονται και πληροφορίες για την ακρόπολη της Πλατανιάς, για τον ελληνιστικό τάφο της οδού Τροίας, καθώς και του αρχαιολογικού χώρου της Καλής Βρύσης».

Ταυτόχρονα από το περίπτερο θα διανέμεται ένα ενημερωτικό τρίπτυχο έντυπο, που είναι το ίδιο που δίνεται και στους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου της Δράμας. «Θεωρώ ότι μέχρι ενός σημείου, μέσα απ’ αυτή την εκδήλωση, θα μπορέσουμε να επιτελέσουμε το ρόλο και τον σκοπό μας», επισημαίνει η κα. Πουλιούδη.

Συμμετοχή και στο περίπτερο του Δήμου Δράμας

Χαρακτηριστικά τονίζει ακόμα η κα. Πουλιούδη ότι, «θα έχουμε επίσης συμμετοχή και στο περίπτερο του Δήμου Δράμας στην ίδια έκθεση Philoxenia, με το ίδιο υλικό, όπως και στο περίπτερο της Περιφέρειας».

Αυτό που επισημαίνει ακόμα, είναι ότι, «στόχος μας είναι να γίνουν γνωστά όλα όσα υπάρχουν από αρχαιολογικής άποψης στη Δράμα, τι δυνατότητες έχει και ποιοι είναι οι περαιτέρω σκοποί ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου».

Νεότερα ευρήματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα τελευταία χρόνια στη Δράμα, έχουν αναδειχθεί αρχαιολογικά ευρήματα, τόσο από τα έργα της επιστασίας της Εφορία Αρχαιοτήτων Δράμας στα έργα της εγκατάστασης του δικτύου φυσικού αερίου, όσο και μέσω άλλων πράξεων της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Το αρχαιολογικό έργο που έχει παραχθεί κυρίως τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζεται και φέτος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι αρκετά μεγάλο και σημαντικό, όπως τα ευρήματα από το πέρασμα του φυσικού αερίου, το οποίο έχει αναδείξει στοιχεία, τα οποία τοποθετούν την ύπαρξη ενός σημαντικό οικισμού στην εποχή των ελληνιστικών χρόνων και ακόμα αρχαιότερα μέχρι και την προϊστορία.

Επίσης, αναφορικά με την ακρόπολη της Πλατανιάς, έχει ήδη διενεργηθεί μια μελέτη ανάδειξης του χώρου αυτού, ο οποίος ξεκινάει από τα προϊστορικά χρόνια και φτάνει μέχρι την ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο.

Ο ελληνιστικός τάφος της οδού Τροίας, έχει ενταχθεί σε μια σειρά εργασιών, οι οποίες ολοκληρώνονται σύντομα στο επόμενο διάστημα, με στόχο την επισκεψιμότητα στο χώρο από σχολεία και ομάδες και βέβαια ο αρχαιολογικός χώρος της Καλής Βρύσης, που παραμένει ιδιαίτερα αξιόλογος, καθώς εκεί έχουν βρεθεί στοιχεία τα οποία αφορούν στην ύπαρξη του Διονύσου στην αρχαιότητα καθώς και στη λατρεία του στην περιοχή.

Φυσικά, πάνω απ’ όλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, μπορεί κανείς να δει όλα αυτά τα αρχαιολογικά ευρήματα που ξεκινούν από τα προϊστορικά χρόνια, από τους νομάδες κυνηγούς Μέσης Παλαιολιθικής Εποχής (50.000 π.Χ.), ως τους πρώτους γεωργούς και κτηνοτρόφους των Νεολιθικών κοινοτήτων (5.500-3.000 π.Χ.) και από τις πρώτες πατριαρχικές κοινωνίες της Εποχής του Χαλκού (3.000-1.050 π.Χ.) ως τα ισχυρά γένη της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου (1.050-700 π.Χ.).

Τα πολεμικά θρακικά φύλα τα οποία κατά τη φιλολογική παράδοση κατοικούσαν στους ιστορικούς χρόνους στην ενδοχώρα της Δράμας, έχουν την καταγωγή τους στους πολεμιστές με τα σιδερένια ξίφη που η ανασκαφική έρευνα αποκάλυψε στους ταφικούς τύμβους της βιομηχανικής ζώνης της Δράμας.