Εκδήλωση από τη Δ/νση Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου Δράμας
Η ανακύκλωση ρούχων,
η ηθική μόδα και η κυκλική
οικονομία στη Δράμα
► Την εκδήλωση παρακολούθησαν τα Δημοτικά σχολεία: 1ο, 5ο, 7ο, 10ο και 15ο Δράμας
► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο εκπρόσωπος της εταιρείας «East West Greece» κ. Ανέστης Ανεστίδης
Του Θανάση Πολυμένη
ΓΙΑ ΤΑ ζητήματα που αφορούν την ανακύκλωση ρούχων και την κυκλική οικονομία, ενημερώθηκαν το πρωί της Τρίτης 5 Νοεμβρίου, μαθητές Δημοτικών σχολείων της Δράμας.
Η εκδήλωση, που έγινε υπό τη μορφή παιχνιδιού, διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Δράμας, σε συνεργασία με την εταιρεία «East West Greece» με κεντρικό τίτλο «Ηθική Μόδα – Κυκλική Οικονομία» και ήταν αφιερωμένη στη διαχείριση μεταχειρισμένων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και άλλων παρόμοιων ειδών.
Στην εκδήλωση που έγινε στην περιοχή της ανάπλασης επί της οδού Χελμού, πήραν μέρος μαθητές και μαθήτριες από τα Δημοτικά σχολεία: 1ο, 5ο, 7ο, 10ο και 15ο Δράμας, και μέσα από ένα παιχνίδι, έμαθαν για τον τρόπο διαχείρισης των σχετικών προϊόντων, αλλά κυρίως για την ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων, καθώς και την ανάδειξη των ωφελειών όπως την μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής, την επαναχρησιμοποίησή τους από απόρους ή άτομα που τα έχουν ανάγκη και την εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών (ύφασμα, βαμβάκι κ.λπ.) μέσω της ανακύκλωσής τους.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την εταιρεία «East West Greece», η οποία σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας έχει τοποθετήσει σε όλη την επικράτεια του Δήμου Δράμας τους γνωστούς μας μωβ κάδους, στους οποίους μπορούμε να ρίχνουν ρούχα και παπούτσια προς ανακύκλωση.
Πώς γίνεται η ανακύκλωση;
Τι γίνεται όμως με όλα αυτά τα ρούχα και τα παπούτσια που αφήνουμε στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης; Πού καταλήγουν; Επαναχρησιμοποιούνται ορισμένα από αυτά και πώς γίνεται αυτό;
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, στους συγκεκριμένους κάδους, εκτός από ρούχα και παπούτσια μπορούμε να αφήσουμε ζώνες, παιδικά παιχνίδια, τσάντες, κουρτίνες, κουβέρτες, μαξιλάρια, σεντόνια και πετσέτες.
Τις απορίες μας γύρω από την συγκεκριμένη μορφή ανακύκλωσης, λύνει μιλώντας στον «Π.Τ.», ο εκπρόσωπος της εταιρείας «East West Greece» κ. Ανέστης Ανεστίδης, υπεύθυνος διαχείρισης έργου και δημοσίων σχέσεων.
Ερωτώμενος σχετικά με τη συγκεκριμένη εκδήλωση, ο κ. Ανεστίδης επισημαίνει ότι «η εταιρεία διοργανώνει μια εκδήλωση για μαθητές Δημοτικών σχολείων της Δράμας, ώστε μαθητές και μαθήτριες να γνωρίσουν την ανακύκλωση μέσα από δύο παιχνίδια˙ το survivor και το φιδάκι. Μέσα από αυτά θα βοηθηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν τι πρέπει να πετάμε στους κάδους της ανακύκλωσης και τι όχι. Ώστε πετώντας τα πράγματα τα οποία δεν είναι ωφέλημα για εμάς τους ίδιους, θα βοηθήσουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και στην κυκλική οικονομία».
Ρούχα για μονωτικά υλικά!
Ζητώντας από τον κ. Ανεστίδη να μας εξηγήσει σχετικά με το τι εννοούμε ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων, σημειώνει ότι, «στους συγκεκριμένους κάδους ανακύκλωσης, ρίχνουμε μέσα ρούχα, παπούτσια, ζώνες, παιχνίδια. Με τον τρόπο αυτόν, πραγματοποιούμε ανακύκλωση. Για παράδειγμα, αν πετάξουμε ένα τζιν το οποίο δεν είναι χρήσιμο για εμάς, αυτό στη συνέχεια θα περάσει από μια επεξεργασία, που τελικά θα δημιουργηθεί ένα μονωτικό υλικό που χρησιμοποιούμε για την στεγανοποίηση των σπιτιών μας. Αν πετάξουμε ένα παιχνίδι, μπορούμε να δημιουργήσουμε μέσα από αυτό, ένα άλλο παιχνίδι. Ακόμα και οι σόλες των παπουτσιών είναι χρήσιμες για διάφορα άλλα υλικά. Περνάνε από μια επεξεργασία και επί της ουσίας πρέπει να καταλάβουμε ότι, τίποτα δεν φεύγει στον κάδο απορριμμάτων για να μην επαναχρησιμοποιηθεί».
Πού καταλήγουν;
Ζητάμε από τον κ. Ανεστίδη να μας εξηγήσει επίσης, αν ορισμένα από αυτά τα ρούχα ή τα παπούτσια, καταλήγουν όλα προς ανακύκλωση, ή αν ορισμένα απ’ αυτά δίδονται προς χρήση σε άλλους ανθρώπους.
Όπως επισημαίνει, «όταν κάποια ρούχα δεν είναι σε σημείο ώστε να αχρηστευτούν τελείως, μπορείς να τα επεξεργαστείς και να επαναχρησιμοποιηθούν. Γι’ αυτό λοιπόν, στις συμβάσεις που κάνουμε με τον εκάστοτε Δήμο, λέμε ότι αν κάποια ρούχα μπορούμε να τα επαναφέρουμε στην αρχική τους κατάσταση ώστε να μπορεί ένας άνθρωπος να τα φορέσει, θα τα δώσουμε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο για να τα μοιράσει αντίστοιχα σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη. Εν έτει 2024, καταλαβαίνετε ότι οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες από τα προηγούμενα χρόνια, γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται οικονομικά».
Μεγάλο το ενδιαφέρον
Ερωτώμενος πως αντιμετωπίζεται το θέμα αυτό μέσα από παρόμοιες εκδηλώσεις, ο ίδιος σημειώνει ότι, «εμείς ξεκινάμε από το Σουφλί και γυρνάμε σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε μια εταιρεία που έχει το 80% των Δήμων στην Ελλάδα. Έχουμε κάνει αντίστοιχες εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα και τώρα είμαστε στη Δράμα».
Όσον αφορά στις εκδηλώσεις, τονίζει ότι αυτές απευθύνονται κυρίως στους μαθητές των σχολείων του εκάστοτε Δήμου. «Όταν θέλουμε να παρακινήσουμε μεγαλύτερες ηλικίες θα κάνουμε ημερίδες με τους γονείς, ώστε να εξηγήσουμε πώς γίνεται η σχετική ανακύκλωση».
Ενδιαφέροντα στοιχεία
Αξίζει να αναφερθούμε σε ορισμένα στοιχεία, όπως ότι κάθε άνθρωπος πετάει κατ’ έτος 15 κιλά ρούχων. Το 85% των ρούχων, των παπουτσιών και των παιχνιδιών, καταλήγουν στα σκουπίδια και αυτό δεν ακούγεται και τόσο καλό!
Ακόμα, για να παραχθεί ένα μπλουζάκι, χρειάζονται 2.500 λίτρα νερού, ενώ για να παραχθεί ένα τζιν, χρειάζονται 8.500 λίτρα νερού!