Όταν ξεκινήσουν τα έργα με το νέο ΣΒΑΑ
Η ανάπλαση του Δημοτικού κήπου
η μετεγκατάσταση της παιδικής
χαράς και της Ονειρούπολης
Η δημοτική αρχή εξετάζει σχέδιο μεταφοράς της Ονειρούπολης στα επόμενα χρόνια
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΑΛΛΟ δημοσίευμα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας σήμερα, αναφερόμαστε στη διαβούλευση που έγινε το βράδυ της Τετάρτης 7 Φεβρουαρίου, αναφορικά με την νέα Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας.
Όπως είναι γνωστό, πρόκειται για την πλήρη αναδιαμόρφωση και ανάπτυξη του κέντρου της πόλης, στην οποία περιλαμβάνεται η πλατεία Ελευθερίας, η ένωσή της με το Δημοτικό κήπο και η πλήρη ανάπλασή του, καθώς και η αναδιαμόρφωση της οδού Εθνικής Αμύνης.
Ο χώρος παρέμβασης είναι ιδιαίτερα μεγάλος και θα προσδώσει μια νέα εικόνα στην πόλη της Δράμας, καθώς στόχο έχει να δημιουργηθεί το κέντρο της πόλης μια βιώσιμη ανάπτυξη και να αλλάξει πλήρως ο χαρακτήρας του.
Όπως ήδη έχουμε δημοσιεύσει και παλαιότερα, στη μελέτη που έχει γίνει με δωρεά της Raycap, προβλέπεται η πλήρης αλλαγή του Δημοτικού κήπου σε μια νέα κατάσταση με περισσότερες φυτεύσεις, νέα μονοπάτια και γωνιές αναψυχής, καθώς και την ανάδειξη του νερού μέσα από διάφορες μορφές.
Η μελέτη που έγινε, δεν είχε προβλέψει τη νέα παιδική χαρά που κατασκευάζεται σήμερα στη νότια πλευρά του Δημοτικού κήπου πίσω από το «Ξενία» αξίας 350.000 ευρώ περίπου. Η νέα ανάπλαση δεν περιελάμβανε καμιά παιδική χαρά, γιατί η φιλοσοφία της είναι εντελώς διαφορετική και έχει βάση την ανάδειξη του περιβάλλοντος στην περιοχή.
Μάλιστα, ακόμα και με την τελική διαμόρφωση του χώρου, χαρακτηριστικό είναι ότι δεν θα μπορεί μετά απ’ αυτήν να εγκαθίσταται και να λειτουργεί η Ονειρούπολη, καθώς επί της ουσίας θα καταστρέψει όλο το έργο στο Δημοτικό κήπο, έργο 15 εκατ. ευρώ.
Η απομάκρυνση παιδικής χαράς
Λογικό είναι λοιπόν να σκεφτεί κανείς, ότι ουσιαστικά κάποια στιγμή, τόσο η παιδική χαρά, όσο και η Ονειρούπολη θα πρέπει να απομακρυνθούν από εκεί.
Στις απορίες αυτές, ο «Π.Τ.» ζήτησε από την κα. Κατερίνα Ιωσηφίδου – διευθύντρια Προγραμματισμού και Πληροφορικής του Δήμου Δράμας που έχει στην ευθύνη της το έργο της ΣΒΑΑ – να μας εξηγήσει τι ακριβώς θα γίνει με την παιδικά χαρά του Δημοτικού κήπου.
Η ίδια απάντησε ότι, «είθισται όταν γίνονται τόσο μεγάλες παρεμβάσεις, να υπάρχει μια ανταμοιβή για την όχληση που θα δεχτούν οι κάτοικοι της περιοχής. Εμείς λοιπόν θα κάνουμε αυτή την παιδική χαρά που τώρα κατασκευάζεται, θα έχουν τη δυνατότητα οι γονείς και τα παιδιά τους να την χρησιμοποιούν όλο το διάστημα που το κέντρο της πόλης θα είναι σε κατάσταση εργοταξίου και στη συνέχεια όταν ολοκληρωθεί το έργο, αυτή θα μετεγκατασταθεί».
Όπως διευκρίνισε η ίδια, «αυτό βέβαια θα γίνει σε βάθος χρόνου και όχι σε ένα χρόνο. Το σχέδιο είναι, στη συνέχεια, όταν ολοκληρωθεί το έργο, να μεταφερθεί σε άλλο χώρο, χωρίς καμιά επιπλέον παρέμβαση. Υποτίθεται ότι όταν σε χρηματοδοτούν, σημαίνει ότι πρέπει να έχεις ένα έργο για τα πέντε χρόνια. Τα επόμενα πέντε χρόνια μπορείς να το κάνεις ότι θέλεις. Δεν μπορείς ένα τόσο μεγάλο και εμβληματικό έργο, να το μπερδεύεις με κάτι άλλο. Είναι αφύσικο».
Η μετεγκατάσταση της Ονειρούπολης
Θα πρέπει να πούμε εδώ ότι, για να ξεκινήσουν τα πρώτα έργα για τη νέα ΣΒΑΑ στο κέντρο της πόλης, έχουμε ακόμα αρκετό χρόνο μπροστά μας. Στην καλύτερη περίπτωση – καθώς υπάρχει ακόμα μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες και άλλα ζητήματα – θα μπορούσε να ξεκινήσει ίσως, σε δύο – τρία χρόνια. Και βέβαια, ένα τέτοιο έργο δεν ολοκληρώνεται μέσα σε ένα χρόνο. Οι πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, αναφέρουν ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μια πενταετία από τώρα.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, κατά τον χρόνο τον οποίο θα πραγματοποιούνται τα έργα, η Ονειρούπολη θα πρέπει και αυτή να μετακομίσει σε κάποιο άλλο χώρο. Δεν θα μπορούσε βέβαια να λειτουργήσει όσο θα υπάρχει το εργοτάξιο. Και φυσικά, δεν θα μπορούσε ξανά ποτέ να λειτουργήσει στο Δημοτικό κήπο ακόμα και όταν το έργο της ανάπλασης ολοκληρωθεί. Καθώς όπως λέει και παραπάνω η κα. Ιωσηφίδου, δεν μπορείς ένα τόσο μεγάλο και εμβληματικό έργο να το μπερδεύεις με κάτι άλλο.
Η αλήθεια είναι ότι, στην ανάπλαση του Δημοτικού κήπου δεν θα χωράει τίποτα διαφορετικά από τα φυτικά, το νερό, τα μονοπάτια και τις γωνιές αναψυχής. Και βέβαια, δεν μπορείς σε ένα τόσο μεγάλο έργο αξίας τουλάχιστον 14 εκατ. ευρώ, να στήνεις και να ξεστήνεις μια Ονειρούπολη, που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, πόσο μεγάλη ζημιά προκαλεί σήμερα ήδη, στον χώρο.
Για το λόγο αυτό, η δημοτική αρχή έχει ξεκινήσει από τώρα πλέον να εξετάζει προτάσεις και χώρους σε ποιο σημείο θα μπορούσε να μετακομίσει η Ονειρούπολη, τόσο κατά τη διάρκεια των εργασιών της ΣΒΑΑ, αλλά κυρίως εκεί όπου θα πάει, να μην χρειαστεί να μετακομίσει ξανά. Έτσι για μερικά χρόνια ακόμα, η Ονειρούπολη θα γίνει όπου γίνεται τώρα και στη συνέχεια βλέπουμε!