Home > Πρώτο Θέμα > Η ανάπτυξη του τριπόλου Φίλιπποι – Δράμα – Αμφίπολη και η ανάδειξη της περιοχής

Η ανάπτυξη του τριπόλου Φίλιπποι – Δράμα – Αμφίπολη και η ανάδειξη της περιοχής

Πρώτη συνάντηση εργασίας του διατοπικού έργου συνεργασίας με τίτλο «Πάρκο Φιλίππων»

Η ανάπτυξη του τριπόλου

Φίλιπποι – Δράμα – Αμφίπολη

και η ανάδειξη της περιοχής

► Το έργο αφορά την ανάπτυξη της περιοχής ανάμεσα στον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων, την πεδιάδα της Δράμας και τον Αρχαιολογικό Χώρο Αμφίπολης

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ της Μ. Δευτέρας στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, πραγματοποιήθηκε η 1η συνάντηση εργασίας του διατοπικού έργου συνεργασίας με τίτλο: «Πάρκο Φιλίππων».

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο συνεργασίας για την από κοινού ανάπτυξη της περιοχής ανάμεσα στον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων, την πεδιάδα της Δράμας και τον Αρχαιολογικό Χώρο Αμφίπολης.

Η συνάντηση είχε ως σκοπό την επίσημη έναρξη του συμμετοχικού σχεδιασμού που επιδιώκουν οι εταίροι και είναι ένα έργο το οποίο συντονίζει η Αναπτυξιακή Καβάλας Α.Ε. και υλοποιείται με τη συμμετοχή της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε. καθώς και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Σερρών.

Στην πρώτη συνάντηση συμμετείχαν όλοι οι αυτοδιοικητικοί φορείς των Νομών Καβάλας, Δράμας και Σερρών, ήτοι οι Αντιπεριφερειάρχες Καβάλας, Δράμας και Σερρών και οι Δήμαρχοι Καβάλας, Παγγαίου, Δράμας, Δοξάτου, Προσοτσάνης, Παρανεστίου, Αμφίπολης και Νέας Ζίχνης.

Από το Νομό Δράμας συγκεκριμένα συμμετείχαν: ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, οι δήμαρχοι Δράμας κ. Μαμσάκος, Δοξάτου κ. Ζεκερίδης, Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης, ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδόπουλος, ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας κ. Χατζόπουλος και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Παρανεστίου κ. Δασκάλου.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι στόχοι και οι δράσεις αλλά και η στόχευση του έργου για τη δημιουργία του κοινού Φορέα Διαχείρισης του «Πάρκου Φιλίππων». Για το έργο μίλησαν ο Δρ Νικόλαος Θωμαΐδης, Διευθυντής Προγραμματισμού και Ανάπτυξης της Αναπτυξιακής Καβάλας, ο κος Μανόλης Χατζόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας και η κα Ελένη Τριανταφύλλου, Γενική Διευθύντρια του Αναπτυξιακού Οργανισμού Σερρών.

Το Έργο Διατοπικής Συνεργασίας «Πάρκο Φιλίππων» χρηματοδοτείται στα πλαίσια του Υπομέτρου 19.3 των Τοπικών Προγραμμάτων CLLD/LEADER Ν. Καβάλας, Ν. Δράμας και Ν. Σερρών και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό 285.000 ευρώ.

Παπαεμμανουήλ: Ανάδειξη του τριπόλου Φίλιπποι – Δράμα – Αμφίπολη

Μιλώντας στον «Π.Τ.» για τη συνάντηση, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, σημειώνει ότι ήταν μια επιτυχημένη συνάντηση και τονίζει ότι, «αν η περιοχή αυτή συνδεθεί, Φίλιπποι – Δράμα – Αμφίπολη, θα μπορέσει να αποτελέσει ένα κοινό τουριστικό προορισμό για τους τρεις Νομούς και ενισχύει την ταυτότητα τους».

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «το έργο έχει στόχο την αξιοποίηση του brand name της περιοχής και τη δημιουργία τουριστικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, την ενδυνάμωση του τοπικού κοινωνικού κεφαλαίου αλλά και της επιχειρηματικής κοινότητας και κάποιων πιλοτικών δράσεων εναλλακτικού τουρισμού με έμφαση στην καινοτομία. Απώτερος στόχος βέβαια και η προσέλκυση επενδύσεων».

Όπως διευκρινίζει επίσης, «από εκεί και πέρα υπάρχει μια στρατηγική της δράσης, ότι πρέπει να γίνει καταγραφή και ερμηνεία του αποθέματος. Υπάρχει ένα απόθεμα, που εμείς ως περιφερειακή αρχή από τον Σεπτέμβριο του 2019 προσπαθήσαμε να αναδείξουμε. Μιλούσα τότε για τη δημιουργία του τριπόλου Αμφίπολη – Δράμα – Φίλιπποι με αφορμή το Φεστιβάλ Via Egnatia και μάλιστα υπάρχει και το ίχνος του μονοπατιού της Εγνατίας Οδού και η αξιοποίηση και περαιτέρω ανάδειξή του».

Όπως τονίζει ο κ. Παπαεμμανουήλ, «άρα λοιπόν αυτή τη καταγραφή και ερμηνεία του αποθέματος που έχουν οι τρεις νομοί ως περιοχή – παλιά δεν υπήρχαν τα γεωγραφικά όρια που έχουμε σήμερα –άρα λοιπόν γιατί σήμερα να μας χωρίζουν και να μην μας ενώνουν;»

Σημειώνει ακόμα, ότι «θα πρέπει να γίνει και εκπαίδευση πάνω σε μεθόδους και πρακτικές για την ανάδειξη και  τη διαχείριση αυτού του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος και αυτό πρέπει να συνδεθεί και με τις τοπικές επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες του χώρου, τους πολιτιστικούς συλλόγους και τους τοπικούς δημιουργούς».

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι «συμφωνήσαμε σε κάποιους άξονες κοινής δράσης, κάποιες τεχνικές προβολής, κάποιες ενέργειες διαβούλευσης που πρέπει να γίνουν και κυρίως τη δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης. Το  πρόγραμμα έχει την επωνυμία «Πάρκο Φιλίππων», αλλά η πρόταση μου ήταν να υπάρχει το δυνατό τοπόσημο «Πάρκο Φιλίππων» αλλά σαν υπότιτλος να υπάρχει το τρίπολο Φίλιπποι – Αμφίπολη – Δράμα, ώστε να φαίνεται και η συνέργεια που όντως κάνουμε όλοι».