Home > νέα > Η αξία και υπεραξία της πατάτας μέσα από την καινοτομία για την τοπική κοινωνία Δηλώσεις του διευθυντή του ΓΕΛ Νευροκοπίου κ. Μωυσιάδη στον «Π.Τ.»

Η αξία και υπεραξία της πατάτας μέσα από την καινοτομία για την τοπική κοινωνία Δηλώσεις του διευθυντή του ΓΕΛ Νευροκοπίου κ. Μωυσιάδη στον «Π.Τ.»

Μεγάλη επιτυχία για το 3ο Φεστιβάλ Πατάτας στο Νευροκόπι

Η αξία και υπεραξία της πατάτας

μέσα από την καινοτομία

για την τοπική κοινωνία

Δηλώσεις του διευθυντή του ΓΕΛ Νευροκοπίου κ. Μωυσιάδη στον «Π.Τ.»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΓΑΛΗ επιτυχία σημείωσε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το 3ο Φεστιβάλ Πατάτας, που υλοποιεί το Γενικό Λύκειο Κ. Νευροκοπίου, σε συνεργασία με το Δήμο Κ. Νευροκοπίου.

Όπως είναι προφανές, το Φεστιβάλ Πατάτας επικεντρώνεται σε ένα μοναδικό τοπικό προϊόν που αποτελεί σχεδόν μονοκαλλιέργεια για την περιοχή του Κ. Νευροκοπίου και δεν περιορίζεται μόνο σ’ αυτήν ως προϊόν διατροφής.

Μέσα απ’ αυτή τη μεγάλη γιορτή που γίνεται στο ΓΕΛ Κ. Νευροκοπίου, αναδεικνύονται οι τεράστιες δυνατότητες επεξεργασίας της πατάτας, τόσο διατροφικά, όσο και σαν απόσταγμα βότκας, παρασκευής μπύρας, ακόμα και παραγωγής ενέργειας, κάτι που αποδεικνύεται μέσα από πειραματικές διαδικασίες, τις οποίες παρουσίασαν μαθητές και μαθήτριες του ΓΕΛ.

Από τα πλέον χαρακτηριστικά πειράματα των μαθητών, είναι ότι απέδειξαν ότι η πατάτα μπορεί να λειτουργήσει περίφημα ως μπαταρία, καθώς περιέχει ηλεκτρολύτες, ασκορβικό οξύ, κιτρικό οξύ και βιταμίνη C. Όταν ένα μεταλλικό αντικείμενο έρχεται σε επαφή με ένα οξύ οξύνεται και τα ηλεκτρόνια που απελευθερώνονται μεταφέρονται στο χάλκινο σύρμα, με αποτέλεσμα να κλείνει το κύκλωμα και να παράγει ενέργεια.

Ακόμα, μια άλλη ομάδα μαθητών, μέσα από το μάθημα της ρομποτικής, δημιούργησε ένα σύστημα διαλογής και μεταφοράς της πατάτας προς συσκευασία.

Χαρακτηριστικό είναι ακόμα το γεγονός ότι, όπως απέδειξαν οι μαθητές μέσα από καινοτόμες κατασκευές, η πατάτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για την παρασκευή καλλυντικών αλλά και για βιοκαύσιμα, από πατάτες που δεν είναι διαθέσιμες για βρώση ή είναι άχρηστες από διατροφικής άποψης.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πατάτας, ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η επίσκεψη της συντονίστριας του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βόρεια Ελλάδα, κας Έλενας Σώκου.

Μωυσιάδης: Καινοτομίες από την πατάτα

Για τη μεγάλη επιτυχία του 3ου Φεστιβάλ Πατάτας, μίλησε στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του ΓΕΛ Κ. Νευροκοπίου κ. Μωυσιάδης, ο οποίος αρχικά σημείωσε ότι «ξεπέρασε κάθε προσδοκία και είχε ιδιαίτερα μεγάλη ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία». Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι το Φεστιβάλ επισκέφθηκαν και Λύκεια από τη Δράμα και την Προσοτσάνη και πλήθος κόσμου, ενώ παρέστη και η διευθύντρια του Τελωνείου με την προϊσταμένη της Δίωξης Λαθρεμπορίου, ο δήμαρχος και όλο το δημοτικό συμβούλιο.

Όπως εξήγησε ο κ. Μωυσιάδης, «από τα σημαντικά που παρουσιάσαμε, ήταν το απόσταγμα της πατάτας σε επίπεδο βότκας, δείξαμε πώς βγαίνει μπύρα, πώς μπορούμε να κάνουμε ακόμα και πλαστικό από άμυλο πατάτας».

Από τα πλέον χαρακτηριστικά, «η καινοτομία μέσω ρομποτικής για το πώς μπορεί να γίνει ο διαχωρισμός της πατάτας ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητά της, καθώς και η αποθήκευσή της».

Ένα από τα ενδιαφέροντα, είναι η δημιουργία ενός Μουσείου Αποδείξεων «το οποίο δημιουργήσαμε από διάφορα μηχανήματα που είχαμε στο σχολείο όπως φασματογράφους και άλλα της δεκαετίας του 1950 και του 1960 που χρησιμοποιούνταν σε πειράματα. Αυτά ήταν αχρησιμοποίητα, τα καθαρίσαμε και τα εκθέτουμε σε ένα χώρο στο σχολείο».

Πέρα από αυτά, παρουσιάστηκαν και διάφορες παρασκευές φαγητού, γλυκών από πατάτα, καθώς και θεατρικά δρώμενα από τα παιδιά των σχολείων του Νευροκοπίου, χοροί, τραγούδια καθώς και ζωγραφιές από παιδιά Νηπιαγωγείων και Δημοτικών.

Υποστήριξη και υπεραξία του παραγόμενου προϊόντος

Όπως εξηγεί ο κ. Μωυσιάδης, «είχαμε και πολλούς πατατοπαραγωγούς, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν να δουν τελικά από κοντά τις καινοτομίες αυτές, γιατί γι’ αυτούς είναι σημαντικό να δουν το πώς μπορεί να δοθεί υπεραξία στο προϊόν το οποίο παράγουν».

Σημαντική ήταν επίσης η παρουσία της προέδρου της ΑΜΚΕ ΜΠΟΔΟΥΡΟΓΛΟΥ, κας Μποδούρογλου, η οποία προσέφερε στο σχολείο ένα τρισδιάστατο υπολογιστή.

Αυτό που ιδιαίτερα τονίζει ο διευθυντής του ΓΕΛ Νευροκοπίου, είναι ότι «στόχος του Φεστιβάλ Πατάτας από το σχολείο, είναι το άνοιγμα στην κοινωνία με τις προτάσεις καινοτομίας και η συζήτηση με τους ανθρώπους εδώ».

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για τον κ. Μωυσιάδη, είναι, «να μπορούμε να περάσουμε στη νέα γενιά, τη δυνατότητα να καταλάβουν τη σημασία της συλλογικότητας, της συνεργασίας και πόσο σημαντικό είναι να μπορούν να γνωρίζουν πώς να στηρίξουν το παραγόμενο προϊόν, το οποίο τους βοηθάει να ζήσουν. Το θέμα δεν είναι μόνο η πρωτογενής παραγωγής της πατάτας, αλλά αν μπορούν να προχωρήσουν στην καθετοποίηση του προϊόντος για να έχουν υπεραξία και να μπορέσουν να κρατήσουν στον τόπο τους νέους ανθρώπους».

Ταμπουρίδης: Παγκόσμια αναγνώριση της πατάτας

Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Ταμπουρίδης σημείωσε ότι «η πατάτα είναι το βασικό προϊόν της οικονομίας του Δήμου μας. Η πατάτα Νευροκοπίου έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως για δεύτερη χρονιά ως η καλύτερη πατάτα στον κόσμο». Ο κ. Ταμπουρίδης συνεχάρη την εκπαιδευτική κοινότητα για την πρωτοβουλία της για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Πατάτας, «όπου αναδεικνύουμε, προωθούμε και δίνουμε ιδέες στους επιχειρηματίες και τι μπορούν να παράγουν από το προϊόν αυτό».

Σώκου: «Οφείλουμε να προστατεύσουμε το προϊόν της πατάτας»

Το Δήμο Κάτω Νευροκοπίου, αλλά και το Φεστιβάλ Πατάτας, επισκέφθηκε επίσης η συντονίστρια του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βόρεια Ελλάδα κ. Σώκου, η οποία σημείωσε μεταξύ άλλων: «Φεστιβάλ Πατάτας, για ένα αγαπημένο και ονομαστό προϊόν της περιοχής, ένα προϊόν που οφείλουμε και  πρέπει να το προστατεύσουμε και να το αναδείξουμε ακόμα περισσότερο. Το γεγονός ότι η νέα γενιά έχει επιλέξει αυτό το προϊόν που συντηρεί τις οικογένειές του να το αναδείξει και να το γιορτάσει, μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους. Και αυτό, γιατί δείχνει ότι και τα παιδιά ακόμη έχουν πολιτισμό και αγαπούν την παράδοση και τον πρωτογενή τομέα».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μάλιστα η κα. Σώκου, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, κατά την επίσκεψή της στο Νευροκόπι, συζητήθηκαν θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση του υλικού της βιβλιοθήκης του Γυμνασίου της περιοχής και στην αναβάθμιση του αρδευτικού δικτύου.

Η συντονίστρια του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βόρεια Ελλάδα υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης και ενίσχυση έργων που θα βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των κατοίκων.

Στη συνέχεια, η κ. Σώκου επισκέφθηκε το ΚΑΠΗ Κάτω Νευροκοπίου, όπου είχε συνάντηση με την πρόεδρο του Κέντρου Ευαγγελία Ιωσηφίδου και μέλη του, κατά τη διάρκεια της οποίας χαιρέτισε τις δράσεις του ΚΑΠΗ. Η επίσκεψη συνεχίστηκε στο Γενικό Λύκειο Κάτω Νευροκοπίου, όπου διεξάγεται το 3ο Φεστιβάλ Πατάτας.

Εκεί, η κ. Σώκου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει διάφορες δράσεις από μαθητές και μαθήτριες του σχολείου, με βασικό προϊόν την τοπική πατάτα. Επίσης, στο Xημείο του σχολείου, ο υπεύθυνος καθηγητής, Θεόδωρος Παρασίδης, παρουσία της Περιφερειακής Συμβούλου, Κατερίνας Μποδούρογλου, παρουσίασε τις διαδικασίες απόσταξης της πατάτας και την εφαρμογή της μικροβιολογίας τροφίμων.

Τέλος, η κ. Σώκου επισκέφθηκε το Μουσείο Τεχνολογίας που στεγάζεται στο ΕΠΑΛ Κάτω Νευροκοπίου και παρακολούθησε την παρασκευή μπύρας από πατάτα, αναδεικνύοντας τη δημιουργικότητα και την καινοτομία των μαθητών του σχολείου. Η κυβέρνηση, όπως σημείωσε η κ. Σώκου, συνεχίζει να στηρίζει τις τοπικές πρωτοβουλίες και να ενισχύει τα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα, τα οποία ενδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή και προάγουν την καινοτομία.