Home > νέα > Η δημιουργία Ογκολογικού Τμήματος στη Δράμα θα γλυτώσει από ταλαιπωρία τους Δραμινούς-Μιλάει στον «Π.Τ.» Δραμινός Ογκολόγος κ. Εμμανουηλίδης

Η δημιουργία Ογκολογικού Τμήματος στη Δράμα θα γλυτώσει από ταλαιπωρία τους Δραμινούς-Μιλάει στον «Π.Τ.» Δραμινός Ογκολόγος κ. Εμμανουηλίδης

Μιλάει στον «Π.Τ.» Δραμινός Ογκολόγος κ. Εμμανουηλίδης

Η δημιουργία Ογκολογικού Τμήματος

στη Δράμα θα γλυτώσει

από ταλαιπωρία τους Δραμινούς

Εμμανουηλίδης: Η Δράμα έχει μεγάλο επιστημονικό ιατρικό κεφάλαιο

«Τα δεδομένα αλλάζουν συνέχεια και ο καρκίνος ροκανίζεται με τις προόδους της επιστήμης»

«Η δημιουργία Ογκολογικού Τμήματος στη Δράμα αποτελεί επίτευγμα του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ενδιαφέρουσες ήταν όλες οι εισηγήσεις που εκφωνήθηκαν στο 8ο Επιστημονικό Συμπόσιο «Η Δράμα ενάντια τον καρκίνο». Χαρακτηριστικό όλων αυτών, είναι ότι σχεδόν όλοι οι επιστήμονες ιατροί που παίρνουν μέρος σ’ αυτό είναι Δραμινοί ή κατάγονται από τη Δράμα.

Ένας απ’ αυτούς, είναι και ο κ. Χρήστος Εμμανουηλίδης, ο οποίος έρχεται συχνά στη Δράμα και μάλιστα έχει συμμετάσχει και σε διάφορες άλλες εκδηλώσεις με θέμα τον καρκίνο. Ο κ. Εμμανουηλίδης, είναι Ογκολόγος Παθολόγος στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, και π. Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Καλιφόρνιας UCLΑ.

Ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε με τον κ. Εμμανουηλίδη, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ότι η Δράμα έχει βγάλει αρκετούς επιστήμονες ιατρούς και ότι αποτελούν μεγάλο κεφάλαιο για το Νομό μας, καθώς και στο ότι η ανοσοθεραπεία αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στη θεραπεία σε διάφορες μορφές καρκίνου. Σχετικά με το ζήτημα της δημιουργίας ενός Ογκολογικού Τμήματος στη Δράμα, εξήγησε ότι αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ιδιαίτερα καλά, σε συνδυασμό με ένα Ογκολογικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, ώστε να υπάρχει μια καθοδήγηση για να γίνονται χημειοθεραπείες στη Δράμα.

Ο καρκίνος ροκανίζεται…

Αναλυτικότερα και ερωτώμενος σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα σχετικά με τα ζητήματα που απασχολούν τους καρκινοπαθείς, ο κ. Εμμανουηλίδης τονίζει ιδιαίτερα ότι το συνέδριο που γίνεται στη Δράμα, «είναι ένα ιδιαίτερα συναισθηματικό συνέδριο, διότι συγκεντρώνει πολλούς Δραμινούς γιατρούς από όλη την Ελλάδα. Η Δράμα για κάποιο λόγο έχει βγάλει πάρα πολλούς γιατρούς, έχει μεγάλο επιστημονικό κεφάλαιο ο Νομός και είναι πολύ θετικό αυτό».

Αναφερόμενος στο θέμα των εξελίξεων γύρω από τον καρκίνο, επισημαίνει: «Τα δεδομένα αλλάζουν συνέχεια. Ο καρκίνος σιγά-σιγά ροκανίζεται με τις προόδους της επιστήμης. Λίγο-λίγο προχωράμε, λίγο-λίγο μαθαίνουμε καινούρια μυστικά που κρύβει μέσα του το καρκινικό κύτταρο, βήμα-βήμα ανακαλύπτουμε καινούρια φάρμακα, με αποτέλεσμα και αυξάνεται το ποσοστό των ασθενών που θεραπεύονται οριστικά από τον καρκίνο, αλλά και αυτοί που δεν μπορούν να ιαθούν πλήρως, μπορούν να απολαύσουν μια μακρύτερη ζωή με καλή ποιότητα ζωής. Αυτό σήμερα σε γενικές γραμμές και σε μεγάλο βαθμό το έχουμε επιτύχει. Βέβαια, απομένει πολύς δρόμος ακόμα για να έχουμε το επίπεδο θεραπευτικής αποτελεσματικότητας που θα ήθελε ο κόσμος, όμως οι πρόοδοι είναι συνεχείς».

 

Η ανοσοθεραπεία

Τονίζει ακόμα ο ίδιος, ότι «οι πρόοδοι αυτοί αφορούν το πεδίο της ανοσοθεραπείας, δηλαδή την επίκληση του ανοσοποιητικού του ανθρώπου να πολεμήσει τον καρκίνο του και σε μερικές περιπτώσεις αυτή η δράση είναι εντυπωσιακή, καθώς έχουμε ακόμα και ιάσεις πρώην ανίατων καρκίνων. Όμως δεν έχουμε ξεκλειδώσει ακόμα το μυστικό γιατί σε μερικούς ανθρώπους δεν λειτουργεί. Ελπίζουμε σε λίγα χρόνια, η επιστήμη να καταλάβει γιατί δεν λειτουργεί σε κάποιους ανθρώπους, ενώ θα έπρεπε και σε άλλους να λειτουργεί πάρα πολύ καλά».

Χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Εμμανουηλίδης, ότι, «δοκιμάζονται θεραπείες οι οποίες στοχεύουν σε συγκεκριμένα σημεία, μεταλλαγμένες δηλαδή πρωτεΐνες του καρκινικού κυττάρου που είναι αναγκαίες για την επιβίωσή του και κάθε χρόνο βγαίνουν πιο πολλά τέτοια φάρμακα. Όσο ποιο πολλά φάρμακα βρούμε, τόσο πιο επιτυχημένη θα είναι η δράση των αλληλουχιών και μπορεί κάποιος άνθρωπος να πάρει, 5, 8, 10 θεραπείες, να του δώσει ένα μεγάλο χρόνο ζωής η κάθε μία και έτσι αθροίζοντας τα χρονικά διαστήματα να έχουμε μια μεγάλη επιβίωση».

Πανδημία και καρκινοπαθείς

Ερωτώμενος για το κατά πόσο η πανδημία επηρέασε τους καρκινοπαθείς κυρίως στον τομέα της θεραπείας, ο κ. Εμμανουηλίδης τονίζει ότι, «αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Όπως λέει ο κ. Εμμανουηλίδης, «πολλοί άνθρωποι αμέλησαν να πάνε στους γιατρούς και είναι πολύ μεγάλο λάθος. Δεν πρέπει να αμελούμε την υγεία μας επειδή υπάρχει πανδημία, να μη φοβόμαστε να πηγαίνουμε στα ιατρεία όταν υπάρχει λόγος. Απ’ ότι φαίνεται πάντως, παρατηρούμε πιο πολλές προχωρημένες περιπτώσεις καρκίνου που είχαν παραμεληθεί. Διότι ένα σύμπτωμα το άφηναν και τελικά αυτό ήταν το σήμα ενός καρκίνου, που αν είχε διαγνωστεί σε πρώιμα στάδια θα είχε θεραπευτεί και στα επόμενα στάδια η θεραπεία είναι πιο δύσκολη.

Δυστυχώς το έχουμε δει αυτό. Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων, ότι η ογκολογική θεραπεία και η ογκολογική διάγνωση και η πρόληψη, δεν πρέπει να σταματήσουν, ό,τι άλλο κι αν συμβαίνει στην κοινωνία, όποια άλλη πανδημία κι αν υπάρχει».

Ογκολογικό Τμήμα στη Δράμα

Ερωτώμενος τέλος για το πώς βλέπει τη δημιουργία ενός Ογκολογικού Τμήματος στη Δράμα εξηγεί: «Η δημιουργία Ογκολογικού Τμήματος στη Δράμας, είναι πολύ σημαντική. Αποτελεί επίτευγμα της ακούραστης προσπάθειας του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας που υπήρξε πολύ δραστήριος τα τελευταία χρόνια και με τη συνδρομή του Συνεδρίου που γίνεται κάθε χρόνο, δημιουργήθηκε αυτή η κοινωνική πίεση, η οποία έφερε την επίσπευση αυτών των θέσεων στο Νοσοκομείο.

Είναι πολύ σημαντικό για τον πληθυσμό της Δράμας, ώστε να μην ταλαιπωρείται πηγαίνοντας σε άλλες πόλεις, να γλυτώνουν από την ταλαιπωρία και τα έξοδα μετακίνησης και είναι φυσιολογικό να μπορείς να πάρεις μια θεραπεία σχετικά απλή και μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και στη Δράμα. Και ίσως αυτό θα μπορούσε να γίνει καλύτερα, σε συνδυασμό με ένα Ογκολογικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο να καθορίζει μια στρατηγική θεραπευτική και να συνεχίζεται εδώ στη Δράμα. Είναι πολύ θετικό όλο αυτό».