Άνοιξε τις πύλες του το 47ο DISFF
«Η Δράμα στο επίκεντρο
του πολιτισμού και δη
του κινηματογραφικού κόσμου»
Την αισιοδοξία του για το μέλλον του Φεστιβάλ εξέφρασε ο υφυπ. Πολιτισμού κ. Φωτήλας από τη Δράμα
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΤΙΣ καλύτερες προϋποθέσεις και με ιδιαίτερο παλμό και ενθουσιασμό, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου στη αίθουσα «Αντώνης Παπαδόπουλος» του Δημοτικού Ωδείου, η έναρξη του 47ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, τα τελευταία χρόνια η άνοδος του Φεστιβάλ της Δράμας έχει σημειώσει τεράστια άνοδο και αυτό οφείλεται στην ιδιαίτερη δουλειά που γίνεται απ’ όλους και κυρίως βέβαια από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιάννη Σακαρίδη και τους συνεργάτες του.
Το 47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Δράμας, σήκωσε αυλαία με την παρουσία και τον εγκάρδιο χαιρετισμό του υφυπουργού Πολιτισμού Ιάσονα Φωτήλα, ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε και λογοπαίγνιο με το φετινό σύνθημα της διοργάνωσης «όλα είναι Δράμα» και το δράμα!
Γ. Σακαρίδης – Γ. Παπαδόπουλος
Τους χαιρετισμούς κατά τη διάρκεια των εγκαινίων άνοιξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Σακαρίδης, ευχαριστώντας όλους τους συνεργάτες του, υπογραμμίζοντας ότι «καθημερινά δίνεται μάχη για τη μεγέθυνση του Φεστιβάλ», το οποίο φέτος συμπληρώνει 47 χρόνια λειτουργίας.
Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Δράμας και πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους κ. Παπαδόπουλος, έκανε λόγο για τη σημασία της διατήρησης και της διάσωσης του Πολιτιστικού Οργανισμού ως αυτόνομου θεσμού, ευχαριστώντας την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Στα λεγόμενά του, αναφέρθηκε επίσης και στις βελτιώσεις ως προς τις συνθήκες διεξαγωγής της διοργάνωσης, ενώ επεσήμανε πως βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο για την αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών του δήμου Δράμας, ύψους 1.460.000 ευρώ που έχει ήδη εξασφαλιστεί. Το έργο αφορά παρεμβάσεις στον κινηματογράφο Ολύμπια και στο Δημοτικό Ωδείο και προβλέπει προμήθεια και εγκατάσταση ηχητικού και φωτιστικού εξοπλισμού, αντικατάσταση καθισμάτων και δαπέδων, εγκαταστάσεις κλιματισμού και αερισμού και προμήθεια μουσικού εξοπλισμού. Υπενθύμισε επίσης πως προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία οπτικοακουστικού κόμβου στο πρώην στρατόπεδο Ανδρικάκη.
Ι. Φωτήλας: «Στηρίζουμε το Φεστιβάλ της Δράμας»
Δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης κατά την έλευσή του στο Δημοτικό Ωδείο έκανε ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Φωτήλας, σημειώνοντας αρχικά ότι και ο ίδιος είναι ερασιτέχνης ηθοποιός: «Η αλήθεια είναι ότι είμαι ερασιτέχνης ηθοποιός πολλά χρόνια. Είναι η ψυχοθεραπεία μου».
Τόνισε στη συνέχεια ότι «είμαι ευτυχής που είμαι σήμερα στη Δράμα και που είμαι μέρος αυτής της μεγάλης γιορτής. Θέλω να πω ότι οι μικρομηκάδες είναι μεγάλοι… δεν είναι μικροί. Γιατί καταφέρνουν, μέσα από λίγες λέξεις, μέσα από λίγα πλάνα, να περάσουν πάρα πολλά και σημαντικά».
Όπως τόνισε, «είμαστε εδώ για να τους στηρίζουμε, όπως αυτοί στηρίζουν τον ελληνικό κινηματογράφο. Αυτός είναι άλλωστε και ο κερδισμένος της ημέρας και αυτός πρέπει να είναι στο κέντρο όλης της διαδικασίας».
Αναφορικά με το μέλλον του Φεστιβάλ, είπε ότι «το μέλλον του Φεστιβάλ το βλέπω πάρα πολύ καλό. Είμαστε εδώ για να στηρίζουμε, όπως και οι προκάτοχοί μου και κυρίως η κα. Λίνα Μενδώνη που το κάνει από την αρχή του εγχειρήματος. Έργα περιμένουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα βελτιώσουν τις υποδομές στο χώρο του κινηματογράφου, περιμένουμε νέες Σχολές Κινηματογράφου και η Δράμα θα είναι στο επίκεντρο του πολιτισμού και δη του κινηματογραφικού κόσμου».
Κατά τον χαιρετισμό λίγο αργότερα, ο κ. Φωτήλας, σημείωσε ότι το Φεστιβάλ «συμβάλλει σημαντικά στην εξωστρέφεια της Δράμας αλλά και της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης».
Τόνισε ακόμα ότι «ζούμε στην εποχή των εικόνων, σε μια συνθήκη όπου δεν αναζητούμε εμείς τις εικόνες, αλλά μας περιβάλουν και συχνά μιλούν για μας, αποτελούν προέκταση της σκέψης και της έκφρασής μας. Ποτέ πριν δεν πλέαμε σε μια τόσο πλατιά θάλασσα από εικόνες απλές ή επινοημένες. Είναι η εποχή που τα εξωτερικά όρια έχουν πραγματικά διαρραγεί και η φαντασία έχει επιτέλους την ευκαιρία να φτάσει στην εξουσία».
Σε άλλο σημείο, είπε ότι «η μικρή φόρμα όχι μόνο αντέχει αλλά πρωταγωνιστεί και σηματοδοτεί την πραγματικότητα και η Δράμα με αυτό το Φεστιβάλ είναι η καλύτερη απόδειξη», ενώ πρόσθεσε ότι «το Υπουργείο Πολιτισμού αντιλαμβάνεται ως καθήκον την ενίσχυση των φεστιβάλ για τη διατήρηση αυτής της μικρής αλλά βαριάς βιομηχανίας ονείρων και δημιουργίας, ώστε να συνεχίζουν να ανθίζουν και να αποτελούν εστίες ελευθερίας και έμπνευσης».
Χαρακτήρισε τα φεστιβάλ «ζωντανούς οργανισμούς που οφείλουν να εξελίσσονται, να αναπτύσσονται και να συμπεριλαμβάνουν απαντήσεις για τις νέες προκλήσεις του χώρου», ενώ σε ένα λογοπαίγνιο σημείωσε για το ευρηματικό σύνθημα «όλα είναι Δράμα»: «Εδώ βρισκόμαστε στο βασίλειο των διαφορετικών οπτικών και των ελεύθερων πνευμάτων. (…) Επιτρέψτε μου να προσεγγίσω το δράμα με την έννοια της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Το δράμα που περιλάμβανε κάθε μορφή αναπαράστασης και δράσης, που έχει αφετηρία το ρήμα δρω. Αυτό το ρήμα είναι ο πυρήνας και της πολιτικής μας. Σήμερα δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραμείνουμε παθητικοί θεατές και θεωρητικοί σχολιαστές, περιμένοντας την πραγματικότητα να συμμορφωθεί με τα όνειρά μας. Έχουμε χρέος να παλέψουμε γι’ αυτά».
Κυριαζίδης: «Δική μας ευθύνη να ενισχύσουμε το θεσμό»
Σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης, ο κυβερνητικός βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, αναφέρθηκε στη «μεγάλη ευθύνη που έχει η Δράμα, αυτή την ιδιόμορφη πανελλαδική δράση, να την κρατάει και να την ενισχύει. Η προσπάθεια αυτή που συνεχίζεται, σε κάθε επίπεδο έχει να κάνει με όλους τους Δραμινούς και όλους τους θεσμικούς φορείς. Είναι δική μας ευθύνη, αυτόν τον θεσμό να τον ενισχύσουμε και από πλευράς λειτουργίας να αποτελέσει ένα στοιχείο δημιουργίας και προοπτικής από πλευράς των νέων μας. Γι’ αυτό και η προσπάθειά μας γίνεται για τη δημιουργία Σχολών Κινηματογράφου».
Χαιρετισμός αντιπεριφερειάρχη Δράμας
Στην χρηματοδότηση του Φεστιβάλ με 210.000 ευρώ για την τριετία 2023-2025, «δηλαδή με 70.000 ευρώ ετησίως μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Δήμο και τον Πολιτιστικό Οργανισμό», αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Μιχάλης Μουρβετίδης. Σημείωσε πως η Περιφέρεια χρηματοδοτεί επίσης το πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών κινηματογραφικής γραφής, πρακτικής και έρευνας του ΕΑΠ με το ποσό των 126.000 ευρώ μέσω αντίστοιχης προγραμματικής σύμβασης.