Home > Πρώτο Θέμα > «Η Δράμα στο κομμάτι που μπορούμε να πούμε ότι είναι αδικημένη είναι ότι δεν έχει σύνδεση με την Εγνατία Οδό» Ο νέος περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρ. Τοψίδης μιλάει στον «Π.Τ.»

«Η Δράμα στο κομμάτι που μπορούμε να πούμε ότι είναι αδικημένη είναι ότι δεν έχει σύνδεση με την Εγνατία Οδό» Ο νέος περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρ. Τοψίδης μιλάει στον «Π.Τ.»

Ο νέος περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρ. Τοψίδης μιλάει στον «Π.Τ.»

«Η Δράμα στο κομμάτι που μπορούμε

να πούμε ότι είναι αδικημένη είναι ότι

δεν έχει σύνδεση με την Εγνατία Οδό»

► Τα πρώτα βήματα της νέας περιφερειακής διοίκησης

► Στόχος οι 12 μήνες τουριστικής επισκεψιμότητας στην περιοχή

► Περιμένει πρόταση από φορείς σχετικά με το τουριστικό τρένο Δράμα – Παρανέστι – Ξάνθη

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΒΑΣΙΚΟ σημείο την ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης και έμφαση στα σημαντικότερα προβλήματα που αυτή την ώρα μας απασχολούν, μίλησε στον «Π.Τ.» ο νέος περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

Αναφερόμενος στις πρώτες ημέρες της διοίκησης της Περιφέρειας, είπε ότι θα ασχοληθεί κυρίως με τη σύσταση των διαφόρων Επιτροπών, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε προγράμματα του Τουρισμού, με επιδίωξη να υπάρξει μια 12μηνη διαρκής επισκεψιμότητα.

Αναφορικά με τη Δράμα, σημείωσε και αναγνώρισε ιδιαίτερα το πρόβλημα της προσβασιμότητας του Νομού από την Εγνατία Οδό μέσω Αμφίπολης και Καβάλας, ενώ όπως είπε σημαντικό σημείο στην αναπτυξιακή προοπτική είναι το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρεί επίσης την στρατηγική ανάπτυξης από κάθε πλευρά της οροσειράς της Ροδόπης μέσω της σχετικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Ενότητας (ΟΧΕ).

Σε σχετική ερώτηση μάλιστα για τα τουριστικό τρένο στη διαδρομή Δράμα – Παρανέστι – Ξάνθη, είπε ότι δεν έχει δει κάποια σχετική πρόταση να έχει φτάσει στον ίδιο και υποσχέθηκε να το εξετάσει.

Τα πρώτα βήματα

Ρωτήσαμε αρχικά τον κ. Τοψίδη, σχετικά με τα πρώτα βασικά σημεία στα οποία θα δώσει προτεραιότητα τις πρώτες ημέρες των καθηκόντων του.

Απαντώντας, επεσήμανε ότι «θα πρέπει να δούμε τη σύσταση όλων των Επιτροπών της Περιφέρειας, την τοποθέτηση των αντιπεριφερειαρχών στις θέσεις τους και να είναι έτοιμη η διοίκηση. Τόσο στην Οικονομική Επιτροπή όσο και της Ανάπτυξης, είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνουμε».

Όπως σημείωσε ακόμα ο ίδιος, «αυτές τις μέρες υπάρχει μια στενή επαφή με την υφιστάμενη διοίκηση, τον περιφερειάρχη και τα στελέχη της Περιφέρειας. Βρισκόμαστε σε μια χειμερινή περίοδο, έχουμε την κλιματική αλλαγή, και προβλέπεται να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις, με όσα αντιπλημμυρικά έργα έχουμε σ’ αυτή τη φάση. Θέλουμε να είμαστε σε ετοιμότητα που θα αναλάβουμε τον Γενάρη, να δούμε τι είναι έτοιμο και τις προμήθειες αλατιού, άνοιγμα των δρόμων και όλα αυτά πρέπει να είναι σε ετοιμότητα».

Τόνισε επίσης ότι «ήδη τρέχουν έργα που είναι σε εξέλιξη, όπως ο καθαρισμός ρεμάτων, ενώ από την άλλη πλευρά, αυτό που θα κάνουμε με την ανάληψη των καθηκόντων μας, είναι να γίνει μια καταγραφή των έργων που είναι προς υλοποίηση. Θέλουμε να καταγράψουμε ποια έργα έχουν μεγάλη καθυστέρηση και πόσο χρόνο περαίωσης χρειάζονται και για ποιο λόγο καθυστερούν».

Όπως είπε μάλιστα, «ένα κομμάτι που πρέπει να προετοιμάσουμε για την τουριστική περίοδο – η οποία ήδη θα είναι αργά, γιατί όπως ξέρετε αυτά τρέχουν από το Νοέμβριο και Δεκέμβριο – είναι να συνεχίσουμε το κομμάτι της τουριστικής προβολής και θα το εξελίξουμε κατά ένα μεγάλο μέρος ώστε να μπορέσουμε να προλάβουμε την καλοκαιρινή περίοδο με την προβολή της περιοχής μας.

Υπάρχουν θέματα τα οποία τα έχουμε βάλει σε μια προτεραιότητα, όπως να κάνουμε ένα χωροταξικό στο ενεργειακό, θέματα με τις βασικές υποδομές όπως της Δράμας που έχει το πρόβλημα με τα οδικά δίκτυα, τα λιμάνια, ο σιδηρόδρομος, διεκδικήσεις για πολλά θέματα που πρέπει να γίνουν άμεσα, για τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες μας, και σε γενικές γραμμές να έχουμε μια συνεργασία με όλα τα στελέχη μας, ώστε να δώσουμε λύσεις  στα χρονίζοντα προβλήματα της περιοχής μας».

Η αδικημένη Δράμα

Θέσαμε προς τον κ. Τοψίδη το ζήτημα της Δράμας, η οποία όλα αυτά τα χρόνια αισθάνεται αδικημένη σε σχέση με την υπόλοιπη Περιφέρεια και τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Ρωτήθηκε τι έχει στον προγραμματισμό του σ’ αυτόν τον τομέα και ποια είναι τα βασικά σημεία με τα οποία θα ασχοληθεί με τη Δράμα.

Απαντώντας ο νέος περιφερειάρχης, σημειώνει ότι «η κάθε Π.Ε. – επειδή τις επισκέφθηκα όλες προεκλογικά – αισθάνεται αδικημένη. Και μιλώντας για την πατρίδα μου τον Έβρο, ειδικά το βόρεια τμήμα αισθάνεται κι αυτό αδικημένο.

Αυτό είναι ένα ζήτημα, για το οποίο θέλουμε να δώσουμε μια ισόρροπη και ισόνομη ανάπτυξη. Θέλουμε όλη η Περιφέρεια και όλοι οι πολίτες της, να απολαμβάνουν τις ίδιες ανταποδοτικές υπηρεσίες και οτιδήποτε η Περιφέρεια έχει στην αρμοδιότητά της,  όπως το οδικό δίκτυο, τον καθαρισμό ρεμάτων, μια κοινωνική πολιτική και ισόνομη μεταχείριση».

Αναφερόμενος ειδικότερα για τη Δράμα, σημειώνει: «Από την άλλη πλευρά, η Δράμα στο κομμάτι που μπορούμε να πούμε ότι είναι αδικημένη είναι ότι δεν έχει σύνδεση με την Εγνατία Οδό, είτε αυτό είναι από την πλευρά της Αμφίπολης, είτε προς την Καβάλα.

Είναι κάποια έργα τα οποία έχουν ανακοινωθεί από τις διοικήσεις και την κυβέρνηση, θα δούμε σε ποιο στάδιο βρίσκονται και σε τι βαθμό μπορούμε να πιέσουμε, να δούμε πώς θα μπορέσουμε να ξεκολλήσουμε τα ζητήματα αυτά».

Το Χιονοδρομικό Φαλακρού

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, λέγοντας: «Επίκεντρο για εμάς είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, το οποίο μας βρίσκει στη μέση αυτής της χειμερινής περιόδου κατά την οποία θα πρέπει να ξεκινήσει η λειτουργία του μέσα στο Δεκέμβριο με την προηγούμενη διοίκηση και θα πρέπει να συνεχίσουμε έτσι και δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τον δικό μας σχεδιασμό».

Αναφέρθηκε επίσης στο εσωτερικό οδικό δίκτυο του Ν. Δράμας, λέγοντας ότι « σε μεγάλο βαθμό χρήζει κλαδέματος των φυτών στα πλαϊνά των δρόμων χρειάζεται διαγράμμιση σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου, θέλει να γίνει καταγραφή των ρεμάτων κ.α.»

Επιχειρηματική πολιτική

Αναφερόμενος στην επιχειρηματική πολιτική, σημείωσε: «Θέλουμε μια επιχειρηματική πολιτική με την οποία θα πρέπει να έρθουμε σε επαφή με τις επιχειρήσεις που χρειάζονται τη βοήθειά μας, κυρίως στο περιβαλλοντολογικό κομμάτι, όπως οι μεγάλες επιχειρήσεις των μαρμάρων, οι οποίες παράγουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ της περιοχής, αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να βγάλουν προγράμματα στοχευμένα στις νέες τεχνολογίες και στη μεταποίηση. Στοχευμένα βέβαια έχουμε ένα όραμα το οποίο έχουμε ήδη καταθέσει προεκλογικά και θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε με τα στελέχη μας προς αυτή την κατεύθυνση».

Τουριστικό τρένο Δράμα – Παρανέστι – Ξάνθης

Ρωτήσαμε ιδιαίτερα τον κ. Τοψίδη, σχετικά με το ζήτημα που έχει θέσει εδώ και πάνω από ένα χρόνο η Δράμα, αναφορικά με το λεγόμενο τουριστικό τρένο μεταξύ Δράμας – Παρανεστίου και Ξάνθης και πώς θα εξετάσει το ζήτημα αυτό.

Απαντώντας, σημείωσε ότι θα πρέπει να το καταγράψει επισημαίνοντας: «Γνωρίζω το θέμα από τον Τύπο, όμως ακόμα τουλάχιστον δεν έχω κάποια πρόταση από κάποιον φορέα ώστε να έχουμε κάτι συγκεκριμένο. Θα το βάλουμε σε προτεραιότητα και γενικά δεν είμαστε αρνητικοί σε οποιαδήποτε πρόταση, σε μια ιδέα ώστε να δώσει μια προστιθέμενη τουριστική και πολιτιστική αξία».

Σημείωσε επίσης εδώ, ότι «εμείς αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε, είναι να επενδύσουμε σε τουρισμό 12 μήνες το χρόνο για τη Δράμα και για όλη την Περιφέρεια. Όλοι ξέρουμε ότι η Δράμα δεν έχει πρόσβαση, δεν έχει θάλασσα, δεν είναι όπως οι άλλοι 4 Νομοί. Στο κομμάτι αυτό μπορούμε να επενδύσουμε και θέλουμε να έχουμε 12 μήνες τουρισμό, μέσα από την ανάπτυξη του ορεινού όγκου».

Αναφέρθηκε μάλιστα στο πρόγραμμα της Ολοκληρωμένης Χωρικής Ενότητας (ΟΧΕ) για την οροσειρά της Ροδόπης λέγοντας: «Έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο είναι πάνω από 20 εκατ. ευρώ, που είναι η ΟΧΕ η οποία θα τρέξει τη νέα προγραμματική περίοδο για την Οροσειρά της Ροδόπης, με το περιβάλλον, τα δάση της και θα δοθεί μια προτεραιότητα εκεί και με ένα μεγάλο κονδύλιο από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, στον αγροτουρισμό, με δράσεις σε διάφορα άλλα θέματα.

Από την άλλη πλευρά, πιστεύω ότι η τουριστική προβολή πρέπει να γίνει για 12 μήνες, να δώσει τη δυνατότητα τόσο στη Δράμα αλλά και αλλού, να υπάρξουν κίνητρα επισκεψιμότητας των περιοχών αυτών και να δουν τις περιοχές να είναι εντός του γίγνεσθαι της οικονομίας της περιοχής μας».