Home > νέα > Η Δραμινή ορειβάτισσα Ν. Πατιράκη κατέκτησε την κορυφή Τουμπκάλ του όρους Άτλαντα στο Μαρόκο

Η Δραμινή ορειβάτισσα Ν. Πατιράκη κατέκτησε την κορυφή Τουμπκάλ του όρους Άτλαντα στο Μαρόκο

Μια νέα κατάκτηση από τη Δραμινή ορειβάτισσα Νατάσσα Πατιράκη

Η Δραμινή ορειβάτισσα Ν. Πατιράκη

κατέκτησε την κορυφή Τουμπκάλ

του όρους Άτλαντα στο Μαρόκο

Η Νατάσσα Πατιράκη είναι το παράδειγμα μιας γυναίκας για το τι μπορεί να κάνει όταν αποφασίζει να προχωρήσει μπροστά

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΗΤΑΝ να μην πάρει φόρα η Νατάσσα Πατιράκη κι αρχίσει ν’ ανεβαίνει τα βουνά. Κι ακόμα δεν πρόλαβε να κατέβει από την κορυφή το βράδυ της Δευτέρας, επικοινώνησε με τον «Πρωινό Τύπο» και μας έστειλε υλικό. Αν μη τι άλλο, για να δώσει το παράδειγμα σε όλους εμάς, ότι, το να προσπαθείς και να βαδίζεις μόνο μπροστά, είναι κάτι που μπορούμε να το καταφέρουμε όλοι!

Για τη Νατάσσα Πατιράκη, την Δραμινή που ζει στη Λάρισα, ο «Π.Τ.» έχει γράψει και άλλες φορές. Και οφείλουμε να πούμε ότι είμαστε τυχεροί που παρακολουθούμε την ολοένα και πιο δυναμική πορεία της από την αρχή, όταν κάποτε είχε αποφασίσει να κόψει το κάπνισμα και να αρχίσει ν’ ανεβαίνει στα βουνά. Μάλιστα, στα ψηλότερα βουνά του κόσμου, στις ψηλότερες κορυφές.

Η Νατάσσα, έχει ήδη ανέβει στο Κιλιμάντζαρο, στα Ιμαλάια και αλλού, ενώ το τελευταίο της κατόρθωμα έγινε προχθές Δευτέρα, όταν ανέβηκε σε μια ακόμα ψηλή κορυφή του κόσμου, στην κορυφή Τουμπκάλ του όρους Άτλαντας σε υψόμετρο 4.167 μέτρα, στη Βόρεια Αφρική και συγκεκριμένα στο Μαρόκο.

Η αποστολή ξεκίνησε στο Μαρόκο και συγκεκριμένα η ανάβαση στις 14 Ιανουαρίου από το χωριό Imlil φτάνοντας στην πρώτη στάση στο καταφύγιο στα 3.200 μέτρα. Όπως λέει η ίδια στον «Π.Τ.», στις 15 του μήνα, ξεκίνησαν στις 5 τα χαράματα για την κορυφή και στις 3.30 ήταν ήδη επάνω για να απολαύσουν την ανατολή του ηλίου. Στην αποστολή εκτός από την ίδια μετέχουν τέσσερις Έλληνες και ένας Νορβηγός.

Η διαδρομή μέχρι την κορυφή ήταν αρκετά δύσκολη. Χιόνια, πάγος, παγετώνες και πέτρες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάβασης από το καταφύγιο και πάνω, φορούσαν αναγκαστικά κραμπόν, με καρφιά δηλαδή που προσαρμόζονται στα ορειβατικά παπούτσια για να μην γλιστράει στον πάγο.

Στην κορυφή παρέμειναν μισή ώρα και στη συνέχεια επέστρεψαν στο καταφύγιο στα 3.200 μέτρα. Εκεί ξεκουράστηκαν, έφαγαν, άλλαξαν ρούχα και κατέβηκαν στο χωριό. Η συνολική διαδρομή κράτησε 13 ώρες.

Η πιο χαμηλή θερμοκρασία που συνάντησαν ήταν στους -15 βαθμούς Κελσίου και ευτυχώς δεν είχε αέρα. Όπως λέει η ίδια «η έλλειψη οξυγόνου μας ταλαιπώρησε λιγάκι με πονοκεφάλους και ζαλάδες αλλά τελικά μια χαρά τα καταφέραμε όλη η ομάδα». Ακολούθως, αναχώρησαν για την έρημο Μερζούγκα, όπου διέμειναν σε σκηνές Βερβέρων. Το πρωί του Σαββάτου θα βρίσκονται στην Ελλάδα.

Από τη Δράμα στα ψηλά βουνά

Πρόσφατα μάλιστα, μέσα στην περίοδο των γιορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, η Νατάσσα Πατιράκη είχε βρεθεί στη Δράμα, όπου μεταξύ άλλων μίλησε για τις εμπειρίες της σε εκδήλωση της ΚΟΙΝΣΕΠ «Με … Νου» Παραδοσιακό Παντοπωλείο του κ. Δημήτρη Μπόσκου, ενώ συμμετείχε και σε διάφορες εκδηλώσεις του Συλλόγου Παραπληγικών Δράμας.

Η πιο πρόσφατη κατάκτησή της, ήταν η κορυφή Mera-Peak, σε υψόμετρο 6.476 στα Ιμαλάια, απέναντι από το Έβερεστ, και όπως είχε δηλώσει τότε στον «Π.Τ.», «είναι συγκινητικό να βλέπεις από κοντά το Έβερεστ, νιώθεις δέος».

Όταν τη ρωτάς τι είναι αυτό που οδηγεί τον άνθρωπο σε ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα, παίρνεις την απάντηση, ότι, «για τον καθένα πιστεύω ότι είναι διαφορετικός ο λόγος και ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του μονοπάτι γενικά. Αυτό που για μένα καθρεφτίζει στο βουνό, είναι η αλλαγή. Ό,τι θέλω να αλλάξω, το αλλάζω εκεί πάνω. Μακάρι να μπορούσα να το κάνω κάπου αλλού. Για μένα όμως το βουνό είναι ένας μεγάλος δάσκαλος που μου μαθαίνει πάρα πολλά πράγματα από τον σεβασμό στους άλλους, στην ανθρώπινη ζωή, στη φύση, στα ζώα, στην προσωπική αλλαγή, στη διαφορετικότητα. Στη ζωή μας γενικά δεν σεβόμαστε τη διαφορετικότητα».

Η ίδια έχει ξεκινήσει εδώ και δυόμισι χρόνια περίπου … να ανεβαίνει στα βουνά και κυριολεκτικά δηλώνει «άλλος άνθρωπος». Πριν ασχοληθεί με το βουνό, όπως λέει, ήταν ένας άνθρωπος διαφορετικός: παχουλή και κάπνιζε πολύ. Σήμερα, βρίσκεται πλέον σε μια άλλη διάσταση και στόχος της είναι να ανέβει στις Seven Summits – στις επτά κορυφές των επτά Ηπείρων. Ήδη, έχει ξεκινήσει και τον περασμένο Αύγουστο 2021 που είχε ανέβει στο Ελμπρούς στον Καύκασο ύψους 5.642 μέτρα (η υψηλότερη κορυφή της Ευρώπης) και στις 7 Ιανουαρίου 2022, ανέβηκε στο Κιλιμάντζαρο σε ύψος 5.895, την υψηλότερη κορυφή της Αφρικής και τέταρτη κατά σειρά υψηλότερη κορυφή στον πλανήτη.