Home > Πρώτο Θέμα > Η δράση «Απλώνω Ευτυχία» και στη Δράμα για την υποστήριξη του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» ∎ Μιλάνε στον «Π.Τ.» η εμπνεύστρια της δράσης «Απλώνω Ευτυχία» κα. Γ. Σολωμού από την Κύπρο και ο κ. Μ. Μάζαρης για τη διάδοση της δράσης στην Ελλάδα

Η δράση «Απλώνω Ευτυχία» και στη Δράμα για την υποστήριξη του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» ∎ Μιλάνε στον «Π.Τ.» η εμπνεύστρια της δράσης «Απλώνω Ευτυχία» κα. Γ. Σολωμού από την Κύπρο και ο κ. Μ. Μάζαρης για τη διάδοση της δράσης στην Ελλάδα

Μια γιορτή για το όγδοα γενέθλια του «Τοίχου της Καλοσύνης» Δράμας

Η δράση «Απλώνω Ευτυχία» και στη Δράμα

για την υποστήριξη του Συλλόγου Γονιών

Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα»

∎ Μιλάνε στον «Π.Τ.» η εμπνεύστρια της δράσης «Απλώνω Ευτυχία» κα. Γ. Σολωμού από την Κύπρο και ο κ. Μ. Μάζαρης για τη διάδοση της δράσης στην Ελλάδα

∎ Δηλώσεις της Δραμινής Νηπιαγωγού και Συστημικής Συμβούλου Ψυχικής Υγείας κας Σ. Καράκελε

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΠΑΡΑ πολύ ωραία εκδήλωση που συγκέντρωσε πλήθος μικρών και μεγάλων, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 10 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα «Αντ. Παπαδόπουλος», του Δημοτικού Ωδείου Δράμας.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Σωματείο «Ο Τοίχος της Καλοσύνης» Δράμας και είχε τον κεντρικό τίτλο «Απλώνω Ευτυχία», με σκοπό όχι μόνο να γιορτάσει τα όγδοα γενέθλια λειτουργίας και προσφοράς του, αλλά και να αναδείξει μια νέα δράση που έρχεται από την Κύπρο και έχει αρχίσει και κατακλύζει πλέον και την Ελλάδα, «Απλώνω Ευτυχία».

Όπως αναφέρει και το ίδιο το Σωματείο «Ο Τοίχος της Καλοσύνης» Δράμας, «η καλοσύνη είναι η πυξίδα που καθοδηγεί τη ζωή μας. Μέσα από μικρές πράξεις αναδεικνύουμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και χτίζουμε αληθινούς δεσμούς. Από ένα χαμόγελο μέχρι έναν ευγενικό λόγο, η καλοσύνη ανθίζει στην καθημερινότητά μας, χαρίζοντας φως και θετική ενέργεια».

Εμπνεύστρια της δράσης «Απλώνω Ευτυχία» είναι η κα. Γεωργία Σολωμού από την Κύπρο, ενώ στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει με τον πραγματικά εμπνευσμένο εκπαιδευτικό κ. Μάριο Μάζαρη. Και οι δύο βρέθηκαν στην εκδήλωση της Δράμας που ανέλαβαν να διοργανώσουν οι άνθρωποι του «Τοίχου της Καλοσύνης» Δράμας και οφείλουμε να πούμε ότι είχε μεγάλη επιτυχία.

Η ενίσχυση της δράσης του Συλλόγου «Φλόγα»

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι η όλη δράση είχε σκοπό την ενίσχυση με ηθικό κυρίως τρόπο, αλλά και οικονομικό για όποιον μπορεί, του γνωστού Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα». Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός της δράσης «Απλώνω Ευτυχία» που ξεκίνησε εν καιρώ πανδημίας το 2020 στην Κύπρο η κα. Σολωμού.

Την εκδήλωση παρουσίασε η Δραμινή Νηπιαγωγός και Συστημική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας κα. Σύμη Καράκελε, η οποία μιλώντας στον «Π.Τ.» αναφέρθηκε στο πρόγραμμα: «Γιορτάζουμε τα όγδοα γενέθλια του “Τοίχου της Καλοσύνης”, το χαρακτηριστικό του οποίου είναι ότι δεν θέλει να προβάλλεται  (σ.σ. εννοεί τα άτομα που ασχολούνται εθελοντικά) και μου ζήτησαν να κάνω την παρουσίαση, που δεν είμαι ούτε εθελόντρια, ούτε μέλος του Σωματείου. Είμαι Νηπιαγωγός και Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας».

Αναφορικά με την εκδήλωση όπως μας λέει η κα. Καράκελε, παρουσιάζεται το έργο του «Τοίχου της Καλοσύνης» όλα αυτά τα οκτώ χρόνια, ενώ η ίδια στη συνέχεια έκανε και την παρουσίαση των καλεσμένων. Όπως σημειώνει η ίδια, «πρόκειται για μια ακτιβιστική δράση, με στόχο να ενισχυθεί ο εσωτερικός αγώνας των παιδιών με καρκίνο, ότι τους σκεφτόμαστε, ότι οργανώνουμε δράσεις και ότι μ’ αυτόν τον ηθικό τρόπο, προσπαθούμε όλοι να δείξουμε την συμπαράστασή μας στον αγώνα τους. Σκοπός της δράσης είναι να ευαισθητοποιήσουμε τα ίδια τα παιδιά γι’ αυτά τα θέματα της κοινωνίας».

Σολωμού: Μια μπουγάδα ευτυχίας…

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, τη δράση «Απλώνω Ευτυχία» εμπνεύστηκε και ξεκίνησε η κα. Γεωργία Σολωμού, εκπαιδευτικός, από την Κύπρο.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» η κα Σολωμού, σημειώνει ότι βρίσκεται στη Δράμα για να γιορτάσει μαζί μας τα όγδοα γενέθλια του «Τοίχου της Καλοσύνης» και έτσι «παίρνουν ιδιαίτερο χρώμα ευτυχίας τα φετινά γενέθλια μιας και θα απλώσουμε ευτυχία, την πιο ευτυχισμένη μπουγάδα».

Ερωτώμενη για το πώς εμπνεύστηκε και ξεκίνησε τη δράση αυτή, η κα. Σολωμού μας εξηγεί: «Η ιδέα της μπουγάδας ευτυχίας – απλώνω ευτυχία – ξεκίνησε στη δύσκολη περίοδο του κορωνοϊού, όταν ήμασταν στο σπίτι και κάναμε τα διαδικτυακά μαθήματα. Έτσι έθεσα τον προβληματισμό στους μαθητές και στις μαθήτριές μου, κατά πόσο ένας άνθρωπος εν μέσω πανδημίας και κλεισμένος στο σπίτι, μπορεί να είναι ευτυχισμένος. Και τα παιδιά μοιράστηκαν παρά πολύ όμορφες απόψεις, ότι η ευτυχία είναι μέσα μας, ότι η ευτυχία είναι στα απλά καθημερινά πράγματα και ναι, όταν είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι, μπορούμε να βρούμε τρόπους και λόγους να είμαστε ευτυχισμένοι».

Συνεχίζοντας η κα. Σολωμού, σημειώνει ότι, «αφού βγήκαν τόσο ωραία μηνύματα, ζήτησα από τα παιδιά, ότι θα ήταν ωραία να τα αποτυπώσουμε κάπου. Για να σκορπιστεί αυτό το μήνυμα, ανταλλάξαμε ιδέες και καταλήξαμε στην ιδέα ότι θα ήταν ωραία να τυπωθεί σε επαναχρησιμοποιημένα λευκά μπλουζάκια στα οποία θα μπορούσαν να γράψουν ή να ζωγραφίσουν τι τα κάνει ευτυχισμένα».

Ακτιβιστές ευτυχίας για τα παιδιά με καρκίνο…

Χαρακτηριστικά τονίζει ακόμα, ότι, «αυτό ήταν ένα κομμάτι της δράσης. Με το άνοιγμα των σχολείων, απλώθηκε η μπουγάδα ευτυχίας αρχικά στο σχολείο, τα φανελάκια αυτά που είχαν κάνει τα παιδιά με τους γονείς τους. Έτσι είπαμε στη συνέχεια να γίνουμε ακτιβιστές ευτυχίας για τα παιδιά εκείνα, που αυτό το διάστημα περνούν κι εκείνα τη δικιά τους δυσκολία. Και ποια είναι αυτά τα παιδιά; Είναι αυτά που βρίσκονται στα νοσοκομεία και δίνουν τον αγώνα τους με τον καρκίνο.

Και αφού έχουμε ενσυναίσθηση, τι μπορούμε να κάνουμε; Μπορούμε να γίνουμε ακτιβιστές ευτυχίας και μέσα από εθελοντικές πράξεις και δράσεις, με χορηγούς συγγενείς και φίλους, να μαζέψουμε κάποια χρήματα για να τους πραγματοποιήσουμε ευχές. Γιατί σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, όταν πραγματοποιούνται οι ευχές των παιδιών με καρκίνο, παίρνουν δύναμη, ανεβαίνει ο δείκτης ευτυχίας τους και μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις θεραπείες».

Όπως εξηγεί η κα. Σολωμού, «τα παιδιά έκαναν πολύ όμορφες εθελοντικές πράξεις, έκαναν μπισκότα και τα πούλησαν στη γειτονιά, ανέβασαν θεατρικές παραστάσεις και κάλεσαν συγγενείς και φίλους με ένα μικρό εισιτήριο και από αυτή την όμορφη προσπάθεια που πήγαινε από σχολείο σε σχολείο και από πόλη σε πόλη στην Κύπρο, καταφέραμε να απλώσουμε συνολικά σε μπουγάδες πάνω από 10.000 φανελίτσες και να μαζέψουμε πάνω από 100.000 ευρώ και να τα δώσουμε στο σύνδεσμο “Με Ένα Όνειρο μια Ευχή” που είναι για παιδιά με καρκίνο και συγγενείς παθήσεις στην Κύπρο».

 

Από την Κύπρο στην Ελλάδα

Ερωτώμενη από το πού ξεκίνησε, η ίδια τονίζει ότι «ξεκίνησε από τη Λεμεσό, μετά πήγε στην Πάφο, στη Λευκωσία, στη Λάρνακα, στην ελεύθερη Αμμόχωστο για δύο χρόνια και αφού έκανε το γύρο της στην Κύπρο, είπαμε να δοκιμάσουμε να πάμε και στην Ελλάδα. Επικοινώνησα με τον κ. Μάζαρη – τον σπουδαίο αυτόν εκπαιδευτικό που όλοι θα θέλαμε να είχαμε δάσκαλό μας – και με μεγάλο ενθουσιασμό δέχτηκε να γίνει ο συντονιστής της δράσης στην Ελλάδα και μαζί θα αναλάβουμε να την απλώσουμε σε όλη τη χώρα».

Να σημειωθεί ότι η δράση «Απλώνω Ευτυχία», ξεκίνησε στην Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο από την Αθήνα. Η δράση στην Κύπρο είναι προς όφελος του Συνδέσμου «Με ένα Όνειρο μια Ευχή» και στην Ελλάδα προς όφελος του Συλλόγου «Φλόγα» που έχει τους ξενώνες και που κάνει απίστευτο έργο.

Στο σημείο αυτό αναφέρεται και στο οικονομικό ζήτημα, λέγοντας ότι «αυτό που αξίζει να αναφέρουμε – γιατί είναι μια δύσκολη εποχή καθώς πολλές ΜΚΟ δέχονται κάποια πλήγματα – είναι ότι η “Φλόγα” έχει ορκωτούς λογιστές και ο καθένας μπορεί να ελέγξει τα οικονομικά τους και όλα γίνονται σύμφωνα με το γράμμα του νόμου».

Ερωτώμενη για το πώς δέχεται ο κόσμος όλη αυτή τη δράση και αν υπάρχουν κάποιες αρνητικές απόψεις, η κα. Σολωμού τονίζει ότι, «ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η δράση, δεν αφήνει σε κανέναν να πει κάτι αρνητικό. Είναι τόσο αγνά τα κίνητρά της και τόσο καλός ο σκοπός της, που θα πρέπει να πούμε ότι, μπορεί ένα σχολείο ή ένας σύλλογος να συμμετέχει μόνο στο πρώτο κομμάτι του κοινωνικού ακτιβισμού, να στείλει το μήνυμα ότι η ευτυχία βρίσκεται στα απλά και καθημερινά πράγματα. Δεν είναι υποχρεωτικό να συμμετέχει και στο δεύτερο κομμάτι του εθελοντισμού  προσφοράς για τη “Φλόγα”».

Όπως τέλος σημειώνει η ίδια, «έχουμε ήδη ξεπεράσει τις 700 συμμετοχές και χρηματικά έχουμε ξεπεράσει τις 12.000 ευρώ».

Μ. Μάζαρης: Μια μεγάλη προσπάθεια

Στον «Π.Τ.» μίλησε επίσης και ο κ. Μάριος Μάζαρης, δάσκαλος αλλά και «φορέας μιας ιδέας που αγαπήσαμε πάρα πολύ, πρωτίστως η Γεωργία Σολωμού που εμπνεύστηκε όλο αυτό και υλοποίησε στην Κύπρο με πρωτοφανή επιτυχία και μεγέθη, όπου ζωγραφίστηκαν πάνω από 10.000 μπλουζάκια σε 100 σχολεία και συγκεντρώθηκαν πάνω από 100.000 ευρώ που είναι τρομερά συγκινητικό και σημαντικό και δίνει ελπίδα».

Όπως σημειώνει μάλιστα, «όταν είδα ότι αυτή η δράση έχει τόση ανθρωπιά, τόση συγκίνηση, τόσο πάθος, σκέφτηκα αν αυτό θα μπορούσε να γίνει στην Ελλάδα. Φοβήθηκα αρχικά ότι ίσως είναι πιο δύσκολο να γίνει εδώ, γιατί δεν έχουμε τους συνεκτικούς δεσμούς που έχουν στην Κύπρο, σε έναν μικρό τόπο. Εδώ υπάρχει πάρα πολύ καχυποψία, τα σχολεία έχουν βιώσει αλλεπάλληλες κρίσεις μέσα στις δεκαετίες, οι σχέσεις των εκπαιδευτικών είναι πολλές φορές τεταμένες και επομένως είχα πάρα πολλές επιφυλάξεις αν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Συν τοις άλλοις, ότι είμαστε μια χώρα που αλλεπάλληλα ζει σκάνδαλα φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Για μένα, από τη μία είναι στενάχωρο, από την άλλη όμως δεν πρέπει να είναι λόγος να σταματήσουμε να πιστεύουμε στην αλληλεγγύη, στην ανθρωπιά, στην αλληλοβοήθεια. Σίγουρα όμως με προσοχή ποιους στηρίζουμε, να ψάχνουμε λίγο ποιος κρύβεται πίσω από ένα Σύλλογο».

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «εδώ μιλάμε για τη “Φλόγα”, που είναι ένας Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια που έχει μια απόλυτη διαφάνεια – το έψαξα για να μπορέσω να μπω σ’ αυτό  για να το στηρίξω – με ορκωτούς λογιστές, με νόμιμα παραστατικά, με ΑΦΜ και έτσι ένιωσα ήρεμος ότι μπορώ να το στηρίξω πανελλαδικά».

Ποια είναι η «Φλόγα»

Ερωτώμενος για το ποιες ήταν οι δυσκολίες τις οποίες πιθανόν αντιμετώπισε αρχικά, ο κ. Μάζαρης εξηγεί: «Ξεκινήσαμε στην Ελλάδα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Γενικά δεν αντιμετωπίσαμε κάποιες δυσκολίες, πέρα από την καχυποψία ορισμένων ανθρώπων που δεν ήθελαν να συγκεντρώσουμε χρήματα για τη “Φλόγα”. Κι αυτό είναι σεβαστό, γιατί μπορεί ο καθένας να υλοποιήσει τη δράση χωρίς να κάνει την συγκέντρωση χρημάτων, απλώς πιστεύω ότι αξίζει να κάνουμε και το τρίτο σκέλος. Η “Φλόγα” είναι ένας Σύλλογος, που δραστηριοποιείται 40 χρόνια και επειδή γνώρισα την πρόεδρο κα. Τρυφωνίδου, συγκλονίστηκα από το πόση βοήθεια προσφέρει, που δεν έχουμε ιδέα. Σε γιατρούς, σε προσωπικό, σε εξοπλισμό. Και μόνο ότι έχει δομές που φιλοξενεί 30 οικογένειες από όλη την Ελλάδα που τα παιδιά τους υπόκεινται σε θεραπείες και τους φιλοξενεί από 8 μήνες μέχρι και 3 χρόνια, είναι ενδεικτικό του τι προσπάθεια κάνουν. Αυτό που με συγκίνησε επίσης, είναι ότι όλος ο Σύλλογος της “Φλόγας” – δουλεύουν εθελοντικά εννοείται – αλλά όλο το Διοικητικό Συμβούλιο και η πρόεδρος, είναι άνθρωποι που έχουν νοσήσει, ή είχαν παιδιά που δεν ζουν πια. Για να μπεις στο Σύλλογο, πρέπει να έχεις ζήσει από πολύ κοντά τον καρκίνο και άλλες ασθένειες. Αυτό και μόνο δίνει ένα στίγμα».

Τα τρία στάδια για την μπουγάδα ευτυχίας

«Το όλο κάλεσμα μέσω εμού στην Ελλάδα, απευθύνθηκε σε σχολεία και σε όποια άλλη δομή έχει να κάνει με παιδιά, είτε είναι ΚΔΑΠ, Γυμνάσια, Λύκεια, Φροντιστήρια, οποιοσδήποτε θέλει να συμμετάσχει» λέει ο κ. Μάζαρης.

«Η δράση υλοποιείται σε τρία στάδια: το πρώτο είναι η κουβέντα μέσα από βιβλία λογοτεχνίας, μέσα από video, υλικό που στέλνουμε εμείς σε όσους θέλουν να πάρουν μέρος ή να δώσουμε αφορμή ώστε να σκεφτούν αντίστοιχες προτάσεις δικές τους για το πώς ορίζουμε την ευτυχία, να προβληματιστούμε ακόμα αν η ευτυχία είναι δεδομένη για όλους μας, να γίνει μια συνδυαστική σκέψη ότι πολλοί δοκιμάζονται και δεν πιστεύουν ότι θα τη βρουν ή την έχουν χάσει.

Το δεύτερο μέρος είναι να την αποτυπώσουμε με εικόνες σε ένα μπλουζάκια, τα οποία θα συγκεντρώσουμε σαν μονάδα, κοινότητα ή σχολείο, θα τα απλώσουμε σε μια μεγάλη μπουγάδα ευτυχίας και έστω και οι περαστικοί να δουν εικόνες ευτυχίες που ίσως έχουν υποτιμήσει, ξεχάσει ή παραμελήσει. Να έρθουμε λίγο στο κέντρο μας, να δούμε τι αξίζει».

Όπως πάντως σημειώνει ο ίδιος, «ήδη από το Δεκέμβριο που έχουμε ξεκινήσει, μέχρι σήμερα έχουμε συγκεντρώσει 15.000 ευρώ από 10-20 σχολεία και πιστεύω ότι θα πάει πολύ μακριά αυτή η δράση, γιατί παθιάζονται και χαίρονται με όλο αυτό. Και πέρα από τον φιλανθρωπικό χαρακτήρα, είναι μια γιορτή, ότι φέρνει ανθρώπους κοντά και απλώνουμε την ευτυχία και χαιρόμαστε».