Home > Πρώτο Θέμα > Η εικονική επιχείρηση με παραδοσιακές συνταγές «Taste-o-grafhy» του Γενικού Λυκείου Καλαμπακίου Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Καλαμπακίου κα. Θεοδωρίδου

Η εικονική επιχείρηση με παραδοσιακές συνταγές «Taste-o-grafhy» του Γενικού Λυκείου Καλαμπακίου Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Καλαμπακίου κα. Θεοδωρίδου

Στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση της Θεσσαλονίκης

Η εικονική επιχείρηση με παραδοσιακές

συνταγές «Taste-o-grafhy»

του Γενικού Λυκείου Καλαμπακίου

Μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Καλαμπακίου κα. Θεοδωρίδου

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΕΝΑ πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ, θα συμμετάσχει φέτος το Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ) Καλαμπακίου, στο πρόγραμμα JA Greece, για τις εικονικές επιχειρήσεις των σχολείων της χώρας, στο πλαίσιο των Μαθητικών Εμπορικών Εκθέσεων 2025.

Η πρώτη συνάντηση θα γίνει στη Θεσσαλονίκη Mediterranean Cosmos για τα σχολεία από τη Βόρεια Ελλάδα και στο The Mall Athens, στην Αθήνα για τα υπόλοιπα σχολεία.

Το πρότζεκτ του ΓΕΛ Καλαμπακίου

Στο πλαίσιο των εικονικών επιχειρήσεων, το ΓΕΛ Καλαμπακίου θα ασχοληθεί με την παρασκευή δύο παραδοσιακών συνταγών για την περιοχή, όπως το θρακιώτικο κουσκούς και τον καραμανλήδικο τραχανά.

Η ονομασία της εικονικής επιχείρησης του ΓΕΛ Καλαμπακίου είναι «Taste-o-grafhy» και υλοποιείται με την ευγενική και ουσιαστική υποστήριξη του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου και του Δήμου Δοξάτου.

Στόχος της επιχείρησης είναι η προώθηση των τοπικών προϊόντων του Θρακιώτικου Κουσκούς (φέρει την ετικέτα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδος) και του καραμανλήδικου τραχανά.

Όπως μάλιστα αναφέρει σε ανάρτησή του το ΓΕΛ Καλαμπακίου, «κοινωνικό μας όραμα είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου μας, η ανάδειξη της διατροφικής αξίας των προϊόντων του και της ελληνικής γαστρονομίας εν γένει, με την προοπτική να αποτελέσουν μέρος της παγκόσμιας γαστρονομίας».

Το κουσκούς στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

Σχετικά με τις δύο αυτές συνταγές, μιλάει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Καλαμπακίου κα. Αθανασία Θεοδωρίδου, η οποία αναφέρεται στο σχετικό πρόγραμμα.

Όπως αρχικά σημειώνει η κα. Θεοδωρίδου, «το ΓΕΛ Καλαμπακίου μας ζήτησε να κάνει μια συνεργασία μαζί μας και φυσικά εμείς είμαστε ανοικτοί σε τέτοια θέματα. Μάλιστα επιδιώκουμε να έχουμε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα».

Όπως τονίζει, «επειδή το θέμα αφορούσε τη διατροφή, προτείναμε να αφορά το κουσκούς, κι αυτό επειδή έχει ήδη περάσει στο δεύτερο στάδιο εγγραφής στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και λογικά σε λίγο καιρό θα ανακοινωθεί και η εγγραφή του, αλλά και τον καραμανλήδικο τραχανά».

Όπως εξηγεί η ίδια, «βρεθήκαμε με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς και από την ερχόμενη εβδομάδα θα προχωρήσουμε στην παρασκευή του κουσκούς και του τραχανά μαζί με τα παιδιά, προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια που αφορά το πώς μπορεί να στηθεί μια παραγωγή παραδοσιακού προϊόντος, η οποία μπορεί να βγει στην αγορά, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Ερωτώμενη για το ποιο είναι το ιδιαίτερο που έχουν αυτές οι δύο παραδοσιακές συνταγές,  η κα. Θεοδωρίδου σημειώνει: «Το κουσκούς είναι πολύ ιδιαίτερο, γιατί ο τρόπος παρασκευής του γίνεται σε μια ενιαία ξύλινη και πελεκημένη σκάφη. Δεν έχει ραφές και είναι από κορμό ενιαίο και γίνεται με τα υλικά που είχαν πάντα οι άνθρωποι: σιτάρι, σιμιγδάλι, αβγά και βασιλικό. Για το λόγο αυτό, στο Καλαμπάκι η παρασκευή του γινόταν πάντα μετά του Σταυρού, για να είναι ευλογημένος ο βασιλικός».

Όσο για τον καραμανλήδικο τραχανά, μας λέει ότι, «είναι μια πολύ ιδιαίτερη παρασκευή. Είναι ξινός και αλμυρός και δεν έχει καμιά σχέση με τον γλυκό που έχουμε στη Θράκη. Μαγειρεύεται είτε σκέτος, είτε με κοκκινιστό και με πολλές μορφές».

Ερωτώμενη για την επαφή της με τα παιδιά του ΓΕΛ Καλαμπακίου, σημειώνει ότι «όλα τα παιδιά που συμμετέχουν έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον. Η παρασκευή των δύο συνταγών θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στο σχολεία με τα παιδιά και στη συνέχεια θα δώσουμε και όλες τις ανάλογες συνταγές. Το κουσκούς το είχαμε ήδη βγάλει στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας στη Δράμα και το είχαμε μαγειρέψει με διάφορες παραλλαγές».

Όπως εξηγεί μάλιστα η ίδια, είναι ότι «αυτό που θέλουμε, μέσα από τη διαδικασία αυτή, να μάθουν τα παιδιά τα παραδοσιακά προϊόντα και τα παραδοσιακά ζυμαρικά, να τα παρασκευάσουν, να τα δοκιμάσουν και να τα προωθήσουν ως ένα προϊόν μοναδικό, Π.Ο.Π., αυτό το οποίο παράγει ο τόπος τους».

Στις 7 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη

Η πρώτη παρουσίαση της Εικονικής Επιχειρήσεις του ΓΕΛ Καλαμπακίου, θα γίνει στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 7 Μαρτίου στο Mediterranean Cosmos στην Πυλαία και τις ώρες 09.00 – 15.00.

Οι Μαθητικές Εμπορικές Εκθέσεις αποτελούν εμπειρία ζωής για τους μικρούς «επιχειρηματίες» καθώς έχουν τη μοναδική ευκαιρία να είναι εκείνη την ημέρα στο δικό τους «κατάστημα», ανάμεσα στα καταστήματα των εμπορικών κέντρων, και να νιώσουν σαν αληθινοί επιχειρηματίες.

Οι εκδηλώσεις θα είναι ιδιαίτερα πανηγυρικές καθώς το 2025 είναι μια ξεχωριστή χρονιά για το JA Greece, καθώς γιορτάζει τα 20 χρόνια στην Ελλάδα και διοργανώνει για πρώτη φορά τον μεγαλύτερο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό/Φεστιβάλ Νεανικής Επιχειρηματικότητας JA Europe Gen–E 2025 στην Αθήνα, 1 με 3 Ιουλίου 2025.

Συνολικά απ’ όλη την Ελλάδα φέτος συμμετέχουν 1.500 μαθητές και μαθήτριες, που είχαν το θάρρος και την επιμονή να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους ιδέα, να αφιερώσουν τον προσωπικό τους χρόνο και να βιώσουν τις δυσκολίες αλλά και την ικανοποίηση που φέρνει η δημιουργία και η καινοτομία.

Στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση της Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχουν 44 Εικονικές Επιχειρήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη, ενώ στην Εμπορική Έκθεση της Αθήνας συμμετέχουν 55 Εικονικές Επιχειρήσεις από Γενικά Γυμνάσια και Λύκεια, ΕΠΑ.Λ., ΕΠΑ.Σ., Εσπερινά και Ειδικά Σχολεία, της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας και των νησιών του Αιγαίου.

Από τις εκθέσεις αυτές, θα απονεμηθούν 4 βραβεία σε κάθε εκδήλωση: «Καινοτομία Προϊόντος/Υπηρεσίας», «Καλύτερο Περίπτερο», «Kαλύτερη Προώθηση Προϊόντος/Υπηρεσίας» και «Βιώσιμης Ανάπτυξης».

Το ΓΕΛ Καλαμπακίου ως μάνατζερ, έχει αναλάβει ο κ. Πάνος Κυριακόπουλος, Μέλος Δ.Σ. ΣΕΒ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος CAMBRIDGE FINANCE Ltd.