Εκδήλωση αφιερωμένη στον αείμνηστο Κώστα Αποστολίδη
Η Ελλάδα μέσα σ’ έναν κόσμο που αλλάζει
και οι προκλήσεις που την περιμένουν
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ενός χρόνου από την εκδημία του Δραμινού επιχειρηματία, ιδρυτή της εταιρείας Raycap και ευεργέτη της πόλης Κώστα Αποστολίδη, τίμησε η Δράμα την περασμένη Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου με ένα διήμερο εκδηλώσεων.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και την εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και περιλάμβανε μια συζήτηση με θέμα: «Οι προκλήσεις της Ελλάδας σε ένα νέο τοπίο», καθώς ο εκλιπών ήταν μέλος του ΙΟΒΕ και του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος κα. Μαργαρίτα Πουρνάρα και έλαβαν μέρος ο κ. Νίκος Βέττας Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης δημοσιογράφος, ο κ. Παύλος Τσίμας δημοσιογράφος, και ο κ. Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΛΙΑΜΕΠ και Καθηγητής Sciences Po, Παρίσι.
Πλήθος Δραμινών κατέκλυσε κυριολεκτικά την αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου της Δράμας, ενώ στο κάλεσμα των διοργανωτών ανταποκρίθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, οι Βουλευτές της Δράμας κ.κ. Κυριαζίδης και Νικολαϊδης, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Τοψίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μουρβετίδης, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Πατακάκης και Παναγιωτίδης, ο αναπληρωτής Περιφερειάρχη κ. Κόντος, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Μποδούρογλου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Παπαεμμανουήλ, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου και ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης.
Καλίσσα Αποστολίδη
Στην έναρξη της εκδήλωσης το λόγο έλαβε η κόρη του Δραμινού ευεργέτη της πόλης μας, Καλίσσα Αποστολίδη, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο πατέρας μου θαύμαζε τους ανθρώπους και τις ομάδες που κατάφερναν μέσα απ την εξειδίκευσή τους και το έργο τους να βοηθήσουν οι κοινωνία, να την ανεβάσουν. Γι’ αυτό ήταν και ενεργό μέλος του ΙΟΕΒΕ, του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, γιατί μέσω της έρευνας του και των στρατηγικών του προτάσεων αποτελεί πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Το ΕΛΙΑΜΕΠ, το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής αποτελεί το πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, της δημοσιογραφίας. Είναι μεγάλη χαρά και η συγκίνησή μας που έχουμε αυτούς τους τρεις φορείς σήμερα κοντά μας για αυτή την εκδήλωση που ευελπιστούμε να γίνει θεσμός».
Τσούκαλης: «Σπάνιος άνθρωπος»
Δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, έκανε αρχικά ο κ. Τσούκαλης, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είχα γράψει ότι ο Κώστας Αποστολίδης ήταν ένας πολύ σπάνιος άνθρωπος, από τους ελάχιστους που υπάρχουν. Ο συνδυασμός του πολύ επιτυχημένου επιχειρηματία, του ανθρώπου της δράσης και ταυτόχρονα του ανθρώπου που προσέφερε αφιλοκερδώς, και προσέφερε πάρα πολλά και στην πατρίδα μας και στην ιδιαίτερα πατρίδα του στη Δράμα και ταυτόχρονα είχε μια απίστευτη σεμνότητα και ταπεινότητα.
Τον συνδυασμό του πετυχημένου, του δραστήριου, του ενεργού και ταυτόχρονα του σεμνού, δεν τον συναντάς συχνά στη χώρα. Ήταν ένας πατριώτης με έργα συγκεκριμένα. Προσέφερε, ενδιαφερόταν. Δεν ήταν απλώς λόγια, ήταν πράξεις».
Αναφερόμενος στη θεματική της εκδήλωσης τόνισε: «Η θεματική της εκδήλωσης, είναι ευκαιρία να μιλήσουμε για τη χώρα μας, σε ένα τοπίο που αλλάζει ταχύτατα. Αλλάζει ταχύτατα γεωπολιτικά, η διεθνής οικονομία, η περιοχή μας και νομίζω ότι καλό είναι να προβληματιστούμε τι κάνουμε εμείς».
Ερωτώμενος αν πρέπει να ανησυχούμε ή να είμαστε αισιόδοξοι, είπε: «Νομίζω καλύτερα ενήμεροι και να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον μας».
Μητροπολίτης Δωρόθεος: Ένας δημιουργικός άνθρωπος
Στις δηλώσεις του ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, τόνισε: «Συμπληρώνεται αυτές τις μέρες ένας χρόνος από την εκδημία του μακαριστού Κωνσταντίνου Αποστολίδη, ενός ανθρώπου πολύ δημιουργικού στον τομέα των ιδιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και ενός ανθρώπου, ο οποίος με την πορεία του, την επιχειρηματική και όχι μόνο τη φιλανθρωπική και πολιτισμική ιδιαίτερα για την πόλη και την επαρχία της Δράμας, ήταν πολύ σπουδαία η προσφορά του. Αυτόν τον άνθρωπο τιμούμε σήμερα με την εκδήλωση αυτή και ευχόμαστε ο κύριος να τον αναπαύει στη βασιλεία του».
Κυριαζίδης: Ανάσα ζωής για τον τόπο μας
Ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Κυριαζίδης, σημείωσε ότι, «είναι από τις ιδιαίτερες στιγμές του τόπου μας και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε μια προσπάθεια. Έχω τονίσει πάρα πολλές φορές, ότι ο ευεργέτης του τόπου μας Κώστας Αποστολίδης, ήταν μια ιδιαίτερη προσωπικότητα και οφείλουμε να τονίσουμε ότι ήταν μια ανάσα ζωής για τον τόπο μας, που υστερεί σε βιοτεχνίες και βιομηχανίες. Η δική του παρουσία έδωσε ανάσα, πέρα απ’ αυτή που είχε, να ενισχύει διάφορα κοινωνικά θέματα, ζητήματα, αλλά και δομές του τόπου μας. Είχε μια ιδιαίτερη συμμετοχή, με την οποία έδινε πνοή, όπως και θέσεις εργασίας. Η αναφορά σήμερα στο πρόσωπό του, έχει να κάνει με έναν ευεργέτη, που η Μακεδονία δεν έχει πολλούς και ακόμα έχουμε και άλλους πατριώτες, που συνεχίζουν να προσφέρουν και οφείλουμε να τους αναγνωρίζουμε».
Νικολαΐδης: Μεγάλη η προσφορά του
Ο βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Νικολαΐδης, σημείωσε: «Τιμούμε τη μνήμη ενός ανθρώπου που έχει προσφέρει πάρα πολλά στη Δράμα και μέσω της εταιρείας του συνεχίζει να προσφέρει ακόμα και σήμερα. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε κι εμείς ως Δραμινοί, είναι να τον τιμούμε, να τον μνημονεύουμε και το λιγότερο είναι να δώσουμε πολλά ονόματα στη μνήμη, στο όνομά του, στον τόπο μας».
Βέττας: Η ελληνική οικονομία και κοινωνία του οφείλουν πολλά
Με τη σειρά του ο κ. Βέττας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή εκδήλωση προσπαθεί να μπει σε βάθος στα τρέχοντα και στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τα οποία έχουμε κληρονομήσει από το παρελθόν και της κοινωνίας μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Η ιδέα είναι να τιμήσουμε έναν πραγματικά καταπληκτικό άνθρωπο, τον Κώστα Αποστολίδη. Η ελληνική οικονομία, αλλά και η ελληνική κοινωνία συνολικά και η τοπική κοινωνία, του οφείλουν πολλά. Εμείς που μελετούμε και την οικονομία, μπορούμε να δούμε και τα διδάγματά του όσον αφορά στην επιχειρηματικότητα, την έμφαση στην καινοτομία και στη μεταποίηση και ελπίζουμε ότι τα επόμενα έτη, συνολικά η ελληνική οικονομία θα ακολουθήσει τέτοια μονοπάτια».
Αναφερόμενος στις αλλαγές στο παγκόσμιο σκηνικό, τόνισε: «Τα ρίσκα της παγκόσμιας οικονομίας αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Είτε αυτά είναι γεωπολιτικής πηγής (Μέση Ανατολή και Ουκρανία), είτε αυτό αφορά χρηματοοικονομικές εντάσεις που είναι πιθανό να έρθουν. Το πιθανότερο είναι ότι στο επόμενο εξάμηνο να υπάρχει αρκετά μεγάλη αναταραχή και από εκεί και πέρα θα φανεί κατά πόσο θα ευθυγραμμιστούν τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης και της υπόλοιπης παγκόσμιας οικονομίας.
Για τη δική μας οικονομία είναι πάρα πολύ σημαντικό. Γιατί η δική μας οικονομία εξαρτάται κρίσιμα από επενδύσεις και εξαγωγές. Και οι επενδύσεις και εξαγωγές, δεν μπορούν να ευημερούν, όταν η παγκόσμια οικονομία είναι σε αναταραχή. Είναι πολύ σημαντικό να γίνουμε περισσότερο ελκυστικοί και να προσπαθήσουμε να κάνουμε τις αλλαγές που ακόμη χρειάζονται, όσο πιο γρήγορα γίνεται».
Ερωτώμενος σχετικά με την καινοτομία την οποία εισήγαγε ο Κώστας Αποστολίδης, ο κ. Βέττας σημείωσε: «Σημασία έχει η καινοτομία, είτε αυτή παράγεται στη χώρα είτε παράγεται αλλού. Όσον αφορά τη Raycap υπήρχε και παραγωγή καινοτομίας στη χώρα, να ενσωματώνεται σε προϊόντα, τα οποία να μπορούν να κατακτούν τις διεθνείς αγορές. Εάν μέσα στη χώρα, ο ένας απλώς πουλάει στον άλλον, δεν θα μπορούμε να αναπτυχθούμε. Σημασία έχει να μπορούμε να παράξουμε συνεχώς νέα προϊόντα, συνεχώς πιο ανταγωνιστικά και έτσι τα εισοδήματα των Ελλήνων θα μπορούν να αυξάνουν».
Θεοδωράκης: Στα τελευταία βαγόνια η Ελλάδα
Στις δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε: «Για μένα ήταν πολύ σημαντικό να έρθω σ’ αυτή την εκδήλωση και γενικότερα να έρθω, γιατί θεωρώ ότι υπάρχει και μια υποχρέωσή μου απέναντι στον Κώστα Αποστολίδη, που τον θεωρώ μεγάλο ευεργέτη και της περιοχής και της Βορείου Ελλάδος. Είχα την τύχη να συζητήσω μαζί του στο παρελθόν τα έργα που σκεφτόταν για την περιοχή που έκανε και επειδή αυτοί οι άνθρωποι για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ λίγοι και σπάνιοι, είναι καλό να τους θυμόμαστε».
Όπως είπε σε άλλο σημείο, «Η Ελλάδα είναι σε μια δύσκολη στιγμή, αλλά έτσι συμβαίνει σχεδόν πάντα. Δεν ξέρω πώς τα καταφέρνουμε και είμαστε από τα τελευταία βαγόνια της Ευρώπης, αλλά ευτυχώς είμαστε στην Ευρώπη. Το ότι έχουμε πάρα πολλές δυσκολίες, δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια για να προηγηθούμε και σε κάποιους τομείς».
Αναφερόμενος στο παγκόσμιο σκηνικό συμπλήρωσε: «Αυτά που ο Τραμπ λέει, ηχούν σε πολλούς από εμάς τρομακτικά. Αλλά το σίγουρο είναι ότι και οι προηγούμενοι, είχαν ένα πάρα πολύ μεγάλο έλλειμμα πολιτικής, που οδήγησε τον κόσμο σ’ αυτές τις ακραίες λύσεις. Ποτέ δεν είναι άμοιροι ευθυνών, αυτοί που πολιτεύονται και δίνουν τη σκυτάλη σε κάποιους χειρότερους».
Τοψίδης: Ένας ευεργέτης
Στις δηλώσεις του, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Τοψίδης σημείωσε ότι ο Κ. Αποστολίδης «ήταν ένας ευεργέτης, όχι για τη Δράμα μόνο, αλλά για όλη την Ελλάδα. Ένας επιχειρηματίας ο οποίος έχει βάλει τα γυαλιά σε πολλές άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, στυλοβάτης της Raycap. Θέλω να ευχηθώ στους απογόνους, στην κόρη του, στη σύζυγο του, ότι πραγματικά είναι άξιοι συνεχιστές και όλο το στελεχιακό δυναμικό. Έχουμε να σκεφτόμαστε μόνο καλά πράγματα γι’ αυτόν τον άνθρωπο και αυτός ο φόρος τιμής είναι το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Πρέπει, στην ιστορία, αυτοί οι άνθρωποι να καταγράφονται ως ήρωες, ευεργέτες, πατριώτες και γενικότερα ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε».