Δηλώσεις Μ. Μελετόπουλου για την Άλωση της Πόλης
«Η Ελλάδα σήμερα βιώνει
μια απειλή αντίστοιχη
εκείνης της εποχής»
Μελετόπουλος: «Σήμερα απειλείται το Αιγαίο, απειλείται η Δυτική Θράκη και υπάρχει ένας αναθεωρητισμός ο οποίος καλύπτει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας»
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΠΟΛΥ ωραία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 29 Μαΐου με τον κεντρικό τίτλο: «Μνήμη της Βασιλίδος των Πόλεων 1453-2024» και αφορούσε στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, με την στήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, της Π.Ε. Δράμας και του Δήμου Δράμας και διοργανώθηκε από τον Παμμικρασιατικό Σύλλογο Δράμας «Ο Άγιος Χρυσόστομος», την Θρακική Εστία Δράμας, τον Σύλλογο Ποντίων «Οι Κομνηνοί», τον Σύλλογο Ποντίων «Οι Ακρίτες» και τη «Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας».
Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Μελέτης Μελετόπουλος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Γενεύης – Λυκειάρχης Ιονίου Σχολής με θέμα: «Η Άλωση στη μακρά διάρκεια της ελληνικής ιστορίας».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε εκπρόσωπος του σεβασμιότατου Μητροπολίτης Δράμας, ο πατήρ Χλιάρας, εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου, ως εκπρόσωπος του αντιπεριφερειάρχη Δράμας ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κόντος, ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Κυριαζίδης και πλήθος κόσμου.
Μελετόπουλος: «Η Ελλάδα σήμερα βιώνει μια απειλή αντίστοιχη της εποχής εκείνης»
Μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Μελετόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα είναι 29 Μαΐου, η λεγόμενη αποφράς ημέρα, η ημέρα δηλαδή την οποία δεν προφέρουμε διότι προκαλεί οδύνη στο Ελληνικό Έθνος. Υπήρξε ασφαλώς η σημαντικότερη εθνική τραγωδία στην τρισχιλιετή ιστορία μας. Όμως θέλω να τονίσω ότι η Άλωση δεν είναι ένα γεγονός απομονωμένο από τα υπόλοιπα.
Από τη Μάχη του Ματζικέρτ το 1071 μέχρι την Κύπρο το 1974, η Ελλάς, το Ελληνικό Έθνος βρίσκεται υπό διαρκή απειλή των τουρκομογγολικών ορδών που υπέπεσαν στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία τον 11ο αιώνα και συνεχίζουν να απειλούν, να διεκδικούν, να μην επιθυμούν απολύτως καμία συνεννόηση και ειρηνική συμβίωση με τον Ελληνισμό».
Όπως σημειώνει ο ίδιος, «σήμερα ζούμε μια νέα έξαρση αυτού του φαινομένου. Απειλείται το Αιγαίο, απειλείται η Δυτική Θράκη, υπάρχει ένας αναθεωρητισμός, ο οποίος καλύπτει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, γεννώνται και κατασκευάζονται τουρκικές μειονότητες σε όλη την επικράτεια.
Υπάρχει απαίτηση να ανοίγουν τζαμιά (σ.σ. στην Ελλάδα) ενώ από την άλλη (σ.σ. στην Τουρκία), η Αγία Σοφία, η Μονή της Χώρας, ιστορικές εκκλησίες για τον Ελληνισμό μετατρέπονται σε τζαμιά. Επομένως, θέλω να πω ότι, η Άλωση δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Πρέπει να τη δούμε στα πλαίσια μιας χιλιετούς απειλής την οποία δέχεται η Ελλάδα και συνεχίζει να είναι ενεργή».
Οι αναλογίες της εποχής
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι επίσης όσα ανέφερε ο κ. Μελετόπουλος, σχετικά με τις αναλογίες εκείνης της εποχής με τη σημερινή.
«Υπάρχουν πολλές αναλογίες με την εποχή της Αλώσεως. Πριν την Άλωση, ο Ελληνισμός ήταν διχασμένος, είχε δημογραφικά καταρρεύσει, η Κωνσταντινούπολη ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της κενή από πληθυσμό. Υπήρχε μια μερίδα της βυζαντινής ελίτ, η οποία είχε αποδεχθεί ψυχικά την επερχόμενη τουρκοκρατία, καθώς υπήρχε τουρκόφιλο κόμμα στην Πόλη πριν την Άλωση και δεν ξέρουμε ακριβώς τον ρόλο που έπαιξε κατά την Άλωση.
Υπήρχε μια ψευδαίσθηση ότι θα μας βοηθήσει η Δύση, υπήρχε επίσης μια ψευδαίσθηση με τον κατευνασμό ότι μπορεί να αποτραπεί η τουρκική απειλή και όλα αυτά δεν απέδωσαν απολύτως τίποτα σ’ αυτό το τραγικό γεγονός.
Θέλω να τονίσω ότι η μελέτη των γεγονότων της δραματικής εκείνης εποχής είναι πάρα πολύ χρήσιμη για τη σημερινή Ελλάδα, για να μην υποπέσει στα ίδια λάθη. Διότι και σήμερα βιώνουμε μια απειλή την οποία θεωρώ προσωπικά, ως Ιστορικός επιστήμων αντίστοιχη της εποχής εκείνης».
Κυριαζίδης: Να διδασκόμαστε από τις αρνητικές στιγμές της ιστορίας μας
Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης σημειώνει: «Μέρες όπως αυτή του Ελληνισμού, είναι αυτή που έχει ένα αρνητικό αποτέλεσμα, που και σήμερα ακόμα ταλανίζει και βασανίζει τον Ελληνισμό που αφορά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Οφείλω να τονίσω ότι, ο λαός που ξεχνάει την ιστορία του, δεν έχει μέλλον. Οφείλουμε να μην λησμονούμε αυτές τις αρνητικές στιγμές της ιστορίας μας. Να διδασκόμαστε δηλαδή από αυτές. Πιστεύω ότι η σημερινή μέρα έχει να κάνει μ’ αυτή τη δυστυχή ανάμνηση και οφείλουμε να σεβόμαστε την ιστορία μας».
Κόντος: Το Φανάρι, η Αγία Σοφία, η Μεγάλη του Γένους Σχολή, η Μονή της Χώρας, είναι εκεί για να θυμίζουν το ένδοξο παρελθόν
Ο περιφερειακός σύμβουλος Δράμας κ. Κόντος, σημειώνει: «Η 29η Μαΐου είναι μια μέρα μνήμης, μια μέρα θρήνου. Γιατί ο Ελληνισμός έχασε την κοιτίδα του. Μια περιοχή, μια Πόλη, η Πόλη των πόλεων, όπου η Ορθοδοξία και Ελληνισμός ακόμα και σήμερα έχουν ανεξίτηλα τα σημάδια τους, ζωντανά και ορατά. Το Φανάρι, η Αγία Σοφία, η Μεγάλη του Γένους Σχολή, η Μονή της Χώρας, είναι εκεί για να θυμίζουν το ένδοξο παρελθόν. Αλλά να θυμίζουν και σε όλους εμάς, ότι πρέπει κρατούμε άσβεστη και ζωντανή την ανάμνηση και να υπερασπιζόμαστε την ανάγκη σεβασμού της πολιτιστικής, θρησκευτικής και ιστορικής μας κληρονομιάς»