Εξαιρετική η παρουσία της πατάτας στην Food Expo
Η έλλειψη νερού στο Φράγμα Λευκογείων
δημιουργεί πρόβλημα στην άρδευση
του λεκανοπεδίου Νευροκοπίου
► Μεγάλο το πρόβλημα ξηρασίας στην περιοχή για την παραγωγή της πατάτας
► Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος ΕΑΣ και της Ομάδας Παραγωγών κ. Κεσκίνογλου και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου κ. Βέσμελης
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ παρουσία είχε στη μεγάλη έκθεση τροφίμων FOOD EXPO η Ομάδα Παραγωγών Πατάτας Κ. Νευροκοπίου, όπου κατάφερε να παρουσιάσει μια πολύ ωραία εικόνα και οι άνθρωποι από το Νευροκόπι να κερδίσουν για άλλη μια φορά τα εύσημα για την πατάτα. Μια πατάτα από τις καλύτερες ποικιλίες στον κόσμο, καθώς στα τέλη του 2023, είχε καταφέρει να πάρει μια παγκόσμια διάκριση.
Οι άνθρωποι της Ομάδας Παραγωγών, βρέθηκαν στην FOOD EXPO στην Αθήνα που έγινε από τις 9 έως τις 11 Μαρτίου, καταφέρνοντας να κερδίσουν τις εντυπώσεις των επισκεπτών, αλλά και να κάνουν σημαντικές επαφές με μεγάλα σούπερ μάρκετ και να προωθήσουν το μοναδικό αυτό προϊόν, έχοντας όμως κατά νου ένα και μόνο κανόνα: ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να αυξήσουν την παραγωγή τους και να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό, στη μεταποίηση της πατάτας, μέσα από τη μεγάλη μονάδα που θέλουν να δημιουργήσουν με χρηματοδότηση που έχουν ζητήσει από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται πως τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα και ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Αν την περσινή χρονιά οι παραγωγοί πατάτας είχαν να αντιμετωπίσουν έντονες καιρικές συνθήκες και πλημμυρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να σαπίζει η πατάτα στο χωράφι πριν από ακόμα ολοκληρωθεί, φέτος αντιμετωπίζουν πρόβλημα ξηρασίας, καθώς το νερό στο Φράγμα Λευκογείων δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει να σημειώσουμε επίσης εδώ, ότι, η σπορά της πατάτας ξεκινάει από τον Απρίλιο.
Στην FOOD EXPO
Η Ομάδα Παραγωγών Πατάτας Κ. Νευροκοπίου, βρέθηκε στην μεγάλη έκθεση τροφίμων στην Αθήνα, στην FOOD EXPO, όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων 1.300 κορυφαίες παραγωγικές και εμπορικές εταιρίες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και παρουσίασαν πάνω από 50.000 εκλεκτά τρόφιμα και ποτά σε χιλιάδες αγοραστές της Οργανωμένης Λιανικής, του Χονδρεμπορίου, της Φιλοξενίας και της Μαζικής Εστίασης από όλο τον κόσμο.
Το περίπτερο της Ομάδας Παραγωγών Πατάτας Νευροκοπίου, επισκέφθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκης, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κ. Στρατάκος, ο Γ.Γ. ΥΠΑΑΤ κ Μπαγινέτας, ο διευθύνων σύμβουλο του ΕΛΓΟ κ. Χατζηνικολάου και ο εκπρόσωπος της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Αργυρή Πατακάκης.
Για την έκθεση μίλησε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της ΕΑΣ και της Ομάδας Παραγωγών Πατάτας κ. Κεσκίνογλου, επισημαίνοντας ότι «πήγαμε πολύ καλά στην έκθεση. Εμείς προσπαθούμε καθώς πρέπει το προϊόν να το φέρνουμε συνέχεια «μπροστά» με κάθε τρόπο. Πήραμε εκείνο το μεγάλο βραβείο και πρέπει να το υποστηρίζουμε. Ακόμα, πρέπει να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την επένδυση που έχουμε ξεκινήσει για την μεταποίηση αλλά και στον πρωτογενή τομέα».
Όπως σημειώνει, «ο κόσμος γνωρίζει την πατάτα Νευροκοπίου, όμως το θέμα είναι ότι πρέπει να βελτιώσουμε και να αυξήσουμε την παραγωγή. Σ’ αυτό τον τομέα υπάρχει πρόβλημα».
Εξηγεί επίσης ότι, «η γνώμη του κόσμου για την πατάτα Νευροκοπίου είναι πολύ καλή και μάλιστα τηγανίζαμε εδώ και πατάτες και τις προσφέραμε να δοκιμάσουν. Μάλιστα είχαμε μαζί μας και έναν chef που έκανε κάποιες συνταγές και παρουσιάσαμε το προϊόν μαζί με τον κ. Πατακάκη που ήταν δίπλα μας».
Αναφερόμενος στη μεταποίηση, τόνισε ιδιαίτερα ότι, «αν μπορέσουμε και κάνουμε τη μεταποίηση στην πατάτα θα μπορέσουμε να πάμε ακόμα καλύτερα». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, μεταποίηση της πατάτας σημαίνει μεταξύ άλλων, ότι, θα μπορεί να παράγει τσιπς και προτηγανισμένη πατάτα. «Το μέλλον είναι λαμπρό, οι ευκαιρίες υπάρχουν, δεν σταματάνε, αρκεί να υπάρχει θέληση και συλλογικότητα και να μην κοιτάζουμε να βγάλουμε τα μάτια ο ένας του άλλου», συμπλήρωσε με νόημα.
Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες
Ο κ. Κεσκίνογλου αναφέρεται επίσης στις δύσκολες καιρικές συνθήκες που υπήρξαν πέρυσι με τις έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες, όπου δεν μπορούσαν να καλλιεργήσουν και χάθηκε μεγάλο μέρος της παραγωγής «και τελικά μείναμε χωρίς πατάτες».
Όπως επισημαίνει ακόμα ότι «εδώ είχαμε συναντήσεις με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι οποίες μας δίνουν το έναυσμα να προχωρήσουμε. Μας είπαν ότι κι αυτοί στεναχωριούνται που δουλεύουν μόνο αιγυπτιακή πατάτα!»
Ερωτώμενος τι γίνεται φέτος με τις καιρικές συνθήκες, ο ίδιος επισημαίνει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με το νερό, «καθώς έχουμε ξηρασία και το Φράγμα Λευκογείων δεν έχει νερό. Το πρόβλημα είναι ότι όλο το χειμώνα δεν είχαμε ούτε βροχές, ούτε χιόνια ώστε να γεμίσουν τα νερά. Πιστεύω όμως ότι θα μπορέσουμε να το παλέψουμε».
Στην ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει, ο ίδιος απαντάει ότι «θα πρέπει να βρέξει. Θα κάνουμε μερικές γεωτρήσεις, όμως αυτό δεν θα λύσει ιδιαίτερα το πρόβλημα, και θα έχουμε και αύξηση στο κόστος μας».
Ερωτώμενος αν συζήτησαν το θέμα με τον υπουργό κ. Αυγενάκη που επισκέφθηκε το περίπτερο της πατάτας Κ. Νευροκοπίου, «εκθέσαμε στον υπουργό το πρόβλημα και για την περσινή κατάσταση και τη φετινή, ζητήσαμε να δώσει κάποιες ενισχύσεις και απάντησε ότι θα το συζητήσουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Δεν υποσχέθηκε τίποτα».
Βέσμελης: Μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη νερού
Για το θέμα της έλλειψης νερού στο Φράγμα Λευκογείων και γενικά την άρδευση του λεκανοπεδίου, μίλησε στον «Π.Τ.» και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου κ. Βέσμελης.
Όπως λέει μάλιστα, «σήμερα το φράγμα υπολογίζεται ότι έχει 1,5 εκατομμύριο κυβικά νερού, ενώ εμείς χρειαζόμαστε κάπου 8 εκατομμύρια κυβικά νερού για την πατάτα όλη την περίοδο».
Σε ερώτηση για το πώς μπορεί να αλλάξει αυτό από εδώ και πέρα, ο ίδιος σημειώνει ότι «χρειάζονται βροχές και κυρίως απότομη βροχή. Τα ποτάμια του δεν είναι από εκείνα που έχουν μεγάλες ποσότητες όλο το χρόνο. Χρειάζονται πολλά χιόνια και πλημμυρικά φαινόμενα για να μπορέσει να πάρει μεγάλες ποσότητες νερού».
Ο ίδιος σημειώνει ότι υπάρχουν κάποιες πομόνες στο Νευροκόπι, όμως ο ρόλος τους είναι βοηθητικός και δεν αρκούν να σώσουν την κατάσταση και σημειώνει «αν και υπήρξε μια παρόμοια χρονιά το 2017, δεν είχαμε όμως τόσο χαμηλές ποσότητες νερού».
Ερωτώμενος αν μπορεί να γίνει κάτι άλλο, σημειώνει ότι «μπορεί κάποιοι να κάνουν γεωτρήσεις και να αντλήσουν νερό, παρ’ όλα αυτά δεν θα μπορέσει να καλύψει το σύνολο της παραγωγής. Είναι δύσκολα τα πράγματα και θα δούμε πώς θα κινηθούμε».