Μιλάει στον «Π.Τ.» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας
Η εναερία και δορυφορική
αρχαιολογία και η αρχαία
Εγνατία Οδός στην περιοχή της Δράμας
Πουλιούδη: Οι νέες μέθοδοι βοηθούν σημαντικά στην αρχαιολογική έρευνα
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΜΙΑ πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση ανοίγει τη νέα χρονιά του 2024, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας. Και αυτή τη αφορά σε μια ομιλία που θα γίνει από έναν από τους πλέον εξειδικευμένους επιστήμονες στον τομέα της Αρχαιολογίας, τον Δημήτριο Καϊμάρη.
Ο κ. Καϊμάρης είναι αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και διαθέτει αρκετά στοιχεία για την Εγνατία Οδό.
Συγκεκριμένα, η εκδήλωση θα γίνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου και ώρα 12.30, με τον κ. Καϊμάρη να αναφέρεται σε θέματα εναέριας και δορυφορικής αρχαιολογίας, τις μεθόδους τους, καθώς και στον τρόπο εντοπισμού πιθανών καλυμμένων κατασκευών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στον ελληνικό χώρο. Ο ίδιος θα αναφερθεί επίσης και στην πορεία της αρχαίας Εγνατίας Οδού και στο τμήμα της από την Αμφίπολη μέχρι και τους Φιλίππους.
Πουλιούδη: Σημαντική η έρευνα από αέρος
Για την εκδήλωση αλλά και για το θέμα της αρχαίας Εγνατίας Οδού, μίλησε στον «Π.Τ.» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Βασιλική Πουλιούδη, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Εφορεία πρόκειται να συνεργαστεί μελλοντικά με τον κ. Καϊμάρη, όσον αφορά «διάφορες θέσεις και τόπους στην περιοχή του Ν. Δράμας. Το σημαντικό είναι, ότι πρόκειται για γνώστη της πορείας της αρχαίας Εγνατίας Οδού. Μέσα από την εναέρια και δορυφορική αρχαιολογία, θέτει νέες μεθόδους τις οποίες ακόμα δεν τις γνωρίζουμε αναλυτικά».
Αναφερόμενη στις νέες αυτές μεθόδους, η ίδια σημειώνει, «αρχικά μας βγάζουν από το αδιέξοδο της έρευνας, καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ερευνάς στα στατικά. Με τις νέες αυτές μεθόδους και επιπλέον την καθοδήγηση ενός καθηγητή από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ως ειδικός που είναι στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, μπορούμε να συνεργαστούμε και να βγάλουμε καινούρια στοιχεία για το Νομό Δράμας».
Αναφερόμενη στο ζήτημα της Εγνατίας Οδού, η κα. Πουλιούδη σημειώνει ότι «το πιο σημαντικό είναι ότι θα μιλήσει για την πορεία της αρχαίας Εγνατίας, θα αναφερθεί σε θέματα που αφορούν το κατ’ εξοχήν κομμάτι που περνάει από την περιοχή της Δράμας και ενώνει τους δύο μεγάλους πόλους πολιτιστικής κληρονομιάς την Αμφίπολη και τους Φιλίππους».
Η αρχαία Εγνατία Οδός στην περιοχή της Δράμας
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι γνωστά μέχρι σήμερα, η αρχαία Εγνατία Οδός διέρχεται στα νότια του Νομού Δράμας και ουσιαστικά ανάμεσα από τα χωριά Νεροφράκτη, Καλαμπάκι, Αγία Παρασκευή και Καλαμώνα.
Αν και γενικότερα δεν υπάρχουν πολλά ευρήματα γύρω από την ύπαρξη της αρχαίας Εγνατίας Οδού στην περιοχή, παρ’ όλα αυτά έχουν βρεθεί λίγα στοιχεία, όπως το μιλλιάριο της φωτογραφίας, το οποίο εκτίθεται στη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας και είχε βρεθεί στην περιοχή του Καλαμπακίου. Από το οποίο αποδεικνύεται με τον πλέον περίτρανο τρόπο, ότι όντως η Εγνατία Οδός περνούσε από εκείνη την περιοχή.
Άλλωστε, είναι μια περιοχή, ένας φυσικός δρόμος θα έλεγε κανείς, ο οποίος στην αρχαιότητα ένωνε την Αμφίπολη με τους Φιλίππους.
Η αρχαία Εγνατία Οδός, είναι από τους πλέον ιστορικούς δρόμους. Σ’ αυτόν περπάτησε ο Απόστολος Παύλος μαζί με τους μαθητές του Σίλα, Τιμόθεο και Λουκά για να φτάσει από το λιμάνι της αρχαίας Νεάπολης (Καβάλα) στην αρχαία πόλη των Φιλίππων όπου δίδαξε αλλά και φυλακίστηκε και βάπτισε τη Λυδία.
Πάνω στον ίδιο δρόμο, βάδισαν χιλιάδες Ρωμαίοι στρατιώτες για να φτάσουν να πολεμήσουν στην ξακουστή μάχη των Φιλίππων στο σημερινό κάμπο της Δράμας και τα Τενάγη.
Σήμερα, σε περιοχή της Καβάλας σώζεται ένα μικρό λιθόστρωτο τμήμα της και σίγουρα αποτελεί ένα ιστορικό στοιχείο, που εκείνα τα χρόνια συνέδεε τη Δύση με την Ανατολή και όλοι ξέρουμε ποιες ήταν οι αξίες της εποχής τότε και ποιες είναι σήμερα.
Μιλλιάριο της Εγνατίας Οδού που βρέθηκε στο Καλαμπάκι. Η επιγραφή αναφέρεται σε ανακαίνιση της Εγνατίας Οδού από το Δυρράχιο ως το Ακόντισμα (σταθμό της Εγνατίας Οδού στην περιοχή της Ν. Καρβάλης), ύστερα από μακρά περίοδο εγκατάλειψης. Το σημαντικό αυτό έργο πραγματοποιήθηκε από το Ρωμαίο αυτοκράτορα Τραϊανό, του οποίου αναγράφονται οι αυτοκρατορικοί τίτλοι. Την ανακαίνιση της Εγνατίας Οδού από τη Θεσσαλονίκη ως τη Νέαπολιν (σημ. Καβάλα) από τον αυτοκράτορα Τραϊανό, μνημόνευε και ένα άλλο μιλλιάριο που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη. (Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας.