Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών
Η ενδοοικογενειακή βία
δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση,
αλλά είναι ποινικό αδίκημα
► Σήμερα εκδηλώσεις στο παλαιό δημαρχείο και στην Ένωση Κυριών Δράμας
► Μιλάνε στον «Π.Τ.» η κα. Ζαχοπούλου, ο κ. Τσακίρης, η κα. Κωνσταντινίδου και η κα. Γαλανόπουλου
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΡΧΙΣΑΝ από χθες Τετάρτη και ολοκληρώνονται σήμερα στη Δράμα, εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης κατά της Βίας των Γυναικών (25 Νοεμβρίου).
Στο πλαίσιο της ημέρας αυτής, έχουν προγραμματιστεί ορισμένες εκδηλώσεις από το Δήμο Δράμας σε συνεργασία με την Ένωση Κυριών Δράμας, όπου συμμετέχουν επίσης η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Δράμας, το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Δράμας, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας καθώς και το Σωματείο Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας.
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα το πρωί και ώρα 10.00, θα πραγματοποιηθεί δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την παιδική κακοποίηση στην αίθουσα τέχνης «Γεώργιος Παρασίδης» στο παλαιό δημαρχείο στην πλατεία Ελευθερίας. Κεντρική εισηγήτρια θα είναι η Ψυχολόγος του Α.Π.Θ, ΜΑ Ψυχοθεραπεύτρια του Κέντρου Κοινότητας κα. Ματίνα Γαβριήλογλου.
Στις 12.00 θα γίνει παρουσίαση Graffiti επί της οδού Βενιζέλου και Πατριάρχου Μελετίου με θέμα την Κακοποίηση των Γυναικών, και αποτύπωση σε βιβλίο / ημερολόγιο τα μηνύματα και τις σκέψεις των επισκεπτών. Την εκδήλωση θα πλαισιώνει μουσική επένδυση και θα υπάρξει catering από την Ένωση Κυριών Δράμας.
Στις 18.00, έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Κακοποίηση των Γυναικών και φωταγώγηση με πορτοκαλί χρώμα του κτιρίου της Ένωσης Κυριών Δράμας. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά από το νεανικό συγκρότημα «Nameless».
Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να γίνει κατανοητό ότι, η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, αλλά είναι ποινικό αδίκημα.
Διανομή ενημερωτικού υλικού
Στο μεταξύ, το πρωί της Πέμπτης 24 Νοεμβρίου χθες, ομάδα εκπροσώπων των παραπάνω φορέων, διένειμε ενημερωτικό υλικό στους Δραμινούς, ξεκινώντας από τη λαϊκή αγορά της οδού Χελμού, αλλά και στην αγορά της πόλης.
Στην ομάδα αυτή, συμμετείχαν εκ μέρους του Σωματείου Αστυνομικών η πρόεδρος κ. Μαρία Ζαχοπούλου, εκ μέρους της Κοινωνικής Υπηρεσίας η κα. Ιωάννα Κωνσταντινίδου, εκ μέρους του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Δράμας ο κ. Νικόλαος Τσακίρης και η κα. Παναγιώτα Μαναλικάδη Κοινωνική Λειτουργός, και εκ μέρους της Ένωσης Κυριών Δράμας η κα. Μαρία Γαλανοπούλου Ψυχολόγος, και η κα Βασιλική Καρροπούλου Κοινωνική Λειτουργός.
Μιλώντας στον «Π.Τ.» η κα. Ζαχοπούλου, σημείωσε ότι «κύριος στόχος από τη διανομή του ενημερωτικού φυλλαδίου, είναι να ενημερωθούν οι γυναίκες για το ποια είναι τα σημάδια της βίας» και συμπληρώνει ότι, «οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουν ότι κακοποιητική συμπεριφορά είναι μόνο ο ξυλοδαρμός. Δεν είναι μόνο αυτό όμως. Απεναντίας, υπάρχουν πολλά είδη αόρατης βίας όπως ψυχολογικής, οικονομικής, αποστέρησης, εξευτελισμός, απομόνωση των γυναικών από φίλους και συγγενείς, η μη δυνατότητα εργασίας, η κτητικότατα, η ζήλια και άλλα. Όλα αυτά, είναι σημάδια κακοποιητικής συμπεριφοράς, τα οποία κάπως έτσι ξεκινούν και καταλήγουν στα χειρότερα».
Όπως επισημαίνει, «αυτό πρέπει ίσως να καταλάβουν οι περισσότερες γυναίκες, ότι πρέπει να αναγνωρίσουν τα σημάδια, πότε υφίστανται βία και να βγάλουν από το μυαλό τους, ότι μόνο το ξύλο ή η απώλεια της ζωής, είναι κακοποίηση».
Με τη σειρά του, ο κ. Τσακίρης επισημαίνει ότι «κάνουμε μια ενημέρωση, ότι είμαστε όλοι κοντά στις γυναίκες και προσπαθούμε να δείξουμε ότι κι εμείς οι άντρες είμαστε μαζί τους για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί».
Όπως σημειώνει μάλιστα, «προς το παρόν δεν υπάρχουν κάποιες καταγγελίες ή αναφορές για περιστατικά βίας προς το Κέντρο Κοινότητας. Παρ’ όλα αυτά, όλοι μαζί και οι άντρες, θα πρέπει να συμμετέχουν σε τέτοιες δράσεις ώστε να μπορούν να βοηθούν τις γυναίκες σε τέτοιες περιπτώσεις».
Εκ μέρους της Κοινωνικής Υπηρεσίας, η προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δράμας κα. Κωνσταντινίδου, σημειώνει ότι «τα περιστατικά που απευθύνονται στην υπηρεσία μας από γυναίκες που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία, είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Κι αυτό γιατί οι περισσότερες, είτε από φόβο είτε από ντροπή, δεν απευθύνονται σε κάποιες αρχές. Ο μεγαλύτερος όγκος αυτών των περιστατικών που έχουν διπλασιαστεί, αφορά την παιδική κακοποίηση. Δηλαδή, πολύ πιο εύκολα, πολίτες καταγγέλλουν είτε στη γραμμή του Χαμόγελου του Παιδιού περιστατικά παιδικής κακοποίησης τα οποία φτάνουν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Δράμας και στη συνέχεια η Εισαγγελία τα διοχετεύει στην Κοινωνική Υπηρεσία του εκάστοτε Δήμου όπου υφίσταται το περιστατικό».
Η κα. Γαλανοπούλου, Ψυχολόγος της Ένωσης Κυριών Δράμας, αναφέρει ότι συμμετέχουν με το έργο «Ώρα να Μιλήσεις» και συμπληρώνει: «Είναι μια πολύ σημαντική μέρα και νομίζω ότι και μέσα από την Ένωση Κυριών Δράμας και το πολυετές έργο της, είμαστε εδώ για να συμμαχήσουμε όλοι μαζί κατά της βίας την γυναικών».
Όπως συμπληρώνει, «στην Ένωση Κυριών από το 2009 λειτουργούμε τη γραμμή βοήθειας για κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά, οπότε απευθύνουμε μια πρόσκληση για όλες τις γυναίκες και τα παιδιά, αλλά και στους άντρες που θέλουν να μιλήσουν επειδή έχουν μια βίαιη συμπεριφορά να επικοινωνήσουν μαζί μας στο 2521058888, προκειμένου να ζητήσουν οποιαδήποτε βοήθεια».