Home > Εκδηλώσεις > Η Γιορτή της Πανσελήνου του Αυγούστου  στους αρχαιολογικούς  χώρους της Δράμας

Η Γιορτή της Πανσελήνου του Αυγούστου  στους αρχαιολογικούς  χώρους της Δράμας

«Δυο Φεγγάρια τον Αύγουστο»

Η Γιορτή της Πανσελήνου

του Αυγούστου  στους

αρχαιολογικούς  χώρους της Δράμας

► Μουσική συναυλία στον αρχαιολογικό χώρο Καλής Βρύσης όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος θα γιορτάσει τα 40 χρόνια του

► Αστροπαρατήρηση στην Ακρόπολη της Πλατανιάς και ανοικτό Αρχαιολογικό Μουσείο μέχρι τα μεσάνυχτα

 

 

ΔΥΟ Φεγγάρια θα μας «χαρίσει» ο φετινός Αύγουστος την 1η και την 31η μέρα του και το Υπ. Πολιτισμού έχει ανακοινώσει το φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ώστε ο κόσμος να μπορέσει να απολαύσει τους αρχαιολογικούς χώρους υπό το φως της πανσελήνου.

Επειδή ακριβώς ο φετινός Αύγουστος έχει δυο φεγγάρια, οι εκδηλώσεις μπορούν να γίνουν τόσο Τρίτη 1 του μήνα, όσο και την Πέμπτη 31 Αυγούστου, για όσες από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων το επιλέξουν.

Όπως αναφέρει το Υπ. Πολιτισμού και η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, διοργανώνονται και φέτος, όπως κάθε χρόνο, εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία, σε ολόκληρη τη χώρα, με ελεύθερη είσοδο τη νύχτα της αυγουστιάτικης Πανσελήνου που φέτος θα ανατείλει δύο φορές: την πρώτη και την τελευταία νύχτα του Αυγούστου.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τις δύο νύχτες της Πανσελήνου, Τρίτη 1η και Πέμπτη 31 του μηνός, αλλά και στις 30 Ιουλίου και 30 Αυγούστου, σε 50 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη τη χώρα. Περιλαμβάνουν μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, βραδιές αστροπαρατήρησης, βραδιές όπερας κ.ά. Άλλοι 50 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία, θα υποδεχθούν το κοινό με ελεύθερη είσοδο (20.00-24.00).

Σε γενικότερο επίπεδο, οι Γιορτές της Πανσελήνου περιλαμβάνουν κυρίως μουσικές συναυλίες, αλλά και θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, προβολές, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις, πολλές εκ των οποίων πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς συλλόγους. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

31 Αυγούστου στη Δράμα

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που έχει επιλέξει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31 Αυγούστου και περιλαμβάνει μουσική εκδήλωση με τίτλο: «Νύχτα με πανσέληνο τα αστέρια δεν λάμπουν», στον αρχαιολογικό χώρο της Καλής Βρύσης.  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τις ώρες από 20.30 έως 24.00, ενώ θα υπάρχει και κάτι ιδιαίτερο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλής Βρύσης, ο οποίος φέτος γιορτάζει τα 40 χρόνια λειτουργίας του.

Την ίδια μέρα, στον Αρχαιολογικό Χώρο Πλατανιάς και τις ώρες 20.30 – 24.00, θα γίνει αστροφυσική παρατήρηση της Πανσελήνου από την Ακρόπολη Πλατανιάς από τον κ. Δογραματζίδη του Ερασιτεχνικού Συλλόγου Αστρονομίας Δράμας «ΠΗΓΑΣΟΣ».

Επίσης, την ίδια ημέρα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας θα παραμείνει ανοικτό με ελεύθερη είσοδο και χωρίς διοργάνωση εκδήλωσης από 21.00 έως 24.00.

Η πανσέληνος του Αυγούστου

Η πανσέληνος του Αυγούστου θεωρείται από πολλούς η λαμπρότερη και μεγαλύτερη του έτους, κάτι που όμως δεν είναι σωστό.

Σύμφωνα με τον αείμνηστο διευθυντή του Πλανηταρίου, Διονύση Σιμόπουλο, αυτό που συμβαίνει είναι ότι στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της ετήσιας φαινομένης τροχιάς του στον ουρανό, ενώ αντίθετα η Σελήνη βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα. Σ’ αυτή τη θέση η πανσέληνος μπορεί να συγκριθεί με διάφορα άλλα χαρακτηριστικά που βρίσκονται εκεί, όπως δέντρα, κεραίες και διάφορα κτίσματα. Με αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος του παρατηρητή παρασύρεται να πιστέψει ότι η πανσέληνος είναι μεγαλύτερη, ενώ επανειλημμένες μετρήσεις έχουν αποδείξει ότι το μέγεθός της δεν διαφέρει καθόλου από ώρα σε ώρα.

Από την άλλη, όντως υπάρχει διαφορά του μεγέθους της Σελήνης ανάλογα με το αν βρίσκεται στο περίγειό της (δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη) ή στο απόγειό της (στο πιο μακρινό σημείο), κάτι που συμβαίνει μία φορά κάθε μήνα. Αυτό όμως δεν έχει σχέση με το πόσο μεγάλη φαίνεται η Σελήνη, όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, κάτι που οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε οπτική απάτη.