Η Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων
κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
για ανεμογεννήτριες στο Μενοίκιο όρος
ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ του κινδύνου κρούει η Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων, αναφερόμενη με ανακοίνωσή της στην εγκατάσταση ενός μεγάλου αιολικού πάρκου στην περιοχή του Μενοικίου Όρους.
Αναλυτικότερα και όπως αναφέρεται από την εν λόγω Κίνηση, «το Μενοίκιο Όρος κινδυνεύει με ισοπέδωση», τονίζοντας ότι πρόκειται για «ένα πρωτοφανές αιολικό εργοστάσιο που σχεδιάζεται στο Μενοίκιο Όρος, το οποίο θα αποτελείται από 62 ανεμογεννήτριες. Η συνολική ισχύς του θα ανέρχεται στα 260,4 MW!»
Αναφερόμενη στο Μενοίκιο Όρος η Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων, σημειώνει: «Το Μενοίκιο είναι ένα μοναδικό αδιατάρακτο βουνό, μεταξύ Σερρών και Δράμας, γνωστό για τα πυκνά του δάση και τα ατέλειωτα υποαλπικά οροπέδια.
Στα βόρεια ενώνεται διαμέσου λόφων με τον Όρβηλο, στα βορειοδυτικά χωρίζεται από την κοιλάδα του Τιμίου Προδρόμου από τα Όρη Βροντούς (Λαϊλιάς) και στα δυτικά απλώνεται η κοιλάδα των Σερρών.
Στα ανατολικά ενώνεται με τους πρόποδες του Φαλακρού μέσω της οροσειράς του Αγίου Παύλου και του ρέματος Χαράδρα και στα νότια καταλήγει στην κοιλάδα του Αγγίτη ποταμού που διαχωρίζει το βουνό από το Παγγαίο.
Τα βασικά πετρώματα του βουνού είναι τα μάρμαρα που ακολουθούνται από αμφιβολίτες και γνεύσιους κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την παρουσία πολλών πηγών. Στις ανατολικές πλαγιές του βουνού και κάτω από την κορυφή Θαμνοτόπι κυλάει ένας εντυπωσιακός εποχικός καταρράκτης, ενώ χαρακτηριστικές είναι οι δεκάδες εποχικές λίμνες που δημιουργούνται στα αλπικά με το λιώσιμο του χιονιού».
Σχετικά με την ορνιθοπανίδα του Μενοικίου περιλαμβάνει περίπου 150 είδη. Από τα αρπακτικά εδώ ζουν πολλά είδη, όπως χρυσαετοί, φιδαετοί, γερακαετοί, σφηκιάρηδες, γερακίνες, αετογερακίνες, σαΐνια, διπλοσάινα, ξεφτέρια, πετρίτες, βραχοκιρκίνεζα, χρυσογέρακα, νανογέρακα και δεντρογέρακα.
Όπως σημειώνεται από την Κίνηση, «στα γύρω δάση κάνουν τις φωλιές τους οι μαυροπελαργοί, ενώ στα μεγάλα λιβάδια των υποαλπικών συχνά σταθμεύουν μεγάλοι αριθμοί από ορτύκια ενώ απαντώνται και πετροπέρδικες. Στα δάση ζουν πολλά είδη από δρυοκολάπτες και στα αλπικά απαντώνται δεντροσταρήθρες, χιονάδες, ωχροκελάδες, χιονοψάλτες, σταχτοπετρόκληδες, πυρροκότσυφες, χιονοκότσυφες, κιτρινοκαλιακούδες και βλαχοτσίχλονα» και άλλα.
Η διατάραξη του βουνού
Αφού η Κίνηση κάνει μια μεγάλη ανάλυση για το Μενοίκιο Όρος σε ακόμα περισσότερα θέματα, σημειώνει ότι «σ’ αυτόν τον παράδεισο, στον οποίο δεν υπάρχει δρόμος ούτε για δείγμα, θα διανοιχτούν τεράστιες λεωφόροι πλάτους 10 μέτρων και μέχρι 40 μέτρα στις στροφές, θα κοπούν χιλιάδες δέντρα, τα μπάζα θα ριχτούν άναρχα στις πλαγιές και θα στηθούν οι τεράστιες τσιμεντένιες βάσεις σε μέγεθος γηπέδου που θα υποδεχτούν τα 62 θηρία άνω των 200 μέτρων!
Η ηχορύπανση των αιολικών θα διαταράξει για πάντα την ηρεμία και τους ήχους της φύσης, η αέναη φωτορύπανση θα διαλύσει το σκοτάδι και θα καλύψει τον έναστρο ουρανό! Τα πουλιά θα βρίσκουν τραγικό θάνατο στα πτερύγια! Τα νερά θα μολυνθούν από τα ορυκτέλαια των αιολικών! Και σεκιουριτάδες θα ελέγχουν ποιος ανεβαίνει στο βουνό και θα κόβουν την πρόσβαση σε όποιον θέλουν!»
Να μην επιτραπεί
Η Κίνηση, καλεί τους πολίτες να αντιδράσουν, «δεν πρέπει να το επιτρέψουμε! Το έργο θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 17/02/2025. Πρέπει να ειδοποιηθούν οι πάντες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, τοπικοί σύλλογοι, ορειβάτες και η τοπική αυτοδιοίκηση για να μην περάσει αυτό το έγκλημα!»
Οι αντιδράσεις στη Δράμα
Αξίζει να αναφέρουμε εδώ, ότι, ήδη στην περιοχή της Μικρόπολης έχει δημιουργηθεί Επιτροπή Αγώνα «Σώστε το Μενοίκιο» από κατοίκους της περιοχής οι οποίοι αντιδρούν έντονα στη δημιουργία φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων στο Μενοίκιο.
Επίσης, πρόσφατα ιδρύθηκε και το Δίκτυο Πολιών «Ελεύθερα τα Βουνά στη Δράμα», το οποίο έχει ξεκινήσει συναντήσεις από την περιοχή του Δήμου Νευροκοπίου και του Δήμου Προσοτσάνης, σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης στο Νομό της Δράμας.