Home > Νέα >  Η Μεγάλη Τρίτη και το τροπάριο της Κασσιανής Ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος θα χοροστατήσει σήμερα στους Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Μοναστηρακίου, Αγίου Γεωργίου Νικηφόρου και Αγίου Χρυσοστόμου Δράμας

 Η Μεγάλη Τρίτη και το τροπάριο της Κασσιανής Ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος θα χοροστατήσει σήμερα στους Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Μοναστηρακίου, Αγίου Γεωργίου Νικηφόρου και Αγίου Χρυσοστόμου Δράμας

 Η Μεγάλη Τρίτη και

το τροπάριο της Κασσιανής

Ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος θα χοροστατήσει σήμερα στους Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Μοναστηρακίου, Αγίου Γεωργίου Νικηφόρου και Αγίου Χρυσοστόμου Δράμας

Η παραβολή των «Δέκα Παρθένων» και τα ελληνικά έθιμα

 

Στην προνοητικότητα και την εγρήγορση είναι αφιερωμένη η Μεγάλη Τρίτη. Αυτό γίνεται με την παραβολή των δέκα παρθένων και το υπέροχης ποιητικής ομορφιάς τροπάριο της Κασσιανής.

Σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, στις 7:00 – 9:00 π.μ., θα ιερουργήσει κατά την προηγιασμένη Θεία  Λειτουργία στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Μοναστηρακίου.

Το απόγευμα, στις 5:30 μ.μ., θα χοροστατήσει κατά την Ακολουθία του Νυμφίου στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Νικηφόρου, ενώ το απόγευμα, στις 7:30 μ.μ., θα χοροστατήσει κατά την Ακολουθία του Νυμφίου στον Ι. Ν. Αγίου Χρυσοστόμου Δράμας.

Η Μεγάλη Τρίτη

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, σύμφωνα με το τηρούμενο Μηναίο ή Μηνολόγιο, η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη αφενός στη μνεία του ιερού ευαγγελίου που αναφέρεται στη δριμύτατη καταγγελία του Ιησού κατά των θρησκευτικών αρχηγών του Ισραήλ, των Γραμματέων και των Φαρισαίων, και αφετέρου στην παραβολή των δέκα παρθένων. Στον Όρθρο διαβάζεται από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (22, 15- 23, 39) η καταδίκη των Φαρισαίων. Στην Ακολουθία συνεχίζεται η ανάγνωση από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου όπου γίνεται λόγος για το Τέλος. Γι’ αυτό μιλούν και οι δύο παραβολές της ημέρας.

Η πρώτη είναι η παραβολή των δέκα παρθένων. «Πέντε εξ αυτών ήσαν φρόνιμοι» και είχαν πάρει μαζί με τα λυχνάρια τους και αρκετό λάδι, «πέντε ήσαν μωραί», τα λυχνάρια τους έσβησαν και δεν έγιναν δεκτές στο γαμήλιο δείπνο. Η άλλη παραβολή είναι των ταλάντων που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και να καλλιεργούμε και να αυξήσουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα.

Το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης ψάλλεται ο όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης όπου είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα (Λουκ. 7,47) που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο, και συγχωρέθηκε για τα αμαρτήματά της, γιατί έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη στον Κύριο, ενώ ψάλλεται ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή τροπάρια της θρησκευτικής υμνολογίας, το τροπάριο της Κασσιανής.

 

Το Τροπάριο της Κασσιανής

Κύριε, ἡ ἐν πολλαῖς ἁμαρτίαις περιπεσοῦσα γυνή,

τὴν σὴν αἰσθομένη θεότητα, μυροφόρου ἀναλαβοῦσα τάξιν,

ὀδυρομένη, μύρα σοι, πρὸ τοῦ ἐνταφιασμοῦ κομίζει.

Οἴμοι! λέγουσα, ὅτι νύξ μοι ὑπάρχει, οἶστρος ἀκολασίας,

ζοφώδης τε καὶ ἀσέληνος ἔρως τῆς ἁμαρτίας.

Δέξαι μου τὰς πηγὰς τῶν δακρύων,

ὁ νεφέλαις διεξάγων τῆς θαλάσσης τὸ ὕδωρ

κάμφθητί μοι πρὸς τοὺς στεναγμοὺς τῆς καρδίας,

ὁ κλίνας τοὺς οὐρανοὺς τῇ ἀφάτῳ σου κενώσει.

Καταφιλήσω τοὺς ἀχράντους σου πόδας,

ἀποσμήξω τούτους δὲ πάλιν τοῖς τῆς κεφαλῆς μου βοστρύχοις

ὧν ἐν τῷ παραδείσῳ Εὔα τὸ δειλινόν,

κρότον τοῖς ὠσὶν ἠχηθεῖσα, τῷ φόβῳ ἐκρύβη.

Ἁμαρτιῶν μου τὰ πλήθη καὶ κριμάτων σου ἀβύσσους

τίς ἐξιχνιάσει, ψυχοσῶστα Σωτήρ μου;

Μή με τὴν σὴν δούλην παρίδῃς, ὁ ἀμέτρητον ἔχων τὸ ἔλεος.