Home > νέα > Η παράσταση «Πέντε Σιωπές» θίγει το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και την ανάγκη ευαισθητοποίησης του κοινού Μιλάει στον «Π.Τ.» η Δραμινή ηθοποιός Ελένη Μωυσιάδου

Η παράσταση «Πέντε Σιωπές» θίγει το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και την ανάγκη ευαισθητοποίησης του κοινού Μιλάει στον «Π.Τ.» η Δραμινή ηθοποιός Ελένη Μωυσιάδου

Από τη νέα θεατρική ομάδα «Θεατροστάσιο»

Η παράσταση «Πέντε Σιωπές» θίγει το θέμα

της ενδοοικογενειακής βίας και την ανάγκη

ευαισθητοποίησης του κοινού

Μιλάει στον «Π.Τ.» η Δραμινή ηθοποιός Ελένη Μωυσιάδου

Χορηγός επικοινωνίας «Πρωινός Τύπος»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ Ομάδα «Θεατροστάσιο», ιδρύθηκε φέτος για πρώτη φορά και ήδη παρουσιάζει το πρώτο της έργο, στο σανίδι του αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου Δράμας.

Πρόκειται για το θεατρικό έργο της Σίλα Στίβενσον «Πέντε Σιωπές», το οποίο θίγει ένα άκρως επίκαιρο θέμα, την ενδοοικογενειακή βία και αφορά τον εφιάλτη μιας οικογένειας με τη δολοφονία του συζύγου και πατέρα από τις δύο κόρες και τη γυναίκα του.

Την θεατρική ομάδα «Θεατροστάσιο», ίδρυσε η Δραμινή ηθοποιός Ελένη Μωυσιάδου,  η οποία μιλάει για το έργο στον «Π.Τ.», αλλά και για τους ερασιτεχνικούς θιάσους στην επαρχία και δη στη Δράμα.

Η υπόθεση του έργου

Αναφερόμενη αρχικά στην υπόθεση του έργου, σημειώνει: «Πρόκειται για το βραβευμένο θεατρικό έργο «Πέντε Σιωπές», της Σίλα Στίβενσον. Όταν ο εφιάλτης μιας οικογένειας, σου ανοίγει την πόρτα και μένεις σιωπηλός, τότε μπορείς να θεωρείσαι συμμέτοχος.

Ένας «πατέρας» νεκρός, δολοφόνοι οι δύο κόρες και η γυναίκα του. Τέσσερις σιωπές… και μία πέμπτη αυτή της κοινωνίας… η δική σου. Ένα τολμηρό σκληρό θέμα που παραμένει ανατριχιαστικά επίκαιρο: για την ενδοοικογενειακή βία, την κακοποίηση και την κοινωνική απάθεια.  Άνθρωποι που μπορεί να κρύβονται πίσω από την διπλανή πόρτα. Σκληρό αλλά όσο τίποτα αληθινό!!!»

Όπως τονίζει, «η παράσταση στοχεύει στην ανάδειξη ενός θέματος που απασχολεί όλους μας. Τι είναι αυτό που μας κάνει να επιβάλουμε στον εαυτό μας τη σιωπή, την ακύρωση της υπόστασή μας; Είναι ο φόβος που μας ωθεί στη σιωπή ή ότι δεν έχουμε μάθει να μιλάμε για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας; Μας αρκεί το πρόβλημα να τροφοδοτεί την καθημερινότητά μας ή έχουμε ανάγκη να κάνουμε ένα βήμα προς τη λύση του; Σε μια κοινωνία που έχει συνηθίσει να κάνει μερίδιο το πρόβλημα του άλλου αυτό το έργο έρχεται να μας πει κάτι απλό: κοίτα τον άνθρωπο στα μάτια και μίλα του».

Χαρακτηριστικά τονίζει η ίδια ότι, «το έργο αφορά στην καταπίεση των γυναικών και των παιδιών, ότι οι άνθρωποι πρέπει να μιλάνε και να μην κρατούν στο στόμα τους κλειστό. Η κοινωνία πρέπει να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένη σ’ αυτό το θέμα και όλοι μαζί θα πρέπει να αφουγκραζόμαστε τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, γιατί η ενδοοικογενειακή βία είναι μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα».

Οι «Πέντε Σιωπές» δεν είναι απλά ένα έργο που μας μιλάει για την κακοποίηση, την ενδοοικογενειακή βία και για τον νόμο της σιωπής που καλύπτει τα πάντα, μας μιλάει κυρίως για την αμηχανία που νιώθουμε  απέναντι στην ανθρώπινης ύπαρξης. Δεν είναι μια εξομολόγηση των ενδόμυχων συναισθημάτων και στιγμών. Είναι μια δυνατή κραυγή μέσα από πέντε σιωπές. Εισχωρεί στον συναισθηματικό κόσμο των θεατών και σκαλίζει κατά βάθος συμπεριφορές, τοποθετήσεις και αντιδράσεις απέναντι σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ψυχικής, σωματικής, σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και γυναικών που μπορεί να έπεσαν κάποια στιγμή στην αντίληψή τους ή ακόμα και σε προσωπικά βιώματα στα όρια της κακοποίησης.

Μια νέα θεατρική ομάδα

Ερωτώμενη για ποιο λόγο αποφασίστηκε να γίνει μια νέα θεατρική ομάδα και ποια ήταν η ανάγκη για τη δημιουργία της, η κα. Μωυσιάδου επισημαίνει: «Ήταν μια εσωτερική ανάγκη χρόνων. Το σκεφτόμουν εδώ και πολύ καιρό. Θέλω, τα έργα που θα ανεβάζει η ομάδα μας, να είναι έργα που θα μιλάνε στην ψυχή, στο μυαλό και στις συνειδήσεις των ανθρώπων και ειδικά των κατοίκων της Δράμας.

Ούτως ή άλλως, μέσα από το θέατρο και μέσα από κάθε μορφή τέχνης, κάνεις τον κόσμο να συνειδητοποιήσει τα λάθη του πολλές φορές, αλλά και τα δικά σου τα λάθη ως άνθρωπος. Τα να έχουμε ορισμένες θεατρικές ομάδες στη Δράμα, αυτό είναι ζήτημα πολιτισμού και είναι ένα θετικό στοιχείο».

Στην ερώτηση αν η Δράμα έχει ανάγκη από μια θεατρική σκηνή η οποία θα μπορούσε να στεγάσει τις θεατρικές ομάδες της Δράμας, η κα. Μωυσιάδου, σημειώνει ότι, «είναι κάτι που συζητιέται εδώ και χρόνια. Προσωπικά, είμαι υπέρ αυτού και όλοι μας βέβαια. Αυτό θα είναι μια σημαντική βοήθεια για τις θεατρικές ομάδες και θέλω να πιστεύω ότι η νέα δημοτική αρχή το έχει βάλει στους στόχους της. Μπορεί να μην είναι ένα θέμα που απαιτεί προτεραιότητα, όμως πιστεύω ότι θα γίνει κάποια στιγμή. Και αυτό θα βοηθήσει όχι μόνο τις τοπικές θεατρικές ομάδες, αλλά και άλλες που έρχονται στη Δράμα από άλλες πόλεις».

Η Ελένη Μωυσιάδου έχει τελειώσει Δραματική Σχολή, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σεναριογραφίας από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, σκηνοθεσίας και άλλα γύρω από το θέατρο. Η ίδια είχε δραστηριοποιηθεί αρκετά χρόνια στην Αθήνα με θεατρικές ομάδες, ενώ έχει κάνει και τηλεόραση.

Μιλώντας για τη διαφορά μιας θεατρικής ομάδας στην Αθήνα ή στην επαρχία, σημειώνει ότι «δεν υπάρχει κάποια διαφορά. Απλά, οι περισσότερες ομάδες απαρτίζονται από επαγγελματίες ηθοποιούς και είναι πολύ περισσότερες. Στη Δράμα για παράδειγμα οι θεατρικές ομάδες απαρτίζονται οι ερασιτέχνες ηθοποιούς και φυσικά ο χώρος είναι πάρα πολύ δύσκολος για να μπεις και να ασχοληθείς επαγγελματικά».

Σημειώνει πάντως ότι, στη Δράμα έχουμε δει εξαιρετικές παραστάσεις σε όλα τα επίπεδα.

Οι συντελεστές της παράστασης:

Σκηνοθεσία – Μετάφραση – Διασκευή: Ελένη Μωυσιάδου

Βίντεο – Μοντάζ – Φωτογραφίες: Ελένη Μωυσιάδου – Κωνσταντίνος Αντώνογλου.

Διανομή: Ελένη Μωυσιάδου – Μαρία Αλτιντζή – Αλεξάνδρα Φιλιππίδου – Θοδωρής Νικολαϊδης – Νίκος Τουρλιανίδης – Μαρία Καλαϊτζίδου

Οι επόμενες παραστάσεις: Κυριακή 19, Δευτέρα 20, Τετάρτη 22 και Δευτέρα 27 Μαΐου.

Ώρα έναρξης: 20:00 Αμφιθέατρο Διοικητηρίου (2ος όροφος).