Με επιτυχία το 1ο Φεστιβάλ Πατάτας από το ΓΕΛ Κ. Νευροκοπίου
Η πατάτα μέσα από μια διεπιστημονική
προσέγγιση και ως προϊόν
για την οικονομία της περιοχής
Μιλάει στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του ΓΕΛ Κ. Νευροκοπίου κ. Μωυσιάδης
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ φεστιβάλ, διοργάνωσε για πρώτη φορά το ΓΕΛ Κ. Νευροκοπίου. Πρόκειται για το 1ο Φεστιβάλ Πατάτας, το οποίο επιθυμεί να κάνει θεσμό. Βασικός στόχος του Φεστιβάλ Πατάτας, να διοργανώνεται κάθε χρόνο από εδώ και πέρα, ώστε να μπορέσει να αναδείξει το σημαντικό αυτό προϊόν, για τις πολλές χρήσεις που έχει στην καθημερινή μας ζωή και μάλιστα σε πολλούς τομείς.
Στο Φεστιβάλ, κύρια δράση ήταν το μαγείρεμα της πατάτας μέσα από διάφορες εκδοχές, όπως για παράδειγμα από τα γνωστά φαγητά, ακόμα και ως γλυκό, αλλά και με σοκολάτα. Χαρακτηριστικές ήταν επίσης οι περιπτώσεις και τα πειράματα των μαθητών, απ’ όπου οι μαθητές κατάφεραν να παράξουν ηλεκτρισμό, αλλά και μια διαφορετική προσέγγιση για τις διατροφικές αξίες της πατάτας για τους αθλητές πριν από έναν δύσκολο αγώνα. Για παράδειγμα, η πατάτα διαθέτει πολύ περισσότερο κάλλιο από μια μπανάνα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από την πατάτα μπορεί να εξαχθεί ακόμα και βότκα αν και υπήρξε κάποιο τεχνικό πρόβλημα και η διαδικασία δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί.
Για το 1ο Φεστιβάλ Πατάτας, μίλησε στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του ΓΕΛ Κ. Νευροκοπίου κ. Τάσος Μωυσιάδης, ο οποίος σημείωσε ότι έγινε μια πραγματικά μεγάλη γιορτή, στην οποία έλαβαν μέρος οι μαθητές του σχολείου, ενώ βοήθησε σημαντικά ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου, ο στρατός της περιοχής, καθώς φυσικά και οι γονείς των μαθητών και όχι μόνο, με την παρασκευή διαφόρων εδεσμάτων.
Όπως τόνισε μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Μωυσιάδης, «ήταν μια διεπιστημονική προσέγγιση για την πατάτα, με σημαντικά ιστορικά στοιχεία, με προσέγγιση μέσα από τη Φυσική, τη Χημεία ακόμα και τη Φυσική Αγωγή. Επί της ουσίας, είδαμε την χρησιμότητα της πατάτας μέσα από την καθημερινότητά μας».
Σημαντικό προϊόν για την περιοχή
Όπως εξήγησε ο κ. Μωυσιάδης, «η πατάτα, είναι ένα πολύ σημαντικό προϊόν για την ανάπτυξη της περιοχής και μην ξεχνάμε ότι η περιοχή αυτή ζει από την πατάτα. Θέλαμε λοιπόν να το αναδείξουμε. Με την έννοια ότι υπάρχουν και άλλες δυνατότητες αξιοποίησης της πατάτας. Μια απ’ αυτές ήταν η παραγωγή βότκας που φέτος είχαμε ένα πρόβλημα και δεν μπορέσαμε να το κάνουμε».
Αναφέρθηκε ακόμα ο ίδιος και στο άνοιγμα του σχολείου στην τοπική κοινωνία: «Ταυτόχρονα όμως ανοίξαμε το σχολείο στην τοπική κοινωνία, ώστε να δει ο κόσμος τι δουλειά γίνεται, να δώσουμε δυνατότητα στα παιδιά να επικοινωνήσουν με τους μεγαλύτερους ανθρώπους, να γνωρίσουν το σχολείο, να γνωρίσουμε κι εμείς το πώς σκέφτονται και το πετύχαμε».
Σημαντική ήταν επίσης η παρουσία και η βοήθεια του Κέντρου Φροντίδας Οικογένειας (ΚΕΦΟ) στο Φεστιβάλ Πατάτας, ενώ παραβρέθηκαν επίσης τα σχολεία της περιοχής, κόσμος από τα ΚΑΠΗ και γενικά πολύς κόσμος, ενώ μεγάλη ήταν η ανταπόκριση και από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.
«Πετύχαμε αυτό που θέλαμε, που ήταν να επικοινωνήσουμε με την τοπική κοινωνία, να αναδείξουμε την πατάτα ως ένα προϊόν που έχει μεγάλη διατροφική αλλά και οικονομική αξία ώστε να αξιοποιηθεί περισσότερο», σημείωσε ο διευθυντής του ΓΕΛ Κ. Νευροκοπίου.
Στη διαπίστωση ότι το ΓΕΛ Κ. Νευροκοπίου κάνει μια ιδιαίτερα μεγάλη προσπάθεια για άνοιγμα στην τοπική κοινωνία, ο ίδιος επισημαίνει: «Και δική μου άποψη ως διευθυντής αλλά και των συναδέλφων στο σχολείο, είναι ότι το σχολείο πρέπει να είναι ανοικτό στην κοινωνία. Και πάντα πιστεύω ότι, ένας φορέας γνώσης όπως είναι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, θα πρέπει να μεταλαμπαδεύουν στην κοινωνία, ό,τι καινούριο υπάρχει ώστε να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας και στην προκειμένη περίπτωση της πατάτας που είναι πολύ σημαντική η παραγωγή της για τον τόπο».