Home > Πρώτο Θέμα > Η περιοχή της Δράμας είναι συνυφασμένη με τη Διονυσιακή λατρεία και το κρασί -► Μαθητές του ΕΠΑΛ Δοξάτου παρουσίασαν το project τους

Η περιοχή της Δράμας είναι συνυφασμένη με τη Διονυσιακή λατρεία και το κρασί -► Μαθητές του ΕΠΑΛ Δοξάτου παρουσίασαν το project τους

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 9ης Δραμοινογνωσίας 2024

Η περιοχή της Δράμας

είναι συνυφασμένη

με τη Διονυσιακή λατρεία και το κρασί

► Μιλάνε στον «Π.Τ.» η δ/ντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων κα. Πουλιούδη, η καθηγήτρια του ΕΠΑΛ Δοξάτου κα. Παπαδοπούλου και ο κ. Τσάλκος ιδιοκτήτης του κτήματος «Οινογένεσις»

► Μαθητές του ΕΠΑΛ Δοξάτου παρουσίασαν το project τους

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 15 Μαΐου (χθες) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας. Πρόκειται για την ημερίδα με κεντρικό θέμα «Διόνυσος και Κρασί», στο πλαίσιο της 9ης Δραμοινογνωσίας.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η αναπληρώτρια διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Πουλιούδη, η οποία μίλησε με θέμα τη «Διονυσιακή λατρεία στην περιοχή της Δράμας και τα ελληνικά μονοπάτια – Ταξίδι στο χρόνο».

Στη συνέχεια, εκπρόσωποι μαθητών από το ΕΠΑΛ Δοξάτου, παρουσίασαν ένα project πάνω στο οποίο δούλεψαν και αφορά τα κρασιά της Δράμας, την ιστορία της και τις σύγχρονες μεθόδους οινοποίησης. Την εκδήλωση παρακολούθησε ο κ. Τσάλκος ιδιοκτήτης του κτήματος «Οινογένεσις», ο οποίος είχε βοηθήσει τους μαθητές κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην εκδήλωση παραβρέθηκε για λίγα λεπτά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κ. Κασσελάκης.

Πουλιούδη: Αναδεικνύουμε την ιστορία του κρασιού

Για την ημερίδα αλλά και για τη σύνδεση της Δράμας με τη Διονυσιακή λατρεία, μίλησε στον «Π.Τ.» η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κ. Πουλιούδη επισημαίνοντας ότι «η αναφορά γίνεται μέσα από αντικείμενα που έχουν προέλθει από ανασκαφικές έρευνες στη Δράμα, τις παραδόσεις και οτιδήποτε άλλο υπάρχει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας και επιβεβαιώνει τη Διονυσιακή λατρεία».

Όπως σημείωσε, «έτσι δίνουμε στην ουσία τη χρήση της αμπέλου μέσα στον Νομό Δράμας και μιλάμε για την εξέλιξή της. Για το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα κομμάτια και τμήμα αμπέλου, τα προϊόντα της αμπέλου και δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στη Διονυσιακή λατρεία, που επιβεβαιώνεται ακόμα περισσότερο με την παρουσία του ιερού του Διονύσου στο οικιστικό περιβάλλον της Δράμας».

Ερωτώμενη για το πόσο κοντά είναι η Δράμα με το Διόνυσο και το κρασί μέσα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, η κα. Πουλιούδη σημειώνει ότι «η συμβολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων είναι ιδιαίτερα έντονη, γιατί προσπαθούμε σε ιδιαίτερες εκδηλώσεις που έχουν σχέση με άμπελο, οίνο και Διόνυσο, να συμμετέχουμε κάνοντας πάντα τις αντίστοιχες ομιλίες και ημερίδες. Μιλάμε πάντα για τα αντικείμενα που φιλοξενούμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας», τονίζοντας ιδιαίτερα ότι, «Δράμα και Διόνυσος είναι δύο πράγματα αλληλένδετα. Αρχικά να πούμε ότι μπορούμε να βασιστούμε στα αντικείμενα του Αρχαιολογικού Μουσείου που έχουμε, όπως επίσης και σε προτομές του Διονύσου».

Ο απόηχος της Διονυσιακής λατρείας

Στο σημείο αυτό η κα. Πουλιούδη αναφέρεται και στον απόηχο της Διονυσιακής λατρείας, λέγοντας ότι, «ο απόηχός της, φτάνει μέχρι και τα σημερινά χρόνια. Και τι σημαίνει απόηχος; Εννοώ τις διονυσιακές τελετουργίες, τα διονυσιακά έθιμα, κατάλοιπα του Διονύσου και της λατρείας του που γίνονται στην περιοχή μας. Μοναστηράκι, Ξηροπόταμος, Βώλακας, Παγονέρι, Πετρούσα, Καλή Βρύση, Νικήσιανη και σε όλη την περιοχή υπάρχουν αυτά τα διονυσιακά έθιμα που ταυτίζονται με τη Διονυσιακή λατρεία. Αυτός ο απόηχος έχει βαθιά τις ρίζες του και αυτό έγκειται στους ανθρώπους που μπόρεσαν να το διαιωνίσουν μέσα στο χρόνο και να μην χαθούν.

Σ’ αυτή την περιοχή κατοικούσαν Θράκες. Μπορούμε και γνωρίζουμε από ανασκαφικές έρευνες, ότι οι Θράκες είχαν τη δυνατότητα να κρατούν όλα τα έθιμα και τις παραδόσεις γι’ αυτό και μέχρι σήμερα έχουμε αυτόν τον δυνατό  απόηχο της διονυσιακής λατρείας. Δεν άφησαν τις παραδόσεις τους. Αυτό το καταλαβαίνουμε και γίνεται γνωστό από τις ανασκαφικές έρευνες. Βλέπουμε ότι τα αγγεία τους, συνήθιζαν να τα κάνουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο.  Ακόμα και οι παραδόσεις σ’ αυτά τα ντόπια χωριά, είναι όπως τις διδάχθηκαν.  Τον απόηχο μπορούμε να τον καταλάβουμε σήμερα από τους ανθρώπους που ζουν σ’ αυτά τα χωριά και συνηθίζουν να έχουν τα ίδια ταψιά, τα ίδια αγγεία, τις ίδιες κουτάλες. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό».

Παπαδοπούλου: Μια εργασία του ΕΠΑΛ Δοξάτου

Στην ίδια εκδήλωση, εκπρόσωποι μαθητών των τμημάτων Α1 και Α2 του ΕΠΑΛ Δοξάτου, παρουσίασαν συνοπτικά μια εργασία που έκαναν γύρω από το θέμα του κρασιού στη Δράμα, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Για το θέμα αυτό, μίλησε στον «Π.Τ.» η υπεύθυνη καθηγήτρια του ΕΠΑΛ Δοξάτου κα. Λίνα Παπαδοπούλου, σημειώνοντας αρχικά ότι «στο πλαίσιο της ζώνης δημιουργικών δραστηριοτήτων, κάνουμε ένα project το οποίο αφορά τα κρασιά της Δράμας.  Ξεκινήσαμε γενικότερα για την οινοποίηση στην Ελλάδα, εστιάσαμε στη συνέχεια στη Δράμα και καταλήξαμε σε μια πολύ ωραία εργασία που προτείναμε για τη Δραμοινογνωσία».

Οι μαθήτριες που παρουσίασαν την εργασία είναι οι: Όλγα Ποτουρίδου, Σωτηρία Χαρπαντίδου, Ελένη Μιχαηλίδου και Ελένη Γιαννοπούλου.

Συνεχίζοντας η κα. Παπαδοπούλου, τόνισε ότι «η εργασία αφορά την ιστορία του κρασιού, στη συνέχεια την οινοποίηση στη Δράμα, τις σύγχρονες μεθόδους που χρησιμοποιούν τα οινοποιεία της περιοχής και τέλος τα παιδιά μας κάνουν μια πρόταση όσον αφορά τη Δραμοινογνωσία. Η πρόταση είναι ότι, από την στιγμή  που είμαστε μια περιοχή πολυπολιτισμική και υπάρχει κουλτούρα φαγητού από  πολλές περιοχές και από πρόσφυγες και από γηγενείς πληθυσμούς, θα μπορούσε η Δράμα να μπει στο σύγχρονο χάρτη των περιοχών όπου γίνεται γευσιγνωσία και οινογνωσία. Δηλαδή, να έχουμε παράλληλα και τη δοκιμή των κρασιών από ειδικούς, αλλά και από ανθρώπους που ταυτόχρονα θέλουν να ξέρουν από ποιες κουζίνες συνοδεύονται και πως εξελίχθηκαν μέχρι σήμερα».

Τόνισε τέλος, ότι, «είναι πολύ σημαντική η σύνδεση του σχολείου με την κοινωνία. Το σημαντικότερο που έχει να κάνει το σχολείο είναι να συνδεθεί με την κοινωνία. Διότι αν δεν συνδεθεί, μόνο του είναι ίσως λιγότερο ενδιαφέρον. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να γίνονται εργασίες οι οποίες παρουσιάζονται στη συνέχεια στο κοινό».

Τσάλκος: Δημιουργία Γεωργικών Λυκείων

Στον «Π.Τ.» μίλησε επίσης ο ιδιοκτήτης του κτήματος «Οινογένεσις» κ. Τσάλκος που είναι και Οινολόγος και βοήθησε τους μαθητές με τις επισκέψεις τους στο οινοποιείο. Όπως τόνισε μιλώντας στον «Π.Τ.», «είναι πάρα πολύ σημαντικό να βλέπουμε ότι η Δράμα είναι πλέον ενταγμένη στον παγκόσμιο οινικό χάρτη και ότι υπάρχουν νέα παιδιά τα οποία αφιερώνουν χρόνο προκειμένου να μπορέσουν να μεταδώσουν αυτό το οποίο είναι σχετικά φρέσκο για τη Δράμα. Η Δράμα ήταν από τις τελευταίες περιοχές που μπήκε ενεργά στην παραγωγή του ποιοτικού κρασιού, στο εμπορικό κομμάτι, με τη δημιουργία αμπελώνων τα τελευταία 35 χρόνια. Σήμερα βλέπουμε ότι τα νέα παιδιά αρχίζουν να ενδιαφέρονται και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να κρατήσουμε αυτά τα παιδιά στον τόπο τους. Η σημερινή, είναι μια εκδήλωση που θεωρώ ότι θα πρέπει να έχει πάρα πολύ κόσμο διότι έχει προετοιμαστεί πάρα πολύ καλά για να δοθεί μια καλή πληροφορία στα οινικά τεκταινόμενα της Δράμας».

Ερωτώμενος, με ποιον τρόπο μπορούν τα σχολεία να συμμετέχουν στη διοργάνωση της Δραμοινογνωσίας, ο κ. Τσάλκος σημείωσε: «Πιστεύω ότι ίσως εκείνο το οποίο θα πρέπει να δούμε είναι η δημιουργία Γεωργικών Λυκείων, γιατί η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία είναι αρκετά γεωργική, στηρίζεται δηλαδή στην γεωργία και τον τουρισμό.

Η δημιουργία λοιπόν Γεωργικών Λυκείων που θα έχουν αντικείμενό τους ανάλογα με τις περιοχές που υπάρχουν, θα είναι ένα πρώτο βήμα προκειμένου να φέρουμε τα νέα παιδιά τα οποία θέλουμε να μείνουν στην περιοχή και να ασχοληθούν με τα γεωργικά προϊόντα για τα οποία ουσιαστικά είναι γνωστή η περιοχή».

Ερωτώμενος αν η Δραμοινογνωσία παρουσιάζει σημάδια ανάπτυξης και τι άλλο παραπάνω θα μπορούσε να γίνει, ο κ. Τσάλκος τονίζει:  «Πιστεύω ότι κάτι παραπάνω δεν μπορεί να γίνει. Η Δραμοινογνωσία κάθε χρόνο γίνεται όλο και πιο αναγνωρίσιμη, συγκεντρώνει όλο και περισσότερο κόσμο και επειδή πλέον το κρασί είναι ένας γαστρονομικός προορισμός μαζί με την εστίαση, νομίζω ότι μόνο κερδίζουμε. Η γαστρονομία είναι παντρεμένη με το κρασί και η οινογαστρονομία είναι ένας οινοτουρισμός ο οποίος μπορεί να αναπτυχθεί σε μια περιοχή η οποία δεν έχει τίποτα να ζηλέψει˙ έχει πολύ ωραία δάση, πολύ ωραία μέρη».

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά στο πιάνο ο Ευθύμης Χατζηαντωνίου, καθηγητής στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας και στο βιολί ο Δημήτρης Χατζηκύρκου, καθηγητής στο Μουσικό Σχολείο Δράμας.