Με πρόγραμμα του CLLD/LEIADER από την Αναπτυξιακή Δράμας Α.Ε.
Η πρώτη παρουσίαση του συνεργατικού
σχήματος για την τουριστική
ανάπτυξη του Ν. Δράμας
► Από την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Δράμας και τους Δήμους Δράμας, Δοξάτου, Κ. Νευροκοπίου, Παρανεστίου και Προσοτσάνης
► Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο βουλευτής Δράμας κ. Κυριαζίδης, ο δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Ταμπουρίδης, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Δράμας κ. Γεωργιάδης και ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας κ. Χατζόπουλος
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ της Πέμπτης 4 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συνάντηση για την παρουσίαση του συνεργατικού σχήματος για την τουριστική ανάπτυξη της Π.Ε. Δράμας.
Η ημερίδα έλαβε χώρα σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης μας, διοργανώθηκε από την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Δράμας που είναι επικεφαλής του προγράμματος, ενώ συμμετείχαν με την παρουσία τους, ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, οι δήμαρχοι Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, Δοξάτου κ. Γιώργος Βογιατζής, Κ. Νευροκοπίου κ. Λευτέρης Ταμπουρίδης, Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου και Προσοτσάνης κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης. Παρόντες ήταν επίσης περιφερειακοί σύμβουλοι της Δράμας όπως ο κ. Πατακάκης και ο κ. Παναγιωτίδης, αντιδήμαρχοι όπως της Δράμας ο κ. Γεωργιάδης και η κα. Τσακιρίδου, ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας ΑΕ κ. Μανόλης Χατζόπουλος, εκ μέρους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας η διευθύντρια κα. Βασιλική Πουλιούδη, εκπρόσωποι φορέων που ασχολούνται με τον τουρισμό, εκπρόσωποι ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και άλλοι.
Στόχος της πρώτης αυτής συνάντησης, ήταν η παρουσίαση του συνεργατικού σχήματος και μέσα απ’ αυτό, να γίνει μια πρώτη μελέτη και καταγραφή του τουριστικού προϊόντος της Π.Ε. Δράμας καθώς και η δημιουργία ενός DMMO’s οργανισμού διαχείρισης προορισμού.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωση, παρουσιάστηκε από τους εκπροσώπους του συνεργατικού σχήματος το έργο που θα υλοποιηθεί, οι δυνατότητες και οι τρόποι με λοιπούς επαγγελματικούς και πολιτιστικούς φορείς.
Από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, έγινε επίσης παρουσίαση τεχνολογικών εργαλείων από νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες προσφέρουν νέες λύσεις και τεχνολογικές εφαρμογές για τη βελτιστοποίηση και την αναβάθμιση των τουριστικών υπηρεσιών καθώς και την ανάδειξη των τουριστικών παροχών, όπως πακέτα επίσκεψης σε επισκέψιμους χώρους παραγωγής (οινοποιεία, ελαιοτριβεία, τυροκομεία κλπ). Σκοπός είναι να ενημερωθούν όλοι οι επαγγελματίες τουρισμού και παράλληλων δραστηριοτήτων, για τις δυνατότητες ανάπτυξης μέσα από ψηφιακά εργαλεία.
Την ημερίδα άνοιξε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας κ. Καλλίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι το πρόγραμμα έχει διάρκεια ενός έτους με συνολικό ποσό 165.000, ενώ ο Δήμος Δράμας θα αναλάβει να κάνει τις μελέτες και την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, ενώ όλοι οι Δήμοι συνεργατικά και όλοι μαζί, θα αναλάβουν την ταυτότητα και στη συμμετοχή σε κάποιες εκθέσεις και την προώθηση των αποτελεσμάτων.
Αυτό που επεσήμανε επίσης, είναι ότι «το έργο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να αποφασίσουμε με ποιο τρόπο μπορούμε να κινηθούμε την επόμενη πενταετία. Τι πρέπει να κάνουμε, πώς πρέπει να το κάνουμε, αποτυπώνοντας το πού είμαστε και πού βρισκόμαστε. Αυτό είναι το βασικό κομμάτι της εκδήλωσης».
Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μουρβετίδης, εξήρε την συγκεκριμένη πρωτοβουλία ως ένα αποφασιστικό βήμα για τη θεμελίωση μιας διακριτής και αναγνωρίσιμης τουριστικής ταυτότητας του νομού, ενώ τόνισε τη σημασία που έχει η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Κυριαζίδης: Θετική η συνέργεια
Δηλώσεις στον «Π.Τ.» έκανε ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα, σημείωσε ότι «είναι μια αναγκαία συνέργια, την οποία έχει ανάγκη ο τόπος μας, που αρχίζει και μειώνεται πληθυσμιακά. Γι αυτό θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα από πλευράς και των Δήμων και των Ξενοδόχων που ασχολούνται με τον τουρισμό, είναι θετικό. Όμως πρέπει να πω ότι όλα κρίνονται εκ τους αποτελέσματος».
Όπως τόνισε ο κ. Κυριαζίδης, «είμαι ένα εργαλείο τους ώστε να βοηθήσω για την εύρεση λύσεων. Τον τόπο μας βέβαια τον προίκισε σε πολλά επίπεδα η φύση, έχουμε ιστορία, έχουμε από τα καλύτερα οινοποιία στη χώρα, υπάρχει επίσης το αρχαιολογικό στοιχείο και άρα αυτή η συνέργεια είναι ιδιαίτερα θετική και περιμένουμε να τη δούμε και στην πράξη».
Δήμαρχος Νευροκοπίου: Σε βρεφικό στάδιο ο τουρισμός στο Νευροκόπι
Δηλώσεις στον «Π.Τ.» έκανε ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Ταμπουρίδης, ο οποίος αναφερόμενος στο τουριστικό ζήτημα της περιοχής του, σημειώνει: «Ήδη έχουμε αργήσει πάρα πολύ. Είναι σε βρεφικό στάδιο ακόμη. Είναι όμως ένα προϊόν, το οποίο δεν μπορούμε να το αξιοποιήσουμε μόνοι μας ως Δήμος, γιατί δεν έχουμε και την ανάλογη τεχνογνωσία».
Όπως εξήγησε, «αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει συλλογικά, σε επίπεδο Νομού και Περιφέρειας. Είναι σημαντικό αυτό το συνεργατικό σχήμα με επικεφαλής την Ένωση Ξενοδόχων και χρηματοδότηση από το LEADER της Αναπτυξιακής, να συντονιστούμε καλύτερα και να αρχίσουμε να προβάλουμε το νομό μας».
Σε ερώτηση για το ότι παλαιότερα είχαν ξεκινήσει κάποιες προσπάθειες τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής του Νευροκοπίου ο κ. Ταμπουρίδης σημειώνει: «Είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες από προηγούμενες δημοτικές αρχές. Αυτά που έχουμε να δείξουμε και να αξιοποιήσουμε στο Δήμο Νευροκοπίου, είναι πολλά. Είναι το Οχυρό Μουσείο Λίσσε που έχουμε και ό,τι άλλο έχουμε σχετικά με οχυρά του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, λίμνες και βουνά, εκκλησίες, ενώ ετοιμάζουμε και το θεματικό πάρκο πατάτας. Όλα αυτά θα πρέπει να τα αναδείξουμε ως ένα σημαντικό τουριστικό προϊόν. Όμως ακόμα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας».
Ερωτώμενος για το τι είναι το θεματικό πάρκο πατάτας, εξηγεί ότι «γι’ αυτό έχουμε ήδη υποβάλλει μια πρόταση στο LEADER το προηγούμενου εικοσαήμερο. Θα είναι ένα θεματικό πάρκο, το οποίο θα στεγάζεται σε ένα παλιό κτίριο του Νευροκοπίου που σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε και εκεί θα υπάρχει οτιδήποτε για την ιστορία της πατάτας, πώς ξεκίνησε, τη διαδρομή της στην περιοχή του Νευροκοπίου, την οικονομία στην περιοχή μέχρι και σήμερα πώς προωθείται και πώς μεταποιείται».
Αντιδήμαρχος Δράμας: Να χτίσουμε μια εποικοδομητική σχέση όλοι οι Δήμοι της Δράμας
Στον «Π.Τ.» μίλησε επίσης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Γιάννης Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας στον «Π.Τ.» αναφέρθηκε στην πρώτη συνάντηση του συνεργατικού σχήματος για την τουριστική ανάπτυξη του Νομού Δράμας.
Αυτό που σημείωσε αρχικά ο κ. Γεωργιάδης, είναι ότι «η πρώτη συνάντηση ήταν αρκετά ελπιδοφόρα, για να κάνουμε κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ποτέ στο Νομό μας. Μια προσπαθεί από κοινού, για να δείξουμε προς τα έξω τις ομορφιές του τόπου μας, τα χαρίσματα και ό,τι άλλο μπορούμε να διαφημίσουμε και να προβάλλουμε προς τα έξω, με στόχο να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα στο Νομό μας».
Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, «νομίζω ότι σ’ αυτή τη συνάντηση έπεσαν τα θεμέλια και πάνω σ’ αυτή την πολύ καλή διάθεση και πολιτική βούληση που υπάρχει, πλέον πρέπει να χτίσουμε μια εποικοδομητική σχέση όλοι οι Δήμοι μαζί, με την τεράστια πείρα της Ένωσης Ξενοδόχων».
Αυτό που κυρίως τονίζει ο ίδιος, είναι: «Το χρωστάμε στο Νομό Δράμας να κάνουμε κάποιες ενέργειες, ώστε να αναδείξουμε όλα αυτά με τα οποία μας έχει προικίσει ο Θεός και η φύση που δυστυχώς μόνο εμείς το ξέρουμε. Αλλά φοβάμαι ότι ούτε κι εμείς οι Δραμινοί ξέρουμε καλά τις ομορφιές του νομού μας».
Ο ίδιος κρατάει την «άψογη διοργάνωση» που είναι ένα δείγμα για το «υψηλό επίπεδο μέσα στο οποίο θα υλοποιηθεί αυτό το συνεργατικό σχήμα από τη θέση που αναλογεί σε κάθε Δήμο και θα εισφέρει οφέλη σε όλους μας. Το θέμα είναι ότι, μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε όλοι οι Δήμοι μαζί, το οποίο θεωρώ ότι στο μέλλον θα ανοίξει και άλλες πόρτες συνεργασίας και οφείλουμε να το κάνουμε».
Αναπτυξιακή Δράμας: Καλός συνδυασμός Αυτοδιοίκηση και επαγγελματίες
Για το έργο του συνεργατικού σχήματος της τουριστικής ανάπτυξης του Νομού Δράμας, μίλησε στον «Π.Τ.» και ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε. κ. Μανώλης Χατζόπουλος, η οποία διαχειρίζεται το χρηματοδοτικό πρόγραμμα LEADER από το οποίο χρηματοδοτείται το συνεργατικό σχήμα.
‘Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζόπουλος, «στόχος είναι η τουριστική ανάπτυξη του Νομού και θα πρέπει να πούμε ότι μέχρι το 2025 έχουμε περιθώριο να αξιοποιήσουμε το έργο αυτό. Αν συνεργαστούμε και αν σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων θεωρώ ότι προς το τέλος του 2025, θα έχουμε ένα αξιόπιστο και λειτουργικό στρατηγικό σχέδιο, για το πού θέλει να πάει ο Νομός Δράμας τουριστικά».
Όπως σημειώνει ο κ. Χατζόπουλος, «Αυτοδιοίκηση και επαγγελματίες του κλάδου, είναι ίσως η καλύτερη συνταγή συνεργασίας ώστε να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αισιοδοξώ ότι το εν λόγω έργο που είναι σημαντικού προϋπολογισμού 165.000 ευρώ για μελέτες, αναλύσεις. Επίσης πέραν του έργου αυτού, υλοποιούμε ως Αναπτυξιακή πάντα μέσω του LEADER πολλά συναφή έργα για τον τουρισμό διατοπικές και διακρατικές συνεργασιών. Άρα όλα μαζί μπορεί να αθροίζουν περίπου 400.000 ευρώ. Αν κατορθώσουμε και συντείνουν τα έργα αυτά προς τον κοινό στόχο που είναι η τουριστική ανάπτυξη, νομίζω ότι θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα».