Home > Πρώτο Θέμα > «Η Ψυχική Υγεία στη Δράμα είναι ο φτωχός συγγενής…» Μιλάει στον «Π.Τ.» η Ψυχολόγος του Γ.Ν. Δράμας κα. Καμπάνταη

«Η Ψυχική Υγεία στη Δράμα είναι ο φτωχός συγγενής…» Μιλάει στον «Π.Τ.» η Ψυχολόγος του Γ.Ν. Δράμας κα. Καμπάνταη

Μιλάει στον «Π.Τ.» η Ψυχολόγος του Γ.Ν. Δράμας κα. Καμπάνταη

«Η Ψυχική Υγεία στη Δράμα

είναι ο φτωχός συγγενής…»

Εδώ και χρόνια η Δράμα έχει μείνει με ένα Ψυχίατρο ενώ αυξάνονται οι ροές

Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο Ψυχικής Υγείας

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΤΟΝΕΣ αντιδράσεις και κινητοποιήσεις έχουν ξεσπάει τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που έχει τεθεί σε διαβούλευση, για την Ψυχική Υγεία. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι και 18 Ιουλίου και στη συνέχεια θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.

Σύμφωνα με όσους διαμαρτύρονται και εκφράζουν την αντίθεσή τους, το νέο νομοσχέδιο έχει στόχο μεταξύ άλλων να ιδιωτικοποιήσει την ψυχική υγεία και να καταργήσει τα «στεγνά» προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και του 18ΑΝΩ, δημιουργώντας ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, τον ΕΟΠΑΕ, καταργώντας έτσι και τη δημόσια και δωρεάν απεξάρτηση.

Σύμφωνα με το Υπ. Υγείας, με το νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία, επιχειρείται η ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών υγείας μέσω της δημιουργίας και οργάνωσης ενός Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.), που διαρθρώνεται σε Περιφερειακά Δίκτυα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Πε.Δ.Υ.Ψ.Υ.), τα οποία λειτουργούν στις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών (Δ.ΥΠε.) και διοικούνται από τον αρμόδιο για θέματα ψυχικής υγείας Υποδιοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.Πε.).

Ιδρύεται επίσης ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων» (Ε.Ο.Π.Α.Ε.), ήτοι ενός δημοσίου φορέα ο οποίος αποτελεί τον κύριο εγκεκριμένο δημόσιο Οργανισμό Πρόληψης, Θεραπείας, Απεξάρτησης και Επανένταξης και πολλά άλλα.

Μ. Καμπάνταη: Από το νομοσχέδιο λείπει η συνέχεια στη φροντίδα

Σχετικά με το νέο νομοσχέδιο, μιλάει στον «Π.Τ.» η Ψυχολόγος του Νοσοκομείου Δράμας κ. Μαρία Καμπάνταη, η οποία επισημαίνει αρχικά ότι, «η πρόθεση του Υπουργείου είναι προφανώς καλοπροαίρετη. Όμως αυτό που λείπει από το νομοσχέδιο, είναι η συνέχεια στη φροντίδα. Δηλαδή, φαίνεται ότι είναι ένα νομοσχέδιο που πάει να οργανώσει και να νοικοκυρέψει τις υπηρεσίες υπό την εποπτεία ενός οργάνου, μιας αρχής, από την άλλη όμως αυτή η προσπάθεια νοικοκυρέματος, πλήττει την κοινοτική ψυχική υγεία κυρίως, τις δομές της κοινοτικής ψυχικής φροντίδας υγείας, καταργώντας ολόκληρα ψυχιατρικά Νοσοκομεία».

Αυτό που εξηγεί η ίδια, είναι ότι «σε όλη την Περιφέρεια της 4ης ΥΠΕ έχουμε μόνο το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το οποίο εξυπηρετεί όλη την Περιφέρεια. Φαίνεται ότι αυτό καταργείται, χωρίς όμως να διευκρινίζεται που θα απευθύνονται οι άνθρωποι που δεν θα απευθύνονται στο Νοσοκομείο αυτό. Κάνουν κάτι με σκοπό να νοικοκυρέψουν, χωρίς όμως να υπάρχει συνέχεια από πίσω στο πού θα πηγαίνουν από εδώ και πέρα, αυτοί που νοσηλεύονται. Δηλαδή, ξεκινάω κάτι, χωρίς όμως να φροντίζω τη συνέχεια στην ψυχική φροντίδα».

Η κα. Καμπάντη επισημαίνει ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα, όπως τα «στεγνά» όπως λέγονται προγράμματα απεξάρτησης, λέγοντας ότι «μονάδες με χρόνια ιστορίας στον τομέα της απεξάρτησης καταργούνται, χωρίς όμως να διευκρινίζεται τι θα γίνει με τα άτομα αυτά και τις οικογένειές τους. Και πάλι δεν θα μας λέει τι θα γίνει με όλους αυτούς τους ανθρώπους».

Χωρίς τομέα Ψυχικής Υγείας η Δράμα

Ερωτώμενη σχετικά με το κατά πόσο το νομοσχέδιο επηρεάζει δομές της Δράμας, η κα. Καμπάνταη σημειώνει ότι «για παράδειγμα εμείς εδώ στη Δράμα, δεν έχουμε καν τομέα Ψυχικής Υγείας σαν Νοσοκομείο. Για παράδειγμα, εγώ (σ.σ. ως Ψυχολόγος του Νοσοκομείου Δράμας), είμαι στο κενό, δεν υπάγομαι σε κανέναν τομέα όπως επίσης και ο Ψυχίατρος. Επίσης, έχει μείνει ένας Ψυχίατρος σε όλο το Νομό Δράμας». Αυτό που τονίζει, «για να νοικοκυρέψεις, θα πρέπει να αυξήσεις και το προσωπικό».

Αυτό που ξεκαθαρίζει μάλιστα είναι ότι «πλήττεται η κοινοτική ψυχική υγεία, όπως και η συνέχεια στη φροντίδα. Δεν ξεκαθαρίζει τι θα γίνει με τους ωφελούμενους, πού θα βρουν τη συνέχεια στη φροντίδα τους».

Στην ερώτηση σχετικά με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας που υπάρχει στη Δράμα, εξηγεί ότι «αυτό είναι κοινοτική εξωνοσοκομειακή δομή, διοικητικά και οικονομικά υπάγεται στο Νοσοκομείο και όπως βλέπετε εδώ και μερικά χρόνια, δεν έχει Ψυχίατρο, ενώ παράλληλα το προσωπικό αποχωρεί. Αυτή η δομή σήμερα είναι στο κενό».

Αυτό που κυρίως επισημαίνει η κα. Καμπάνταη, είναι ότι «η Ψυχική Υγεία ήταν πάντα ο φτωχός συγγενής. Εδώ τώρα δυστυχώς, ενώ πρόθεση είναι να νοικοκυρέψω και να βοηθήσω τον φτωχό συγγενή, εγώ εν μέρει τον τιμωρώ. Φαίνεται ότι νοικοκυρεύω, όμως δεν διασφαλίζω το επόμενο βήμα, εκτός αν αυτό το κάνω στην πορεία».

Καταλήγοντας, η κα. Καμπάνταη σημειώνει ότι, «η Ψυχική Υγεία στη Δράμα είναι ο φτωχός συγγενής και αυτό φαίνεται από το ότι εδώ και τόσο καιρό έχουμε μείνει με ένα Ψυχίατρο, ενώ αυξάνονται οι ροές».