Η σημαντική ιστορία της Αδριανής,
του Δοξάτου και της Χωριστής μέσα
από ένα Επιστημονικό Συνέδριο
Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο τέως Σχολικός Σύμβουλος κ. Δ. Πασχαλίδης και οι πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων: Αδριανής κ Δολδούρας, Δοξάτου κα. Ζαφειροπούλου και Χωριστής κ. Βουλόδημος
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΤΙΣ καλύτερες των εντυπώσεων και επιτυχία, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο: «Αδριανή – Δοξάτο – Χωριστή. 1880 – 1913: Κοινωνία, οικονομία, πολιτισμός στην πεδιάδα των Φιλίππων».
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό Συνέδριο, μέσα από το οποίο παρουσιάστηκαν τα κοινά στοιχεία των τριών χωριών στην παιδεία, στον πολιτισμό, στα ήθη και έθιμα, αλλά και πάνω απ’ όλα στους κοινούς αγώνες κατά την εποχή της τουρκοκρατίας, του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων και όχι μόνο. Και όπως σημειώνει και ο κ. Δημήτρης Πασχαλίδης, ο πρώτος εισηγητής του Συνεδρίου, ήταν τα μοναδικά τρία χωριά μεταξύ Καβάλας και Δράμας, που ήταν ελληνικά, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Την παρουσίαση του Συνεδρίου είχε η πρόεδρος του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Δοξάτου κα. Μαρία Ζαφειροπούλου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αδριανής κ. Κώστας Δολδούρας, ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Δράμας κα. Δέσποινα Αβραμίδου, ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Χρήστος Βογιατζής και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Παρανεστίου κ. Γιώργος Γιαϊλόγλου.
Στη συνέχεια ο κ. Βασίλειος Μεσσής, ανάγνωσε χαιρετισμό του προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής κ. Ευάνθη Χατζηβασιλείου, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Δηλώσεις προέδρων Πολιτιστικών Συλλόγων
Σε δηλώσεις τους στον «Π.Τ.» οι πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων Αδριανής – Δοξάτου – Χωριστής, αναφέρθηκαν στη διεξαγωγή του Συνέδριου.
Μιλώντας στον «Π.Τ.», ο πρόεδρος του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία» κ. Βουλοδήμος σημείωσε ότι πρόκειται για «ένα πολύ σημαντικό διήμερο, που υλοποιείται μετά από την σύμπραξη των τριών Πολιτιστικών Συλλόγων της Αδριανής, του Δοξάτου και της Χωριστής. Είμαστε στην ευχάριστη θέση μετά από συντονισμένες προσπάθειες και τη βοήθεια σημαντικών επιστημόνων, να πραγματοποιούμε αυτό το Συνέδριο».
Όπως τόνισε, «αναδεικνύει πολλές πτυχές της ιστορίας για το χωριό μας και πολλά σημαντικά στοιχεία που τα ενώνουν, όπως οι οικονομικοί και κοινωνικοί δεσμοί και οι εθνικοαπελευθερωτικοί αγώνες που και τα τρία χωριά έχουν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία. Αυτή η σύμπραξη έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, μετουσιώνεται σε παραδοσιακούς χορούς μαζί με τα τρία χωριά σε εκατέρωθεν συμμετοχές σε πολιτιστικές δράσεις και ημέρες μνήμης. Μ’ αυτό το Συνέδριο κάνουμε ένα ακόμα μεγαλύτερο βήμα».
Με τη σειρά του, με δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αδριανής κ. Δολδούρας, εξηγεί: «Με το Συνέδριο αυτό, μελετούμε την περίοδο 1880 – 1913 στοχευμένα. Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε μετά από ανήσυχες συζητήσεις για την προβολή της κοινής μας ιστορίας και των κοινών αγώνων που έχουν δοθεί από τους προγόνους μας. Θεωρώ ότι σαν πρώτο βήμα είμαστε σε καλό επίπεδο».
Τέλος, η πρόεδρος του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Δοξάτου κα. Ζαφειροπούλου επισημαίνει στον «Π.Τ.»: «Στα πλαίσια της καλής συνεργασίας που έχουμε οι τρεις Σύλλογοι Αδριανής, Δοξάτου και Χωριστής, συνεχίζοντας την παράδοση των προγονών μας – γιατί τα τρία χωριά είχαν ανέκαθεν δεσμούς ισχυρούς και κοινωνικούς μεταξύ τους – αποφασίσαμε να κάνουμε κάποιες δράσεις από κοινού.
Μια απ’ αυτές είναι το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο, το οποίο είναι αποτέλεσμα μιας δουλειάς που ξεκίνησε πριν από 16 μήνες και φτάσαμε σ’ αυτό το αποτέλεσμα. Πρόθεση της Επιστημονικής Επιτροπής, είναι να καλύψουμε το δυνατόν περισσότερα θέματα ελπίζοντας ότι θα υπάρξει και 2ο Συνέδριο με ακόμα μεγαλύτερη θεματολογία. Στόχος είναι τα πρακτικά του Συνεδρίου να εκδοθούν εντός του 2025».
Πασχαλίδης: Ένα ισόπλευρο τρίγωνο ελληνισμού
Η πρώτη εισήγηση του συνεδρίου, ανήκε στον κ. Δημήτρη Πασχαλίδη, τέως Σχολικό Σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα: «Αδριανή, Δοξάτο, Χωριστή: 3 ιστορικοί κλάδοι του αυτού κορμού».
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Πασχαλίδης, σημειώνει ότι, «τα τρία χωριά σχηματίζουν ένα τρίγωνο ισόπλευρο. Πέντε χιλιόμετρα Δοξάτο – Αδριανή, πέντε χιλιόμετρα Δοξάτο – Χωριστή και πέντε χιλιόμετρα Χωριστή – Αδριανή.
Σ’ αυτό το ισόπλευρο τρίγωνο, πριν από αιώνες υπήρχαν αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι ήταν Έλληνες και διασώθηκαν μέσα σε τόση τουρκιά που είχαμε. Να φανταστείτε ότι, από την Καβάλα μέχρι τη Δράμα, ξεκίνησε κάποιος επιθεωρητής από την Αθήνα με μια άμαξα. Και σε όλο το δρόμο, δεν βρήκε ούτε ένα ελληνικό χωριό, παρά μόνο στο Δοξάτο, όπου υπήρχαν Τούρκοι βέβαια, ο μεγαλύτερος πληθυσμός όμως ήταν ελληνικός και χάρηκε.
Δεύτερο χωριό ήταν η Τσατάλτζα, που είχε 91% Έλληνες και μόνο 9% Τούρκους. Στη συνέχεια, ήταν η Αδριανή που είχε λιγότερο πληθυσμό, αλλά και αυτή ήταν μέσα σ’ αυτό το τρίγωνο».
Όπως εξηγεί ο κ. Πασχαλίδης, «ανέκαθεν ήμασταν ενωμένοι κι όταν υπήρχε κίνδυνος ήμασταν πολύ πιο ενωμένοι. Για παράδειγμα, στο Μακεδονικό Αγώνα, τους Βαλκανικούς Πολέμους και ό,τι άλλο υπήρχε που ήταν δύσκολο. Έτσι, μέχρι σήμερα το Δοξάτο έχει κάνει δύο συνέδρια, η Χωριστή έχει κάνει ένα συνέδριο και συνεννοηθήκαμε να κάνουμε ένα συνέδριο και τα τρία χωριά».
Αναφερόμενος στο θέμα της εισήγησής του, επισημαίνει ότι τα τρία χωριά «έχουν μεταξύ τους κοινά στοιχεία όπως: μιλάνε την ίδια γλώσσα, εκπαιδευτικά είχαν σχολεία τα οποία στην εποχή τους είχαν προοδεύσει, είχαν επίσης κοινή παιδεία, κοινά ήθη και έθιμα, κοινούς αγώνες σε περίπτωση που είχαν να αντιμετωπίσουν διάφορους εχθρούς. Και βέβαια είχαν μεταξύ τους πάρα πολλή αγάπη».