Home > νέα > Η σθεναρή αντίσταση του Κρητικού λαού κατά τη Μάχη της Κρήτης το 1941 ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Δραμινός Υποστράτηγος ε.α. κ. Ιωάννης Κόντης – «Η Μάχη της Κρήτης αποτελεί παγκοσμίου ενδιαφέροντος γεγονός»

Η σθεναρή αντίσταση του Κρητικού λαού κατά τη Μάχη της Κρήτης το 1941 ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Δραμινός Υποστράτηγος ε.α. κ. Ιωάννης Κόντης – «Η Μάχη της Κρήτης αποτελεί παγκοσμίου ενδιαφέροντος γεγονός»

Από τον Σύλλογο Κρητικών Ν. Δράμας

Η σθεναρή αντίσταση

του Κρητικού λαού

κατά τη Μάχη της Κρήτης το 1941

► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Δραμινός Υποστράτηγος ε.α. κ. Ιωάννης Κόντης – «Η Μάχη της Κρήτης αποτελεί παγκοσμίου ενδιαφέροντος γεγονός»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ 83η ΕΠΕΤΕΙΟ της Μάχης της Κρήτης, τίμησε την Κυριακή 2 Ιουνίου, ο Σύλλογος Κρητικών Ν. Δράμας. Σε μια εκδήλωση που έγινε σε συνεργασία με το Δήμο Δράμας, το πρωί της Κυριακής τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων στη Μάχη της Κρήτης το 1941 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Δράμας και στη συνέχεια, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ελευθερίας στο δημοτικό κήπο Δράμας.

Το απόγευμα της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, η οποία ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου Κρητικών Ν. Δράμας κ. Αθουσάκη. Στη συνέχεια, την κεντρική ομιλία είχε ο Δραμινός Υποστράτηγος ε.α. κ. Ιωάννης Κόντης, με θέμα: «Η Μάχη της Κρήτης 1941». Η εκδήλωση έκλεισε με κρητικούς παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου.

Για τη Μάχη της Κρήτης, μίλησε στον «Π.Τ.» ο Υποστράτηγος ε.α. Ιωάννης Κόντης, επισημαίνοντας αρχικά: «Η Μάχη της Κρήτης, αποτελεί ένα παγκοσμίου ενδιαφέροντος γεγονός, στην οποία ο κρητικός λαός, ομού μετά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έστω και ελαχίστων που παρέστησαν, αλλά και των συμμαχικών δυνάμεων, οι οποίοι έλαβαν μέρος. Αποτελεί λοιπόν κοσμοϊστορικό γεγονός, η αντίσταση έστω αυτών των 11 ημερών, η οποία ήταν η τελευταία μάχη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου εν Ελλάδι. Με τη μάχη αυτή, πίπτει τελείως η χώρα μας, η Ελλάδα μας, στα χέρια του Άξονα. Η ελληνική κυβέρνηση του Εμμανουήλ Τσουδερού και ο βασιλεύς Γεώργιος Β΄, με καταδρομικό πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού φεύγουν στην Αίγυπτο και η Κρήτη πέφτει στα χέρια των Γερμανών».

Ερωτώμενος για το ποιο είναι το νόημα αυτής της μάχης στην εποχή μας, καθώς η χώρα μας σήμερα αντιμετωπίζει διάφορες απειλές από τα ανατολικά κυρίως αλλά και από τα βόρειά σύνορά της, ο κ. Κόντης τονίζει: «Η Μάχη της Κρήτης εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα: της αντίστασης του ελληνικού λαού στην καταπίεση, στις δυνάμεις του Άξονος τότε, σήμερα στις δυνάμεις της επιβολής δυνάμεως κατά της χώρας μας. Οι Κρήτες ομού μετά των λοιπών συμμαχικών και ελληνικών δυνάμεων, αντέταξαν με τη ζωή τους αντίσταση εναντίον του Άξονα. Το μήνυμα που εκπέμπει σήμερα, είναι η αντίσταση του ελληνικού λαού στις δυνάμεις επιβολής. Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο εκπέμπει. Είναι η αντίσταση του κρητικού λαού, γιατί πολέμησαν από 3.500 έως 5.500 πολίτες της Κρήτης εκείνη την στιγμή, με όποιον οπλισμό βρήκαν. Από απλή πέτρα, από ένα στουρνάρι όπως λέγεται, από μια μπαστούνα από ελιά μέχρι τυφέκια που βρέθηκαν στα χέρια τους και απλά μαχαίρια και αντέστησαν. Έδειξαν για μια ακόμα φορά παγκοσμίως τη λεβεντιά, τη δύναμη της έκφρασης της ελευθερίας, την δύναμη για πίστη στη δημοκρατία και στα ελληνικά ιδεώδη, στις αρχές τις οποίες από την πανάρχαια εποχή μέχρι σήμερα επιδεικνύουν οι Έλληνες. Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο εκπέμπει η Μάχη της Κρήτης μέχρι σήμερα».

Ερωτώμενος σχετικά με το πώς βλέπει σήμερα τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, ο κ. Κόντης επισημαίνει: «Λείπω από τις Ένοπλες Δυνάμεις από το 2008. Συνεπώς, είμαι 16 χρόνια που δεν ζω μέσα στον ενεργό τακτικό στρατό. Όμως, σαν Έλλην πολίτης πληροφορούμαι περί της εισόδου στον Ελληνικό Στρατό, στην Πολεμική Αεροπορία και στο Πολεμικό Ναυτικό, νέων όπλων και οπλικών συστημάτων, τα οποία είναι τελευταίας γενιάς. Εάν μπορέσει, ο Ελληνικός Στρατός, η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό να επανδρώσει επαξίως αυτά, τότε πρέπει να κοιμόμαστε πραγματικά ήσυχοι, γιατί το ελληνικό δαιμόνιο, το ελληνικό ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο επαγγελματισμός των στελεχών περί του οποίου δεν έχω να πω τίποτα άλλο και δεν διατηρώ καμία αμφιβολία περί της ικανότητας σήμερον του Ελληνικού Στρατού, να αντιμετωπίσει σύγχρονες απειλές. Νομίζω ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, είναι ένας πανέξυπνος και ικανός αξιωματικός προερχόμενος από τα Κερδύλια στην Αμφίπολη, αντιλαμβάνεται την χρήση των drowns, νομίζω ότι θα κατευθυνθεί στην αξιοποίηση αυτού του  νέου πολεμικού τρόπου διεξαγωγής των δυνάμεων, τα οποία μπορούν να καταστρέψουν πολλαπλάσιας χρηματικής αξίας οπλικά συστήματα. Ένα drown των 100.000 ευρώ, μπορεί να καταστρέψει ένα άρμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ».