Home > Νέα > Η σύνδεση ανθρώπων  και άγριας ζωής στην ελληνοβουλγαρική σήραγγα της Δράμας

Η σύνδεση ανθρώπων  και άγριας ζωής στην ελληνοβουλγαρική σήραγγα της Δράμας

Στο πλαίσιο των Ημερών Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης

Η σύνδεση ανθρώπων  και άγριας

ζωής στην ελληνοβουλγαρική

σήραγγα της Δράμας

 

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 20 και 21 Σεπτεμβρίου στους Ποταμούς Δράμας, εκδηλώσεις της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ» σε συνεργασία με το WWF Bulgaria.

Επρόκειτο για ένα διήμερο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την αξία του οικοσυστήματος και τη διασυνοριακή συνεργασία στην Οροσειρά της Ροδόπης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Ημερών Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης 2024.

Όπως αναφέρει η ίδια η Οργάνωση «Καλλιστώ», η πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης ξεκίνησε το 2003, μέσα από τη συνένωση πολλών περιφερειακών δράσεων σε μία κοινή Ευρωπαϊκή προσπάθεια.

Το κεντρικό θέμα των εκδηλώσεων είχε τίτλο: «Συνδέοντας τους ανθρώπους και την άγρια ζωή στη Βαλκανική Πράσινη Ζώνη» και μεταξύ άλλων περιελάμβανε την τοποθέτηση καμερών και αποσκοπεί στη διερεύνηση της συνδεσιμότητας για τις αρκούδες και άλλα μεγάλα θηλαστικά στην περιοχή των συνόρων μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας, ανάμεσα στο Όρβιλο/Σλαβγιάνκα Όρος και το δυτικότερο σημείο της Οροσειράς Ροδόπης, κατά μήκος του Νέστου/Μέστα ποταμού.

Το έργο εξετάζει τον οικολογικό διάδρομο της ελληνοβουλγαρικής φιλίας, που βρίσκεται στα σύνορα των δύο χωρών και καταγράφει, μέσω των καμερών, την παρουσία μεγάλων θηλαστικών στην περιοχή. Σημειώνεται ότι η σήραγγα, πάνω από την οποία υπάρχει ο οικολογικός διάδρομος, έχει μήκος 448 μέτρα, εκ των οποίων τα 300 είναι στο ελληνικό έδαφος και τα υπόλοιπα 148 μέτρα στο βουλγαρικό και η κατασκευή της κρίθηκε αναγκαία για τη προστασία των ζώων που ζουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με τη βιολόγο από την Καλλιστώ, Μαρία Ψαραλέξη, έχουν τοποθετηθεί συνολικά 11 κάμερες σε διαφορετικά σημεία: 6 από την πλευρά της Ελλάδας και 5 στη Βουλγαρία, με στόχο να παρακολουθείται η «κυκλοφορία» των ζώων στη σήραγγα αλλά και περιμετρικά. «Έχουμε φυσικά όλες τις απαιτούμενες άδειες έρευνας επειδή είναι διασυνοριακή περιοχή και κάθε μήνα, μαζί με εθελοντές, μαζεύουμε το βιντεοληπτικό υλικό, το οποίο στη συνέχεια επεξεργαζόμαστε. Από τον Μάιο που ξεκινήσαμε, είδαμε πάνω στο τούνελ μικρά ζαρκάδια, αλεπούδες, κουνάβια και ασβούς, ενώ οι Βούλγαροι συνάδελφοί μας, εντόπισαν λύκους, αγριογούρουνα  και αρκούδες».

Σημαντικό είναι να αναφερθεί και η ευαισθητοποίηση των τοπικών Κοινοτήτων, η προώθηση της συμμετοχής ων πολιτών και, συνεπώς, η αύξηση της αποδοχής των προσπαθειών διατήρησης. Δράσεις ευαισθητοποίησης γίνονται και στα παραμεθόρια χωριά Εξοχή, Λευκόγεια και Χρυσοκέφαλος, με στόχο να εμπλακούν οι ντόπιοι άμεσα ή έμμεσα στο έργο ως πηγή πληροφοριών και ως εθελοντές, για να αποτελέσουν πολύτιμοι εταίροι για διαβούλευση.

24 χώρες στην Πράσινη Ζώνη

Σήμερα, η Πράσινη Ζώνη ενώνει 24 χώρες, λειτουργώντας ως η ραχοκοκαλιά ενός πανευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου, ενισχύοντας τις Ευρωπαϊκές “Πράσινες” Υποδομές. Αποτελεί σύμβολο διασυνοριακής συνεργασίας και κοινή Ευρωπαϊκή φυσική και πολιτιστική κληρονομιά.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου στου Ποταμούς Δράμας, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο πεδίο για δημοσιογράφους, όπου παρουσιάστηκε η χρήση καμερών καταγραφής άγριας πανίδας και έγινε αναζήτηση ιχνών ζώων.

Το απόγευμα της Παρασκευής, 20 Σεπτεμβρίου, συνεργάτες της «Καλλιστώ», μαζί με εκπρόσωπο της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Νέστου-Βιστωνίδας και Ροδόπης, υποδέχτηκαν τους κατοίκους των Ποταμών στο καφέ του χωριού. Εκεί παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης, η αξία του οικοσυστήματος της οροσειράς της Ροδόπης, καθώς και το έργο “Συνδέοντας τους ανθρώπους και την άγρια ζωή στη Βαλκανική Πράσινη Ζώνη”. Το έργο αυτό έχει ως στόχο τη διερεύνηση της συνδεσιμότητας για τις αρκούδες και άλλα μεγάλα θηλαστικά στην περιοχή των συνόρων μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας.