Home > νέα > Η Β΄ Βουλγαρική κατοχή αποτελεί ακόμα μια ανεπίσημη ιστορική περίοδο Εκδήλωση Ημέρας Μνήμης για τα Θύματα της Β΄ Βουλγαρικής Κατοχής στη Χωριστή

Η Β΄ Βουλγαρική κατοχή αποτελεί ακόμα μια ανεπίσημη ιστορική περίοδο Εκδήλωση Ημέρας Μνήμης για τα Θύματα της Β΄ Βουλγαρικής Κατοχής στη Χωριστή

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στην Χωριστή

Η Β΄ Βουλγαρική κατοχή

αποτελεί ακόμα μια ανεπίσημη

ιστορική περίοδο

Εκδήλωση Ημέρας Μνήμης για τα Θύματα της Β΄ Βουλγαρικής Κατοχής στη Χωριστή

 

 

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ εκδήλωση για την περίοδο της  Β΄ Βουλγαρικής Κατοχής (1916-1918), πραγματοποιείται την ερχόμενη Κυριακή στην Χωριστή, όπου υπάρχει και το μοναδικό μνημείο για τη συγκεκριμένη περίοδο στη Δράμα και την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.30 στον χώρο της επιτύμβιας στήλης δίπλα στο Αναγνωστήριο της Χωριστής και συνδιοργανώνεται από την Π.Ε. Δράμας, το Μουσικοδραματικό Σύλλογος Χωριστή «Η

Αναγεννηθείσα Μακεδονία», τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Δοξάτου,

τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αδριανής και το Κέντρο Πολιτιστικής

Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας (συσσωματωμένοι Πολιτιστικοί Σύλλογοι:

Βώλακα, Καλής Βρύσης, Μοναστηρακίου, Ξηροποτάμου, Παγονερίου,

Πετρούσας, Προσοτσάνης «Ο Μέγας Αλέξανδρος» και Πύργων).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει: Έναρξη τελετής, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού για τα θύματα, Εθνικός Ύμνος και λήξη τελετής.

Στη συνέχεια θα γίνει μετάβαση στον κύριο χώρο της εκδήλωσης στο προαύλιο της Εκκλησίας, και θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί των επισήμων, χαιρετισμός από τον κ. Θωμά Πέννα, επίτιμο Πρόεδρο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Σερρών-Μελενίκου, χαιρετισμός από τον κ. Κυριάκο Λυκουρίνο, πρώην Προϊστάμενο των Γ.Α.Κ. – Αρχεία Νομού Καβάλας και ομιλία από τον κ. Δημήτριο Πασχαλίδη, ιστοριογράφο ερευνητή, με θέμα: «Καθιέρωση ημέρας μνήμης για τα θύματα της Β΄ Βουλγαρικής Κατοχής (1916-

1918)».

Θα ακολουθήσει ανάγνωση μαρτυριών ομήρων.

Στη συνέχεια προβλέπεται ομιλία του κ. Νικόλαου Θ. Γεωργιάδη, δρ. Ιστορίας, με θέμα: «Η Β΄ Βουλγαρική Κατοχή στην περιοχή της Δράμας (1916-1918)».

Θα ακολουθήσει απαγγελία ποιήματος και απόδοση τραγουδιών ιστορικής μνήμης για την περίοδο 1916-1918.

Το ιστορικό

Κατά τη διάρκεια της Β΄ Βουλγαρικής Κατοχής, μια περίοδο που δεν είναι ακόμα επίσημα αναγνωρισμένη  ιστορικά, συνολικά 623 άτομα από την Χωριστή, έχασαν τη ζωή τους ως όμηροι των Βουλγάρων στο Κίτσεβο, τότε βουλγαρική επικράτεια που σήμερα ανήκει στα Σκόπια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Β΄ Βουλγαρική Κατοχή ήταν χειρότερη από την πρώτη και την τρίτη αντίστοιχη κατοχή, καθώς τα θύματα της περιόδου αυτής, ανέρχονται τουλάχιστον στα 45.000 άτομα στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας.

Όπως αναφέρει με στοιχεία του ο Δραμινός ιστορικός και συγγραφέας κ. Δημήτρης Πασχαλίδης, το παράδοξο μ’ αυτή την περίοδο είναι ότι, «καμιά επίσημη τελετή δεν πραγματοποιείται μέχρι σήμερα για την τραγωδία του 1916 -18 και σε κανένα μνημείο δεν καταθέτονται στεφάνια για τα χιλιάδες θύματα εκτός από τη Χωριστή».

Και όπως ο ίδιος εξηγεί απαντώντας σ’ αυτό το ερώτημα, «η ελληνική ιστοριογραφία, αλλά και η επίσημη πολιτεία αποσιωπούν τα γεγονότα που συνέβησαν τότε στην Ανατολική Μακεδονία».

Όπως επισημαίνει μάλιστα, «όλες οι πόλεις και τα χωριά της Ανατ. Μακεδονίας υπέστησαν δεινές καταστροφές και μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό.  Κανένας  όμως οικισμός του σημερινού νομού Δράμας δεν έχασε το ένα τέταρτο (1/4) του πληθυσμού του όπως η Χωριστή.  Και το λέγω αυτό μετά λόγου γνώσεως, γιατί ύστερα από κοπιαστικές έρευνες στα αρχεία του Υπουργείου των Εξωτερικών στην Αθήνα, κατορθώσαμε να συγκεντρώσουμε όλες τις ονομαστικές καταστάσεις των ομήρων, οι οποίες στάλθηκαν μετά την ανακωχή από τη Δράμα και τους οικισμούς της στο Υπουργείο όπου και διασώζονται στα αρχεία του. Έτσι είχαμε τη δυνατότητα να συγκρίνουμε τα δεδομένα της Χωριστής με τα δεδομένα των άλλων οικισμών». Το Κίτσεβο για τους Μακεδόνες, ήταν τότε το Άουσβιτς της εποχής, όπου εκατοντάδες Χωριστιανοί και όχι μόνο άφησαν εκεί τη ζωή τους υπό άθλιες συνθήκες».