Ιατρικοί Σύλλογοι Αν. Μακεδονίας – Θράκης
«Οι γιατροί και οι πολίτες δεν
‘’γιορτάζουν’’ μαζί με τον ΕΟΠΥΥ»
ΣΤΙΣ κινητοποιήσεις των κλινικοεργαστηριακών ιατρών αναφέρονται οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, και τα αιτήματά τους με κοινό δελτίο Τύπου που έδωσαν χθες στη δημοσιότητα.
Σ’ αυτό, γίνεται λόγος για την επετειακή εκδήλωση του ΕΟΠΥΥ στις 23 και 24 Φεβρουαρίου, για τα 10 χρόνια προσφοράς στον ασφαλισμένο. Στο κοινό δελτίο Τύπου, οι Ιατρικοί Σύλλογοι μιλάνε για «πλαίσιο εμπαιγμού και εκμετάλλευσης» και ότι ο ΕΠΟΥΥ «κομπάζει» για τα 10 χρόνια, σημειώνοντας: «Χωρίς βέβαια να αναφέρει πως ένα σημαντικό τμήμα της προσφοράς αυτής χρηματοδοτείται από τους ιδιώτες συμβεβλημένους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς».
Όπως αναφέρεται επίσης, «μετά και από την επίσημη απάντηση της Πρόεδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Καρποδίνη «ουδείς πιο αχάριστος εκ του ευεργετηθέντος» ζητούμε την άμεση παρέμβαση και απάντηση του Υπουργείου προς αποκατάσταση της αλήθειας, με άμεση αντικατάσταση της Προέδρου του ΕΟΠΥΥ και την άμεση αντίδραση από τον ΠΙΣ σε ότι αφορά την οικονομική διαχείριση του ΕΟΠΥΥ και την υποχρηματοδότηση της ΠΦΥ. Συντασσόμεθα πλήρως με την πρόσφατη ανακοίνωση του ΔΣ του ΠΙΣ για αποχή από τις εορταστικές εκδηλώσεις του ΕΟΠΥΥ όπως και με τις ανακοινώσεις – δελτία τύπου όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι αγωνίζονται για παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας με σεβασμό και αξιοπρέπεια τόσο για τον ασθενή όσο και για το γιατρό».
Τα αιτήματα
Έτσι, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων, οι Ιατρικοί σύλλογοι ΑΜΘ προσυπογράφουμε τα παρακάτω δίκαια αιτήματα των μελών μας εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών:
[1. Κατάργηση του clawback, ένα άδικο μέτρο που εφαρμόζεται επιλεκτικά στους συμβεβλημένους ιατρούς και όχι στους προμηθευτές. Οι εργαστηριακοί ιατροί δεν ευθύνονται για την υπερβάλλουσα δαπάνη, αφού είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν όλα τα παραπεμπτικά που προσκομίζονται από τους ασφαλισμένους. Μέχρι την κατάργησή του, επιβάλλεται να μην είναι απαιτητή η προείσπραξη του clawbαck (Ν. 4812/21, ΦΕΚ Α ́/110 που εφαρμόστηκε 21/9/2021 – έτος πανδημίας).
- Αναδρομική διαγραφή του συνολικού ποσού clawback. Ιδιαίτερα το clawback του 2020, που αφορά έτος πανδημίας, με σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και χρηματοδότησης.
- Συνεχής εποπτεία των συνταγογραφούμενων εξετάσεων και περιορισμός τους εάν αυτές αποκλίνουν από τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα και υποχρεωτική εφαρμογή τους
- Καθιέρωση αμοιβής ιατρικής επίσκεψης στον εργαστηριακό ιατρό, Βιοπαθολόγο και Ακτινοδιαγνώστη, Κυτταρολόγο, κ.α., καθότι έως σήμερα αποζημιώνεται μόνο το κόστος της εξέτασης, αλλά όχι το κόστος της ιατρικής πράξης.
- Αναστολή των ποιοτικών κριτηρίων για τους αξονικούς και τους μαγνητικούς τομογράφους και επανακαθορισμός αυτών ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μηχανημάτων, τη χρήση τους και με εκτίμηση της ποιότητας των παρεχόμενων διαγνωστικών πράξεων.]
Υπογράφουν οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Αν. Μακεδονίας – Θράκης.