Home > Νέα > Ιατρικός Σύλλογος Δράμας «Ποιός είναι τελικά αυτός που αποφασίζει για την τύχη των κλινικών του νοσοκομείου Δράμας;»

Ιατρικός Σύλλογος Δράμας «Ποιός είναι τελικά αυτός που αποφασίζει για την τύχη των κλινικών του νοσοκομείου Δράμας;»

Ιατρικός Σύλλογος Δράμας «Ποιός είναι

τελικά αυτός που αποφασίζει για την τύχη

των κλινικών του νοσοκομείου Δράμας;»

 Αναισθησιολόγοι του Νοσοκομείου Δράμας κλήθηκαν να εφημερεύουν ταυτόχρονα την ίδια ημέρα και στο Νοσοκομείο Σερρών

 

Ανεπίσημη ενημέρωση από νοσοκομειακούς ιατρούς έλαβε ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας σχετικά με την απόφαση της 4ης ΥΠΕ να «μετακινήσει» ιατρικό προσωπικό προς νοσοκομεία όμορων νομών.

Με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας και το υπογράφει ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Γεωργιάδης και η Γεν. Γραμματέας, κα. Όλγα Βασιλείου, ξεκαθαρίζει πως η παραπάνω τακτική τους βρίσκει κάθε αντίθετους, ενώ διευκρινίζει ότι με δεδομένο ότι η φυσική παρουσία αναισθησιολόγου κάθε νοσοκομείου είναι υποχρεωτική σε κάθε εφημερίδα, τίθεται νομικό και δεοντολογικό θέμα ασφαλείας των εφημεριών στο Νοσοκομείο της Δράμας.

Όπως εξηγεί ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, ζήτησε εγγράφως εξηγήσεις από την 4η ΥΠΕ, όμως «δυστυχώς, απάντηση δεν λάβαμε» και αναρωτιέται «Ποιος είναι τελικά αυτός που αποφασίζει για την τύχη των κλινικών του Νοσοκομείου Δράμας».

Καταλήγοντας, ο Ι.Σ. Δράμας, αναφέρει ότι κατανοεί και αναγνωρίζει την αδυναμία στελέχωσης των νοσοκομείων μας, γι’ αυτό και ζητά ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Συγκεκριμένα στο δελτίο τύπου αναφέρονται τα παρακάτω:

«Για μια ακόμη φορά, ως Ιατρικός Σύλλογος, ενημερωνόμαστε ανεπίσημα από συναδέλφους νοσοκομειακούς ιατρούς  για την απόφαση της 4ης YΠΕ να «μετακινήσει» ιατρικό προσωπικό προς νοσοκομεία όμορων νομών.

Συγκεκριμένα, ενώ στο νοσοκομείο μας υπάρχουν δυο μόνο Αναισθησιολόγοι, οι οποίοι καλύπτουν τις εφημερίες εναλλάξ,  πληροφορηθήκαμε πως τους  ζητήθηκε να εφημερεύουν ταυτόχρονα την ίδια μέρα στο νοσοκομείο Δράμας και στο νοσοκομείο Σερρών. Εξυπακούεται ότι η φυσική παρουσία αναισθησιολόγου κάθε νοσοκομείου είναι υποχρεωτική σε κάθε εφημερία. Τίθεται συνεπώς νομικό και δεοντολογικό θέμα ασφαλείας των εφημεριών.

Η τακτική αυτή μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Το «ξήλωμα» του νοσοκομείου μας σε συνδυασμό με το «μπάλωμα» των νοσοκομείων όμορων νομών,  πρώτον δεν βελτιώνει την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στο ΕΣΥ και δεύτερον καθιστά μη ασφαλή την εφημερία του νοσοκομείου μας.

Η υποστελέχωση, αλλά και μετακίνηση προς Σέρρες, έστω και για μια εφημερία τον μήνα, αποδυναμώνει το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου μας σε μια θερινή περίοδο, που τα τροχαία  ατυχήματα είναι αυξημένα. Θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει μετακίνηση των αναισθησιολόγων που εξυπηρετούν τις ΜΕΘ και να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα των  εφημεριών. Ακόμη και η παρουσία ιδιωτών ιατρών με μπλοκάκι θα ήταν μια λύση.

Πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις σε συνδυασμό με τις θέσεις που προκηρύσσονται, θα πρέπει να προσαρμόζονται στις υπάρχουσες ανάγκες του κάθε νοσοκομείου σε συνεργασία με τους διευθυντές κλινικών, ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό. Δεν είναι δυνατόν να οδηγείται σε κλείσιμο μια Οφθαλμολογική, μια ΩΡΛ  και μια Ουρολογική κλινική λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού.

Ποιός είναι τελικά αυτός που αποφασίζει για την τύχη των κλινικών του νοσοκομείου Δράμας;

Ζητήσαμε εγγράφως εξηγήσεις από την 4η ΥΠΕ, δυστυχώς όμως απάντηση δεν λάβαμε.

Αντ’ αυτού ενημερωθήκαμε από   συναδέλφους του Γ.Ν. Δράμας ότι αποφασίστηκε να παραμείνουν και να εφημερεύουν εναλλάξ και να  καλύπτονται από  συνάδελφο, που βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια.

Ο στρουθοκαμηλισμός και η χρόνια απαξίωση των προβλημάτων έχει οδηγήσει σε πρόχειρες και επικίνδυνες λύσεις. Η έλλειψη μιας οργανωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε συνδυασμό με την αδιαφορία των διοικούντων για τις πραγματικές ανάγκες υγείας των πολιτών, έχουν συνολικά δημιουργήσει ένα δυσλειτουργικό μοντέλο δημόσιας υγείας.

Κατανοούμε και αναγνωρίζουμε την αδυναμία στελέχωσης των νοσοκομείων μας. Για αυτό και ζητούμε ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να συζητηθούν τα βασικά –λειτουργικά  προβλήματα του νοσοκομείου μας, αναλαμβάνοντας ο καθένας από μας τις ευθύνες του απέναντι στους πολίτες αυτού του τόπου.

Τέλος γνωστοποιούμε για μια ακόμη φορά, ότι σαν Ιατρικός Σύλλογος Δράμας , έχουμε καταθέσει γραπτώς και προφορικώς, κατά την τελευταία 10ετία, σε όλες τις κυβερνήσεις (πρωθυπουργούς, Υπουργούς-βουλευτές, κ.τ.λ.) τις προτάσεις μας, για το πώς πρέπει να παρέχεται η υγεία στην χώρα μας, αλλά δυστυχώς δεν εισακουόμεθα, δεδομένου ότι, όπως όλοι αντιλαμβάνεσθε, τα κριτήρια ενός αξιόλογου συστήματος Υγείας πρέπει να είναι ισότιμα και αντικειμενικά, σε αντίθεση με τα επικρατούντα μικροκομματικά και συντεχνιακά».