Από την Ένωση Κυριών Δράμας
Ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού
από φορείς και πολίτες της Δράμας
Της Σουζάνας Θεοδωρίδου
Ηχηρό παρών έδωσε χθες το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας, η Ένωση Κυριών Δράμας-Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας, η οποία είναι υπέρμαχος της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ενημέρωσε τους Δραμινούς για την έννοια του ρατσισμού.
Η 21η Μαρτίου έχει οριστεί από το 1966, ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων, έπειτα από ένα τραγικό συμβάν που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Συγκεκριμένα στις 21 Μαρτίου του 1960, η αστυνομία της Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι, οι οποίοι διαδήλωναν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ.
Την ενημερωτική χθεσινή δράση, πλαισίωσε το Κινητό Σχολείο (mobile school) και η εθελοντική ομάδα του Φορέα υλοποιώντας ταυτόχρονα ένα mini κοινωνικό πείραμα, το οποίο αφορούσε στην αντίδραση των περαστικών σε ό,τι αφορά το αν θα πλησίαζαν ή θα αγκάλιαζαν ένα πρόσφυγα, ένα Ρομά, έναν ομοφυλόφιλο ή έναν οροθετικό.
Στην εκδήλωση, παραβρέθηκε το Τμήμα της Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων, το Κέντρο Κοινότητας Παράρτημα Ρομά, το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας και το Κέντρο Ημέρας Πολυδεύκης και η ομάδα mascot Ονειροdisney.
Ο αντιδήμαρχος της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δράμας, κ. Αριστείδης Μωυσιάδης, στις δηλώσεις του στην εφημερίδα μας δήλωσε ότι όλοι μαζί πρέπει να δηλώσουμε την συμμετοχή μας σε αυτή την παγκόσμια ημέρα κατά της άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού. «Ίσα δικαιώματα σε όλους. Οι άνθρωποι μπροστά στο νόμο, τα δικαιώματα και την ελευθερία είμαστε όλοι ίδιοι. Στις ημέρες που ζούμε η απάλειψη του ρατσισμού είναι ευθύνη όλων μας. Οι Δραμινοί είναι ευαισθητοποιημένοι και όχι μόνο με αυτή την εκδήλωση, αλλά με την υποστήριξη που δείχνουν τα τελευταία δυο χρόνια στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη ΒΙ.ΠΕ.».
Από την πλευρά του ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας, κ. Αναστάσιος Σαλής, μίλησε για τη συμμετοχή του σχολείου στην εκδήλωση καθώς και για την ευαισθητοποίηση των μαθητών ως προς τα θέματα του ρατσισμού. Συγκεκριμένα ο κ. Σαλής μας επεσήμανε: «Ο ρατσισμός είναι ένα θέμα που αφορά και απασχολεί το σχολείο, ενώ ταυτόχρονα το διαχειριζόμαστε. Είμαστε ενεργοί σε κάθε τέτοιου είδους δράσεις, και ως σχολική μονάδα αλλά και ως εκπαιδευτική κοινότητα.
Ένας από τους σκοπούς μας είναι να διαμορφώσουμε ενεργούς και σκεπτόμενους πολίτες, οι οποίοι δεν δέχονται θέματα ρατσισμού και τα αποβάλουν εφόσον είναι ενήμεροι».
Εκ μέρους της Ένωσης Κυριών Δράμας, μας μίλησε η Φιλόλογος και εθελόντρια του Φορέα, κα. Ελένη Καστώρη, σχετικά με την διοργάνωση της εκδήλωσης και τον σκοπό της.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρατσισμού, η εθελοντική ομάδα του Κινητού Σχολείου, μαζί με το Κινητό Σχολείο παρουσίασαν μέσω αυτού στους πολίτες της Δράμας, πλήθος θεματικών πάνελς τα οποία είχαν ως θέμα την διαφορετικότητα και τον ρατσισμό. Ταυτόχρονα, διένειμαν ενημερωτικά έντυπα στους πολίτες προκειμένου να τους ενημερώσουν για τον ρατσισμό αλλά και για το έργο της Ένωσης Κυριών Δράμας.
«Προσεγγίζουμε τα παιδιά, και τα πηγαίνουμε στο Κινητό Σχολείο, παίζουν με τα πάνελς μέσα από τα οποία ενημερώνονται».
Το Κινητό Σχολείο της Ένωσης Κυριών Δράμας
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Κινητό Σχολείο, είναι μια τροχήλατη κατασκευή την οποία απέκτησε η Ένωση Κυριών Δράμας από το Βέλγιο.
Ουσιαστικά απευθύνεται σε παιδιά τα οποία ζουν και εργάζονται στον δρόμο, αλλά και σε παιδιά τα οποία είναι αποκλεισμένα από τις σχολικές κοινότητες, λόγω οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος.
Είναι μια κατασκευή η οποία πηγαίνει και προσεγγίζει τα παιδιά, πάνω σε αυτή την κατασκευή μπορούν να τοποθετηθούν 350 διαφορετικά πάνελς, τα οποία έχουν σχέση με την αριθμητική, την γλώσσα, την γεωγραφία κλπ.
«Σκοπός είναι όχι μόνο να βάλουν στα παιδιά ένα λιθαράκι μάθησης, αλλά να τα βοηθήσουν στην ανάπτυξη αυτοεκτίμησης, στην αυτοβελτίωση, να βοηθήσουν στην ψυχολογία τους, και προσπαθούμε μέσα από το παιχνίδι να δώσουμε στα παιδιά να καταλάβουν ότι το σχολείο είναι απαραίτητο και αν δεν καταφέρουν τα παιδιά να πάνε στο σχολείο τουλάχιστον να πείσουν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο», πρόσθεσε μεταξύ άλλων η κα. Καστώρη.