Home > νέα > Ιδιαίτερα αυξημένο το κόστος σποράς για την πατάτα Κάτω Νευροκοπίου

Ιδιαίτερα αυξημένο το κόστος σποράς για την πατάτα Κάτω Νευροκοπίου

Πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ομάδας Παραγωγών Νευροκοπίου

Ιδιαίτερα αυξημένο

το κόστος σποράς

για την πατάτα Κάτω Νευροκοπίου

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Ζιμπίδης και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας κ. Κεσκίνογλου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ συνεχίζονται για τον αγροτικό κόσμο, με τις υπέρογκες αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα. Από το ηλεκτρικό ρεύμα, τα πετρέλαια για τα μηχανήματά τους, τις αυξήσεις στα λιπάσματα και τα γεωργικά φάρμακα, αλλά και τις υποτιθέμενες μειώσεις ή την επιδότηση του ΦΠΑ που δεν έγινε ποτέ.

Από τους παραγωγούς που εντάσσονται σ’ αυτές τις κατηγορίες, είναι φυσικά και οι παραγωγοί πατάτας στο Κ. Νευροκόπι. Αυτή την ώρα, η σπορά έχει τελειώσει βέβαια και βρισκόμαστε στην καλλιεργητική περίοδο καθώς και στην ανάπτυξη των φυτών της πατάτας.

Το ενδιαφέρον μας εστιάστηκε κυρίως στο ζήτημα των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, αλλά και στο κόστος σποράς και καλλιέργειας. Αν και αυτή την εποχή έχουμε ιδιαίτερα έντονα καιρικά φαινόμενα κατά περιόδους με καταιγίδες και βροχοπτώσεις, παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχουν ζητήματα με πλημμύρες όπως είχαμε την περίοδο του 2021 και είχαν υπάρξει σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή. Ήταν τότε που πολλά χωράφια είχαν πλημμυρίσει και γέμισαν λάσπη με αποτέλεσμα ένα μέρος της παραγωγής να σαπίσει μέσα στο χωράφι.  Προς το παρόν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και ελπίζουμε ότι εκεί θα κρατηθούν μέχρι την εξαγωγή της πατάτας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Παρακολούθησης Εφαρμογής Δράσεων Αγροτικής Οικονομίας, κ. Ζιμπίδης, επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο μέσον της καλλιεργητικής περιόδου και επιβεβαιώνει ότι δεν έχουμε ζητήματα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει όμως και στην οικονομική κατάσταση των πατατοπαραγωγών, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι ιδιαίτερα καλή, όσον αφορά το κόστος σποράς». Όπως λέει, «οι παραγωγοί ζητούσαν σε γενικότερο επίπεδο κάποιες διευκολύνσεις για την περίοδο της σποράς, όπως τη μείωση του ΦΠΑ, φθηνότερο αγροτικό πετρέλαιο, κάποιες επιδοτήσεις στο ρεύμα, όπως και κάποιο έλεγχο στις τιμές των λιπασμάτων και των γεωργικών φαρμάκων».

Διευκρινίζει μάλιστα ότι, «ακούγαμε ότι θα υπήρχε μια μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα, μια ενίσχυση ώστε οι αγρότες να μπορέσουν ανταποκριθούν στα αυξημένα κοστολόγια, παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Πότε θα δώσουν δηλαδή διευκολύνσεις στο πετρέλαιο;»

Τονίζει επίσης χαρακτηριστικά, ότι «σήμερα το κόστος σποράς ανά στρέμμα στην πατάτα, από τα 700 ευρώ περίπου έχει φτάσει στα 1.000 ευρώ».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Δράμας και της Ομάδας Παραγωγών Κ. Νευροκοπίου με το συσκευαστήριο πατάτας  κ. Κεσκίνογλου. Όπως σημειώνει με δηλώσεις του στον «Π.Τ.», «γενικά είμαστε αρκετά καλά από άποψη καλλιεργητικής περιόδου και οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές».

Αναφορικά με το κόστος της σποράς σημείωσε ότι «η κατάσταση έχει ξεφύγει. Οι τιμές στα καύσιμα και στα λιπάσματα έχουν διπλασιαστεί, ακόμα και στα φάρμακα έχουμε αυξήσεις. Γενικότερα πάντως έχουμε μια αύξηση της τάξης του 40% στο γενικό κοστολόγιο».

Σημειώνει ακόμα πάντως, ότι, προς το παρόν δεν διαφαίνεται κάποια βοήθεια γύρω απ’ αυτά τα ζητήματα από την πολιτεία, ως προς το ζήτημα των αυξήσεων.

Ερωτώμενος για το ζήτημα των ελληνοποιήσεων της εισαγόμενης πατάτας, σημειώνει ότι «έχει μειωθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό, παρ’ όλα αυτά το κυνηγάμε και δουλεύουμε γι’ αυτό, προκειμένου να έρθουμε στο επίπεδο που θέλουμε».

Όσον αφορά το ζήτημα της σποράς στο Νομό Δράμας σχετικά με καλαμπόκια, βαμβάκια και ηλίανθο, επισημαίνει ότι δεν έχουμε ιδιαίτερες αλλαγές. Να υπενθυμίσουμε ότι, στα τέλη του φετινού χειμώνα, με σχετικό ρεπορτάζ του «Π.Τ.», γινόταν αναφορά στο ζήτημα της αύξησης σποράς περισσότερων θεμάτων  ηλίανθου, καθώς είχαν δημιουργηθεί προβλήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο κ. Κεσκίνογλου σημειώνει ότι η σπορά του ηλίανθου, καλαμποκιού και βαμβακιού φέτος κρατήθηκε στα ίδια επίπεδα με άλλες χρονιές. Όπως είπε πάντως, «πιστεύω ότι φέτος οι τιμές στα σιτηρά και τα καλαμπόκια γενικά θα είναι καλές, δεν ξέρω όμως κατά πόσο θα μπορούν να καλύψουν αυτό το κόστος και κατά πόσο θα υπάρξει αγορά για να τα απορροφήσει, εννοείται άλευρα, μακαρόνια κτλ».

Τόνισε ακόμα, ότι, «αυτό που έπρεπε να γίνει άμεσα και δεν έγινε, ήταν αρχικά η επιδότηση του ΦΠΑ, των καυσίμων, ή να δοθούν επιδοτήσεις και στους κτηνοτρόφους που παράγουν γάλα» και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θα κοιτάξουμε να δούμε πώς θα κινηθούμε με το κοστολόγιό μας για να μπορέσουμε να βγάλουμε τα σπασμένα, χωρίς όμως να ξεφύγουμε προς την αισχροκέρδεια».

Μια πρόταση για επένδυση

Και οι δύο πάντως αναφέρθηκαν και σε μια σημαντική πρόταση που κατέθεσε η Ομάδα Παραγωγών Κ. Νευροκοπίου. Πρόκειται για ένα επενδυτικό  project συνολικού κόστους 7,3 εκατομμυρίων ευρώ. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε μάλιστα νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα στο Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά μια σημαντική επένδυση της Ομάδας Παραγωγών Κ. Νευροκοπίου για το συσκευαστήριο πατάτας και τη μεταποίηση του προϊόντος.

Όπως μας είπε ο κ. Ζιμπίδης, το σχέδιο θα αναπτυχθεί στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις, και αφορά νέους ψυγειοθαλάμους και καινούρια μηχανήματα για την τυποποίηση που θα βοηθήσουν στην πιο γρήγορη παραγωγή καθώς και την πιθανότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών για εξοικονόμηση ενέργειας.

Η επένδυση αφορά γενικότερα την συσκευασία, την αποθήκευση σε μεγαλύτερο διάστημα χρόνου της πατάτας, καθαρισμού του χώματος από τις πατάτες και άλλων άχρηστων υλικών ώστε να είναι ακριβέστερα τα κιλά που παραδίδονται.

Αυτή την ώρα η Ομάδα Παραγωγών διαθέτει την πατάτα της κυρίως στην εσωτερική αγορά και κάποιες ποσότητες σε Βουλγαρία, Ρουμανία και άλλες χώρες.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της πρότασης προς το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Κεσκίνογλου εξέφρασε την αισιοδοξία του επισημαίνοντας ότι, «η επένδυση αυτή αφορά την μεταποίηση του προϊόντος της πατάτας από την Ομάδα Παραγωγών. Γενικότερα, η Ομάδα Παραγωγών μεταποιεί κάθε χρόνο περίπου 20.000 τόνους».