Home > Πρώτο Θέμα > Ιδιαίτερα μεγάλο το πρόβλημα παράνομων εισαγωγών από τη Βουλγαρία!-Στη Δράμα ο γεν. γραμ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή

Ιδιαίτερα μεγάλο το πρόβλημα παράνομων εισαγωγών από τη Βουλγαρία!-Στη Δράμα ο γεν. γραμ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή

Στη Δράμα ο γεν. γραμ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή

Ιδιαίτερα μεγάλο το πρόβλημα παράνομων

εισαγωγών από τη Βουλγαρία!

► Σύσκεψη στο Επιμελητήριο και επίσκεψη στο συνοριακό σταθμό Εξοχής

► Πρόεδρος Επιμελητηρίου: «Κατηγορηματικά τονίζω, ότι θα σταθούμε δίπλα στις αρχές, στην πολιτεία, για να παταχθεί το φαινόμενο»

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗ ΔΡΑΜΑ επισκέφθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτών κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας του Επιμελητηρίου Δράμας.

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου 15 Φεβρουαρίου, ο κ. Σταμπουλίδης συναντήθηκε με το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου Δράμας και άλλους φορείς, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη για το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο, ενώ λίγο πριν συναντήθηκε με το Δ.Σ. της Ένωσης Καταναλωτών.

 

Στο συνοριακό σταθμό Εξοχής

Το πρωί της Κυριακής παραβρέθηκε στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του Επιμελητηρίου, ενώ επισκέφθηκε και την περιοχή του Νευροκοπίου έπειτα από πρόσκληση του δημάρχου Νευροκοπίου κ. Κυριακίδη.

Ο κ. Σταμπουλίδης επισκέφθηκε το συνοριακό σταθμό Εξοχής, όπου συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο πρωτογενούς τομέα κ. Φ. Φιλιππίδη, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θ. Ιφόγλου, τον πρόεδρο της ΕΑΣ Δράμας κ. Ι. Κεσκίνογλου, και τον Διοικητή του Α.Τ Κάτω Νευροκοπίου.

Ο κύριος λόγος της επίσκεψης, που αποτέλεσε και το θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στον συνοριακό σταθμό Εξοχής, ήταν η καταπολέμηση του παραεμπορίου. Στη συνάντηση αποφασίστηκε, ο σχεδιασμός και η ανάληψη δράσεων κατά του παράνομου εμπορίου. Τα μέτρα θα συγκεκριμενοποιηθούν και υλοποιηθούν με την συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων.

Stampoylidis Georgiadis

Οι κ.κ. Σταμπουλίδης και Γεωργιάδης.

Σταμπουλίδης: Νέο νομοθετικό πλαίσιο

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο γεν. γραμ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτών κ. Σταμπουλίδης, σημείωσε: «κάνουμε μια προσπάθεια να ανακόψουμε την παράνομη οικονομία, η οποία είχε σε πολλά σημεία της χώρας, υποκαταστήσει τη νόμιμη οικονομία. Ήδη, τα πρώτα αποτελέσματα τους τελευταίους επτά μήνες είναι εντυπωσιακά. Περισσότεροι από 10.000 έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα, ενώ έχουμε πραγματοποιήσει για πρώτη φορά ελέγχους και στις πύλες εισόδου της χώρας όπως στον Προμαχώνα, τον Έβρο και αλλού».

Ιδιαίτερα τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης, ότι «αυτό που φαίνεται, είναι ότι όντως υπάρχει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα στις περιοχές που συνορεύουν με την ευρωπαϊκή Βουλγαρία, η ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών όπως καταλαβαίνετε, από τη μια μπορεί να φέρει ανταγωνιστικότητα στις τιμές, από την άλλη όμως δημιουργεί και τις προϋποθέσεις για να έχουμε διάφορα παράνομα δίκτυα. Είμαστε στη φάση που αυτό το αντιμετωπίζουμε και ήδη από τον επόμενο μήνα η χώρα θα έχει ένα νομοθετικό πλαίσιο αποτρεπτικό γι’ αυτούς, οι οποίοι ασχολούνται με την παράνομη οικονομία. Θέλω να πω ότι είναι μια ευκαιρία, όταν η πολιτεία θέλει, μπορεί και παρεμβαίνει και είναι και συνεπής σ’ αυτά που νομοθετεί, έχει και αποτελέσματα».

Ο κ. Σταμπουλίδης σημείωσε ότι «στους όμορους νομούς όπως στις Σέρρες και στην Κομοτηνή έχουμε αναπτύξει έντονη δραστηριότητα προκειμένου να μειωθεί το φαινόμενο και επίσης παράλληλα, πέρα από το παρεμπόριο, προωθούμε και τη λογική και την πολιτική της ενίσχυσης των εμπορικών σημάτων της χώρας, των μικρών και μεγάλων παραγόντων αλλά και όλων όσων έχουν ένα επώνυμο προϊόν, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι αυτή την υπεραξία θα την προωθήσουμε ακόμα περισσότερο για να μπορέσουμε να έχουμε εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων».

Epimelitirio (2)

Από την σύσκεψη στο Επιμελητήριο Δράμας

Στην ερώτηση να μας αναφέρει κάποια από τα βασικά σημεία του νέου νομοθετικού πλαισίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ο κ. Σταμπουλίδης απάντησε: «Κατ’ αρχήν έχουμε μια νέα δομή, τη δημιουργία μιας αυτόνομης μονάδας αντιμετώπισης του παραεμπορίου και του ελέγχου της αγοράς, όπου εντείνει την διϋπηρεσιακή συνεργασία των ελεγκτικών φορέων, δηλαδή ενώνει δυνάμεις από όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Επίσης, θα δρα οριζόντια σε όλη τη χώρα. Έρχεται, ένα νομοθετικό πλαίσιο σκληρό για όποιον ανακατεύεται και δραστηριοποιείται στην παράνομη οικονομία, επίσης αντιμετωπίζει τα brand ως προϊόν που πρέπει να το προστατεύσουμε, γιατί εκεί επάνω έχει και την πνευματική ιδιοκτησία και αυτό που θα επιχειρήσουμε είναι καλύτερος και αποτελεσματικότερος συντονισμός και έξω από τη στενή γραφειοκρατία του δημοσίου».

Στην ερώτηση για το ποια προϊόντα σηκώνουν το κύριο βάρος του παραεμπορίου, ο κ. Σταμπουλίδης επισημαίνει ότι «αυτό γίνεται κυρίως στα απομιμητικά προϊόντα όπως ρούχα, παπούτσια και παιδικά παιχνίδια, γι’ αυτό και έχουμε εστιάσει σ’ αυτούς τους χώρους».

 

Γεωργιάδης: Δίπλα στις αρχές για την πάταξη του παραεμπορίου

Δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο» έκανε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι «στο θέμα του παραεμπορίου, η Βόρεια Ελλάδα είναι γεμάτη πύλες εισόδου από τα Βαλκάνια και την Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι στις πύλες εισόδου πρέπει να αυξηθεί περισσότερο ο έλεγχος, όπως και τα λιμάνια. Δεν έχουμε (σ.σ. στην περιοχή μας) την έκταση όπως στην Αθήνα στο παραεμπόριο. Αυτό όμως που μας προβληματίζει, είναι ότι πολλά από τα είδη που κυκλοφορούν στην περιοχή μας είναι επικίνδυνα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην περιοχή. Επίσης, το στεγασμένο εμπόριο αναμφισβήτητα θίγεται. Αν υπολογίσουμε παραεμπόριο συν λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, αλκοόλ και καυσίμων, το κράτος έχει απώλειες των 20 δισ. ευρώ. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από δύο μνημόνια.

Καταλαβαίνετε πολύ καλά, ότι δεν μπορούμε να λέμε σε ένα κράτος να υποστούμε μειώσεις φόρων και οτιδήποτε άλλο, αν δεν μειώσουμε τις απώλειες από αυτά τα αρνητικά φαινόμενα».

Σε άλλο σημείο, ο κ.Γεωργιάδης τόνισε ότι «οι έμποροι θα πρέπει να σταθούν δίπλα στις ελεγκτικές πηγές, θα πρέπει να προστατεύσουν τον εαυτό τους από αυτά τα φαινόμενα και οι ίδιοι. Μεγάλο πρόβλημα είναι επίσης τα φαινόμενα απομίμησης, ενώ ειδικότερα τα καπνικά προϊόντα, αλλά και τα προϊόντα του αλκοόλ, να επισημαίνω ότι είναι κακουργήματα. Και να προσθέσω ότι ειδικά για το αλκοόλ, αυτό που εισάγεται και πουλιέται χωρίς φόρο, από τρίτες χώρες που είναι δίπλα μας και εισάγεται για ίδια χρήση και πωλείται σε καταστήματα, πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι παντελώς παράνομο. Επομένως, μην εκπλαγούν κάποιοι από τα πρόστιμα  που πιθανόν θα έχουν».

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε με έμφαση ότι «το Επιμελητήριο Δράμας είναι ταγμένο να προφυλάξει και την υγεία του καταναλωτή και το στεγασμένο εμπόριο. Επ’ ουδενί λόγο δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτά τα φαινόμενα. Και κατηγορηματικά τονίζω, ότι θα σταθούμε δίπλα στις αρχές, στην πολιτεία, για να παταχθεί αυτό το φαινόμενο, ειδικά της επικινδυνότητας».

Το φωτογραφικό στιγμιότυπο από τον Συνοριακό Σταθμό Εξοχής, μας παραχώρησε ευγενώς ο κ. Γρηγόρης Παρασκευόπουλος.