Home > νέα > Ικανοποιητικοί οι ρυθμοί απονομής της Δικαιοσύνης στη Δράμα-Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

Ικανοποιητικοί οι ρυθμοί απονομής της Δικαιοσύνης στη Δράμα-Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

Ικανοποιητικοί οι ρυθμοί

απονομής

της Δικαιοσύνης στη Δράμα

Τ. Πούλιος: «Εξαιρετικά υποστελεχωμένο το Εφετείο Θράκης στο οποίο υπάγεται η Δράμα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ διάστημα, η χώρα έγινε μάρτυρας για πρώτη φορά, ενός ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού δικαστών. Συγκεκριμένα, μέσα σε διάστημα 10 μηνών, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, απέπεμψε από τις θέσεις τους, 20 δικαστές, πρωτοδίκες και εισαγγελείς με την αιτιολογία της ανεπάρκειας στην εργασία τους.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι καθυστερήσεις που παρουσίαζαν στο έργο τους ήταν μεγάλες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορα ζητήματα, ενώ άλλα προβλήματα ήταν το χάσιμο δικογραφιών, πειθαρχικά παραπτώματα και άλλα.

Υπήρξε μάλιστα πρωτοδίκης, η οποία είχε χάσει μια δικογραφία, ενώ στο σκεπτικό μιας απόφασης, είχε εντάξει νομικές σκέψεις από μια άλλη, άσχετη απόφαση. Ακόμα, είχε κυλιόμενες ανά έτος, εκκρεμείς υποθέσεις που έφτασαν από 40 έως 250, ενώ οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων, ξεπερνούσαν του 30 μήνες.

Πώς όμως ο νομικός κόσμος και ιδιαίτερα οι δικηγόροι της Δράμας, αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση; Ποια είναι η άποψη του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας και τι γίνεται με την απονομή της δικαιοσύνης στη Δράμα;

Ο «Πρωινός Τύπος» συνομίλησε με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Τάσο Πούλιο, ο οποίος αρχικά σημειώνει ότι η ηγεσία του δικαστικού σώματος φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα, προκειμένου οι ανεπαρκείς και μη ικανοί να απομακρυνθούν από τα δικαστικά καθήκοντά τους.

Όσον αφορά τους ρυθμούς απονομής της δικαιοσύνης στη Δράμα, σημειώνει ότι αυτοί είναι ικανοποιητικοί, ενώ τονίζει ιδιαίτερα ότι το Εφετείο  Θράκης στο οποίο ανήκει και η Δράμα είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένο.

Κύριε Πούλιο, είδαμε πρόσφατα το Πειθαρχικό του Αρείου Πάγου να ακολουθεί μια διαδικασία, απολύοντας 20 δικαστές, πρωτοδίκες και εισαγγελείς, εξαιτίας καθυστερήσεων στο έργο τους. Πώς είδατε κατ’ αρχάς αυτή τη διαδικασία;

«Είναι αλήθεια ότι στη χώρα μας δεν έχουμε συνηθίσει σε παρόμοιες πρακτικές από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα των δικαστών, όμως είναι αναπόφευκτο σε έναν κλάδο που αριθμεί μερικές χιλιάδες να υπάρχουν και περιπτώσεις ανεπάρκειας ή αδυναμίας ανταπόκρισης στα δύσκολα καθήκοντα του δικαστή.

Πρέπει να πω όμως ότι επιτέλους φαίνεται η ηγεσία του δικαστικού σώματος να έχει συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα προκειμένου οι ανεπαρκείς και μη ικανοί να απομακρυνθούν από τα δικαστικά καθήκοντά τους.

Αλλεπάλληλες επισημάνσεις από Δικηγορικούς Συλλόγους για την ποιότητα και το χρόνο έκδοσης αποφάσεων από συγκεκριμένους δικαστές μέχρι σήμερα, σπάνια εισακούγονταν από τους αρμόδιους. Ας ελπίσουμε ότι κάτι αλλάζει».

 

Τι είναι εκείνο που κατά τη γνώμη σας καθυστερεί την απονομή της Δικαιοσύνης; Φταίνε οι “κακοί” δικαστές ή οι αντικειμενικές συνθήκες είναι αυτές που παρεμποδίζουν το έργο τους;

«Στο χώρο της δικαιοσύνης ευθύνες για την πραγματικά μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της, έχουμε όλοι όσοι εργαζόμαστε στο χώρο αυτό. Όμως οι ευθύνες δεν είναι ίδιες για όλους. Η Πολιτεία διαχρονικά έχει παραμελήσει τη δικαιοσύνη, θεωρητικά έναν από τους τρεις πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος. Εάν δεν αποφασιστεί και υλοποιηθεί η γενναία χρηματοδότηση προκειμένου να υπάρξουν σύγχρονες υποδομές και επάρκεια προσωπικού, δεν πρόκειται να δούμε τη δικαιοσύνη να απονέμεται με ρυθμούς που ακολουθούν πλέον η πλειοψηφία των κρατών της υπόλοιπης Ευρώπης».

Με τι ταχύτητα οδεύει το έργο της απονομής Δικαιοσύνης στη Δράμα και κατ’ επέκταση και στην περιοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ μιας και η Δράμα εξαρτάται από θεσμούς που εδρεύουν στην ΑΜΘ;

«Η αλήθεια είναι ότι στη Δράμα, όπως και στην πλειοψηφία των δικαστηρίων της ελληνικής περιφέρειας, οι ρυθμοί απονομής της δικαιοσύνης, αστικής και διοικητικής, είναι ικανοποιητικοί.

Δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο με τα δικαστήρια που εδρεύουν στα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου η κατάσταση είναι πολλές φορές τραγική. Στα ποινικά δικαστήρια η κατάσταση διαφοροποιείται κυρίως λόγω του μεγάλου όγκου των υποθέσεων που διαχειρίζεται το Εφετείο Θράκης στο οποίο υπαγόμαστε και το οποίο είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένο, τόσο σε επίπεδο δικαστών, όσο, κυρίως, σε επίπεδο δικαστικών υπαλλήλων.

Το κλειδί κατά τη γνώμη μου, είναι η απόφαση της Πολιτείας να ενισχύσει τη δικαιοσύνη με προσωπικό και υποδομές και όχι οι εξαγγελίες οι οποίες συνήθως μένουν ανεφάρμοστες. Οι Έλληνες, αλλά και οι πολίτες που διαμένουν στη χώρα μας, αξίζουν μια δικαιοσύνη σύγχρονη, αποτελεσματική και ικανή να συνδράμει στην ανάπτυξη του τόπου μας την οποία έχουμε άμεσα ανάγκη».