Home > νέα > Η Οικοτεχνία ως εργαλείο αγροτικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας στη Δράμα

Η Οικοτεχνία ως εργαλείο αγροτικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας στη Δράμα

 Η Οικοτεχνία ως εργαλείο

αγροτικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας στη Δράμα

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα, «Οικοτεχνία – εργαλείο αγροτικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας», πραγματοποιήθηκε χθες στο Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Δράμας.

Εισηγήτριες στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ήταν η πτ. Αγροτικής Οικιακής Οικονομίας κα. Δήμητρα Κυπριτσή, και η Γεωπόνος, αμφότεροι υπάλληλοι της Δ.Α.Ο. & Κ. της Π.Ε. Δράμας κα. Κωνσταντινίδου Μαρία, οι οποίες ανέπτυξαν το θέμα σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και την λειτουργία μονάδας οικοτεχνίας.

1 (6)

Σκοπός της εκδήλωσης, ήταν η πληρέστερη ενημέρωση για το πρόγραμμα της Οικοτεχνίας, η προώθηση του οποίου μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου, καθώς και η βελτίωση της λειτουργίας των οικοτεχνικών μονάδων μέσω της ανταλλαγής εμπειριών, σκέψεων και προτάσεων, που κατέθεσαν οι οικοτέχνες.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης όπως μας εξήγησε η κα. Κυπριτζή, ενημερώθηκαν οι αγρότες του Νομού μας σχετικά με τον θεσμό της οικοτεχνίας, όπου τρέχει από το 2014, και είναι ένας θεσμός ο οποίος ενισχύει την ανάπτυξη της υπαίθρου.

«Το πρόγραμμα, δίνει την δυνατότητα στους αγρότες να μεταποιήσουν μια ποσότητα των πρώτων υλών των οποίων παράγουν και να μην τα πουλάνε ως πρώτες ύλες, αλλά να κάνουν ιδιοπαραγόμενα γεωργικά προϊόντα δίνοντας μια προστιθέμενη αξία στα προϊόντα τους», ανέφερε η κα. Κυπριτζή.

elgo

Από αριστερά η κα. Δ. Κυπριτζή κα η κα. Μ. Κωνσταντινίδου.

Το πρόγραμμα της οικοτεχνίας, απευθύνεται σε αγρότες οι οποίοι παράγουν αγροδιατροφικά προϊόντα, τα οποία με μια μικρή μονάδα την οποία εγκαθιστούν στο σπίτι τους, μεταποιούν τα προϊόντα τους και τα διαθέσουν στο εμπόριο.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, οι οικοτέχνες του Ν. Δράμας, κατέθεσαν τις εμπειρίες, τις προτάσεις και τους προβληματισμούς τους, ενώ στη συνέχεια έγινε παρουσίαση καλών πρακτικών (case studies) από τους οικοτέχνες του Νομού, Ειρήνη Γαλιαλίδου, Αθανάσιο Πελέχρα και Αθανάσιο Παρασκευούδη.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε έκθεση αγροδιατροφικών προϊόντων με χυμούς, σάλτσες, τουρσιά, μέλι, τυριά, βότανα, όσπρια κλπ. που παρασκευάζουν οι οικοτεχνικές μονάδες του Ν. Δράμας.

Η λειτουργία της έκθεσης, ανέδειξε μεταξύ άλλων την ποιότητα και διατροφική αξία των προϊόντων της οικοτεχνίας, ενώ ταυτόχρονα τα καθιστά ευρύτερα γνωστά στο καταναλωτικό κοινό, που αναζητά υγιεινά, ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα.