Στα πλαίσια της 8ης ΔραμΟινογνωσίας 2023
Ημερίδα για τα κρασιά
ΠΟΠ-ΠΓΕ αλλά
και τη λελογισμένη κατανάλωση
► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο διακεκριμένος Sommelier κ. Άρης Σκλαβενίτης – «Η Δράμα παράγει πολύ καλά κρασιά γνωστά σε όλη την Ελλάδα»
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ εκδήλωση με θέμα την ανάδειξη οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης – Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΟΠ-ΠΓΕ) και γενικά τη σημασία της λελογισμένης κατανάλωσης, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 24 Μαΐου.
Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Hydrama Grand Hotel», με κεντρικό ομιλητή τον διακεκριμένο Sommelier (οινοχόος) κ. Άρη Σκλαβενίτη. Της ομιλίας του ακολούθησε και γευστική δομική οίνων.
Σημαντική και ιδιαίτερα μεγάλη, ήταν η παρουσία των φοιτητών του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας Δράμας του ΔΙΠΑΕ, οι οποίοι γεύτηκαν κρασιά, σε συνδυασμό με ξινές, αλμυρές και γλυκές γεύσεις.
Σχετικά με τη θεματολογία του, μίλησε στον «Π.Τ.» ο κ. Σκλαβενίτης, ο οποίος σημειώνει ότι μεταξύ άλλων, «στην ημερίδα αναφερόμαστε για το πώς μπορούν οι επαγγελματίες να διαχειριστούν μια λίστα με κρασιά ΠΟΠ-ΠΓΕ, πώς μπορούν να τα ανοίγουν, πώς κάποιες φορές χρειάζεται να γίνεται κάποια μετάγγιση, πώς γίνεται αυτή και με ποια φαγητά μπορούν να συνδυαστούν, και ακόμα πώς μπορούν να συντηρηθούν πριν ανοιχτούν ή και μετά το άνοιγμα και αντίστοιχα σε ποιες θερμοκρασίες θα πρέπει να σερβίρονται, ώστε ο καταναλωτής να πάρει τη μέγιστη απόλαυση».
Ερωτώμενος σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, αναφορικά με τα κρασιά ΠΟΠ-ΠΓΕ, ο κ. Σκλαβενίτης σημειώνει ότι «έχουμε πάρα πολλές περιοχές, που κάνουν κρασιά με ΠΟΠ-ΠΓΕ, η οποία είναι η πιο υψηλή σε ποιότητα, ονομασία και γεωγραφική ένδειξη. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κι άλλα κρασιά που μπορεί να μην έχουν ΠΟΠ-ΠΓΕ, παρ’ όλα αυτά η ποιότητα των ελληνικών κρασιών είναι πάρα πολύ υψηλή και επίσης, όταν ένα κρασί έχει ένδειξη ΠΓΕ ή ΠΟΠ, αυτό δείχνει μια επιπλέον προσοχή και αγάπη σ’ αυτό το προϊόν, θέτοντας κάποια όρια στους καλλιεργητές και τους οινοποιούς, ώστε να ακολουθούν κάποιες υψηλού επιπέδου προδιαγραφές».
Η λελογισμένη κατανάλωση
Ερωτώμενος σχετικά με το δεύτερο σκέλος της ημερίδας για την «λελογισμένη κατανάλωση», ο κ. Σκλαβενίτης εξηγεί: «Λελογισμένη κατανάλωση, σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος, ανάλογα και με τα κιλά του, αν είναι άντρας ή γυναίκα, δεν μπορεί να πίνει πάρα πολύ. Θα πρέπει να πίνει κάποια συγκεκριμένη ποσότητα αλκοόλ ανά ημέρα ή ανά εβδομάδα και φυσικά όχι όλα μαζί, αλλά σε μια μοιρασμένη κατανάλωση μέσα στην εβδομάδα. Φυσικά, μη υγιείς δεν επιτρέπεται ούτε καν να καταναλώνουν αλκοόλ. Γενικά, η λελογισμένη κατανάλωση έχει να κάνει με το να μπορείς να οδηγήσεις για παράδειγμα, να είσαι νηφάλιος, να μην υπάρξουν προβλήματα υγείας, αλλά ούτε και κάποιο ατύχημα».
Ερωτώμενος σχετικά με το ίδιο ζήτημα, ότι για να γίνεται κάποια ιδιαίτερη αναφορά υπάρχει ίσως πρόβλημα, ο κ. Σκλαβενίτης τονίζει ότι «σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είμαστε γενικά σε καλύτερη κατάσταση. Ίσως κάποια στιγμή είχε ξεφύγει, όπως και πολλά άλλα πράγματα, όμως νομίζω ότι πια πολύς κόσμος δεν πίνει και οδηγάει, ή όταν πίνει, φροντίζει να μην έχει πάρει αμάξι και να οδηγήσει κάποιος άλλος. Γενικά είμαστε σε καλό δρόμο, όμως αν το αφήνεις και δεν το επισημαίνεις, τότε το χάνεις».
Η γευσιγνωσία
Ερωτώμενος σχετικά με την γευσιγνωσία και στη διαπίστωση ότι το κρασί πρέπει να το απολαμβάνεις ανάλογα με τις γεύσεις που έχεις, ο κ. Σκλαβενίτης μας εξηγεί: «Σχετικά με τη γευσιγνωσία, αυτή έχει να κάνει με το αλμυρό, το γλυκό, το ξινό, το καυτερό, το λιπαρό κάποιες αισθήσεις που καταλαβαίνει ο άνθρωπος και πως αυτές αλληλεπιδρούν με το κρασί, την οξύτητα, το σώμα, τις τανίνες κ.α. Οπότε βλέπουμε πως αλληλεπιδρά το ένα με το άλλο, για να καταλάβουμε ποιος είναι ο μηχανισμός και ο συνδυασμός φαγητού με κρασί».
Τέλος, αναφορικά με το θέμα του κρασιού στη Δράμα, ο κ. Σκλαβενίτης τονίζει ότι, «η Δράμα κάνει πάρα πολύ καλά κρασιά και όχι μόνο τοπικά, αλλά είναι γνωστά σε όλη την Ελλάδα και επικρατούν ακόμα και σε πολύ γνωστές περιοχές όπως είναι η Σαντορίνη, όπου πολλές φορές προτείνουν ακόμα και κρασιά από τη Δράμα. Που σημαίνει ότι, όταν πηγαίνεις σε ένα νησί που παράγει τόσο καλά κρασιά και σου προτείνουν κρασί από τη Δράμα, πάει να πει ότι η Δράμα ότι σίγουρα κάτι κάνει καλά».