Ημερίδα για τη διαχείριση
των απορριμμάτων
Φάμελλος: έρχονται κονδύλια στους Δήμουw για τη διαχείριση απορριμμάτων
ΗΜΕΡΙΔΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την επίσπευση υλοποίησης των Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη στην Καβάλα.
Στην ημερίδα, το παρών έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος υποσχέθηκε ότι βρίσκεται στα σκαριά χρηματοδοτικό εργαλείο 10 εκατ. ευρώ, με τα χρήματα του οποίου θα μπορεί ο κάθε Δήμος να υλοποιεί το δικό του σχέδιο για τη διαχείριση αποβλήτων. Τόνισε επίσης ο κ. Φάμελλος, ότι αναμένονται τροποποιήσεις και στη διαχείριση των δημοτικών τελών προς όφελος της ανακύκλωσης. Αναλυτικότερα, η ημερίδα είχε σκοπό τον συντονισμό για την επίσπευση υλοποίησης των ΠΕΣΔΑ της χώρας και δη του ΠΕΣΔΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Την ημερίδα άνοιξε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, η οποία τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι έχουν γίνει βήματα για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, ωστόσο μένει ακόμα να διανυθεί πολύς δρόμος, ένας δρόμος γεμάτος από δυσκολίες χρηματοδότησης από το κέντρο, ενώ μεγάλο ρόλο παίζει και η έλλειψη προσωπικού, κάνοντας σαφή αναφορά στο επίκαιρο θέμα των συμβασιούχων.
Από την πλευρά του ο υπουργός αναφέρθηκε στα τεράστια πρόστιμα που έχει πληρώσει η Ελλάδα για τις χωματερές ύψους 100 εκ. ευρώ, κάτι που την καθιστά τελευταία στην Ευρώπη, αναφορικά με την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και με την ανακύκλωση. Σ’ αυτό το σημείο αναφέρθηκε στον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι δήμοι και οι Περιφέρειες με σαφή βήματα, αλλά και αρμοδιότητες.
Πρώτιστο μέλημα, όπως είπε ο ίδιος, είναι να δίνεται το δικαίωμα στους Δήμους να εμπορεύονται πρωτογενή υλικά από τα «πράσινα σημεία», ενώ από την άλλη, οι δήμοι δεν μπορούν να επωμίζονται όλες τις υποχρεώσεις της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί ο φορέας διαχείρισης να αναλαμβάνει και τη μεταφορά των υλικών και την κομποστοποίηση.
Ιδιαίτερα μνεία στο θέμα της ανακύκλωσης έκανε ο κ. Φάμελλος, λέγοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι μέχρι τώρα οι εισφορές (φόροι) για την ανακύκλωση, επί της ουσίας δεν πήγαιναν ποτέ στην ανακύκλωση, αποκαλύπτοντας ότι η κυβέρνηση δρομολογεί διαδικασίες ώστε αυτές οι εισφορές να πηγαίνουν απευθείας στους Δήμους οι οποίοι θα τις αξιοποιούν για την ανακύκλωση. Πως θα γίνει αυτό; Οι Δήμοι θα καταβάλλουν δημοτικά τέλη (τέλη διαχείρισης) στον φορέα διαχείρισης, βάσει της απόδοσής του, κάτι που επί της ουσίας σημαίνει τροποποίηση του συστήματος των δημοτικών τελών.
Τόνισε επίσης ο υπουργός, ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να διαθέσει ένα χρηματοδοτικό εργαλείο 10 εκ. ευρώ το οποίο μπορεί να επικαιροποιήσει ο κάθε Δήμος για να υλοποιήσει το δικό του σχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων και των απορριμμάτων, ενώ θα υπάρξουν και χρηματοδοτήσεις για την προσαρμογή των «καφέ κάδων» και των ανάλογων απορριμματοφόρων, αλλά και έξτρα χρηματοδοτήσεις για τα ώριμα έργα. Επίσης, την άλλη βδομάδα θα υπάρξουν νέα και για τη χρηματοδότηση των «πράσινων σημείων».
Παρών στην ημερίδα ήταν ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΕ και δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, καθώς και οι δήμαρχοι Δοξάτου και Προσοτσάνης κ.κ. Δαλακάκης και Λύσσελης και η δήμαρχος Παρανεστίου κα. Σωτηριάδου, ενώ παρέστη επίσης ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκης και άλλοι δήμαρχοι, βουλευτές της περιοχής και πολλά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.