Ημερίδα για την ανακύκλωση
των τροφίμων από το ΓΕΛ Νευροκοπίου
και το παράδειγμα της πατάτας
► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του ΓΕΛ Κ. Νευροκοπίου Τάσος Μωυσιάδης
► Συμμετοχή του ΓΕΛ Κ. Νευροκοπίου σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό με κεντρικό σύνθημα: «Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση»
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα ημερίδα με κεντρικό τίτλο: «Μην δίνεις τροφή στη σπατάλη», πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 20 Νοεμβρίου στο ΓΕΛ Κ. Νευροκοπίου.
Πρόκειται για μια ημερίδα που διοργάνωσε το ΓΕΛ Κ. Νευροκοπίου στην αίθουσα Φυσικών Επιστημών του σχολείου, το οποίο συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (16 – 24 Νοεμβρίου 2024).
Η ημερίδα εστίασε στο τρίπτυχο «Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση» (Reduce – Reuse – Recycle) και στην επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης του αντίκτυπου στο περιβάλλον της σπατάλης τροφίμων. Εισηγητής ήταν ο κ. Παρασίδης Θεόδωρος, Βιολόγος PhD.
Σχετικά με το ζήτημα της συμμετοχής του ΓΕΛ Κ. Νευροκοπίου στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων αλλά και την ημερίδα, μίλησε στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του ΓΕΛ Κ. Νευροκοπίου κ. Τάσος Μωυσιάδης.
Όπως εξήγησε ο κ. Μωυσιάδης, «στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων, συμμετέχουν πολλά σχολεία και Δήμοι από όλη την Ευρώπη και αποτελεί για διαγωνιστική διαδικασία και έχει σχέση με προτάσεις για την ανακύκλωση των βιοαποβλήτων του φαγητού».
Όπως τόνισε μάλιστα, «γίνεται μεγάλος αγώνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση γι’ αυτό το θέμα, και το 2021 είχαν παραχθεί 58 εκατομμύρια τόνοι βιοαποβλήτων από τρόφιμα στην Ευρώπη, 131 κιλά ανά κάτοικο και το κόστος τους ανεβαίνει στα 132 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 54% αυτών των βιοαποβλήτων φαγητού, παράγεται από τα νοικοκυριά».
Η επιλογή της πατάτας στην ανακύκλωση
Το ΓΕΛ Κ. Νευροκοπίου, εστίασε για άλλη μια φορά στην πατάτα έχοντας ως βάση το Φεστιβάλ Πατάτας που έχει ξεκινήσει από πέρυσι το ΓΕΛ Νευροκοπίου και την ανακύκλωσή της.
Όπως τονίζει ο κ. Μωυσιάδης, «εμείς σ’ αυτό το πρόγραμμα εστιάσαμε στη σάπια πατάτα, αυτής που είναι για πέταμα και μπορεί να ανακυκλωθεί μέσω αποστάγματος. Επί της ουσίας, αυτή την άχρηστη πατάτα, μπορούμε να την αξιοποιήσουμε ως απόσταγμα και αυτό είναι πολύ σημαντικό στην προσπάθεια της Ευρώπης στο πλαίσιο της αειφορίας και της αξιοποίησης των αποβλήτων».
Η ημερίδα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσους την παρακολούθησαν, καθώς παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία, ενώ στο επόμενο διάστημα, το ΓΕΛ Νευροκοπίου θα παρουσιάσει την πρόταση αυτή στο διαγωνιστικό τμήμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ανακύκλωσης.
Αυτό που χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Μωυσιάδης, είναι ότι «στόχος μας είναι να προχωρήσουμε από εδώ και πέρα το ζήτημα αυτό, πέρα από την παραγωγή του αποστάγματος. Θα προχωρήσουμε και στην παραγωγή βιοκαύσιμου από τα απόβλητα της πατάτας, ώστε να δείξουμε δηλαδή το πώς μπορεί και με άλλο τρόπο, να αξιοποιηθούν τα απόβλητα της πατάτας».
«Αυτό που έχει σημασία πάνω απ’ όλα», εξηγεί ο ίδιος, «είναι να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά μας για την σπατάλη τροφίμων και αυτός είναι ο βασικός σκοπός. Και όλο αυτό έχει περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη, από όποια πλευρά κι αν το δεις. Ακόμα και στην εκπομπή αερίων στο παγκόσμιο πλαίσιο, αυτή τη σπατάλη συμβάλει με το 8%-10% στα αέρια του θερμοκηπίου και βέβαια και η κατασπατάληση χρήσης γεωργικής γης και ακόμα μπορεί να βοηθηθεί σημαντικά η επισιτιστική κρίση και ασφάλεια. Ο στόχος είναι διττός, από τη μια να συμμετέχουμε στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό και από την άλλη να ενημερώσουμε τους μαθητές μας, για την σπατάλη των τροφίμων».