Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου
Ημερίδα για την ενεργειακή
φτώχεια από το Δήμο Δράμας
Με στόχο της αποτίμηση της τεχνικής βοήθειας και ενημέρωσης
ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ημερίδα με θέμα την ενεργειακή φτώχεια, διοργανώνει ο Δήμος Δράμας. Η ημερίδα θα διεξαχθεί την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου και ώρες 11.00 – 14.00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας.
Στην ημερίδα, θα γίνει η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της επιτυχούς συμμετοχής του Δήμου, στη δεύτερη τεχνική βοήθεια Συμβουλευτικού Κόμβου για την Ενεργειακή Φτώχεια (Energy Poverty Advisory Hub – EPAH).
Στόχος της εκδήλωσης είναι η αποτίμηση της τεχνικής βοήθειας αλλά και η ενημέρωση αναφορικά με τις ευρωπαϊκές και εθνικές δράσεις για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας αλλά και τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα εισηγήσεις θα έχουν οι κ.κ. Άλις Κοροβέση, Διευθύνουσα Σύμβουλος ΙΝΖΕΒ: Ενεργειακή φτώχεια – Αίτια και επιπτώσεις. Συμβουλευτικός Κόμβος Ενεργειακής Φτώχειας. Energy Poverty Advisory Hub – EPAH). Παρουσίαση της πρωτοβουλίας EPAH, η αποστολή του και ο ρόλος της παροχής τεχνικής βοήθειας.
Δρ. Σοφία Ναταλία Μποέμη, Ερευνήτρια – Εμπειρογνώμονας σε θέματα ενεργειακής φτώχειας και ενεργειακών πολιτικών. Παρουσίαση αποτελεσμάτων της τεχνικής βοήθειας στους Δήμους Δράμας και Νέστου. Βασικά συμπεράσματα.
Σταύρος Σπυριδάκος, Εμπειρογνώμονας σε θέματα ενέργειας, Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής (IEECP). Παρουσίαση των ευρωπαϊκών δράσεων για την ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων πολιτών – τα εργαστήρια και οι διαθέσιμες εργαλειοθήκες (the CLR initiative).
Στρογγυλή Τράπεζα – Τοποθετήσεις από συμμετέχοντες φορείς αναφορικά με τη διαδικασία συλλογής δεδομένων. Διαδικασία Συλλογής Δεδομένων: Εμπειρίες και προκλήσεις από τη συλλογή δεδομένων. Υποστήριξη Εμπειρογνωμόνων: Συζήτηση για το ρόλο των ειδικών στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων. Συνεργασία Οργανισμών: Πώς οι οργανισμοί συνεργάστηκαν για να ολοκληρωθεί η συλλογή δεδομένων.
Συζήτηση – Στρατηγικές για τη Μείωση της Ενεργειακής Φτώχειας. Ρόλος των Δήμων: Συγκεκριμένες ενέργειες που μπορούν να αναλάβουν οι δήμοι για την αντιμετώπιση του φαινομένου και την ανακούφιση του πληθυσμού. Ενεργειακές Κοινότητες: Πώς οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να βοηθήσουν τους πολίτες και πώς συμβάλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Υπηρεσίες μίας Στάσης (One-Stop Shops): Στήριξη των πολιτών για ενεργειακές ανακαινίσεις/αναβαθμίσεις.
Συμπεράσματα – συζήτηση και ολοκλήρωση της εκδήλωσης.