Home > νέα > Ημερίδα το Σάββατο στη Δράμα- Πως η υποχρεωτική διαμεσολάβηση θα λειτουργήσει υπέρ της ελληνικής κοινωνίας- Σε διοργάνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας

Ημερίδα το Σάββατο στη Δράμα- Πως η υποχρεωτική διαμεσολάβηση θα λειτουργήσει υπέρ της ελληνικής κοινωνίας- Σε διοργάνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας

Ημερίδα το Σάββατο στη Δράμα

Πως η υποχρεωτική διαμεσολάβηση

θα λειτουργήσει υπέρ της ελληνικής κοινωνίας  

Σε διοργάνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Την ημερίδα που διοργανώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας, με το επίκαιρο θέμα της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, παρουσίασαν χθες το πρωί στα γραφεία του Συλλόγου, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Δράμας, κ. Αναστάσιος Πούλιος, και οι Δραμινοί δικηγόροι, κα. Ειρήνη Μπακοπούλου και κ. Κώστας Φιλιππίδης, διαμεσολαβητές οι οποίοι έχουν περάσει το στάδιο της εκπαίδευσης και βρίσκονται στο στάδιο της πιστοποίησης.

Κατά την αναφορά του, ο κ. Πούλιος, αναφέρθηκε στην υποχρεωτική διαμεσολάβηση μετά το Ν.4640/2019, ο οποίος αφορά στην εισαγωγή ενός νέου θεσμού στην ελληνική νομική πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα θεσμό ο οποίος για πρώτη φορά εφαρμόζεται στην Ελληνική Δικαιοσύνη, και που παρά τις αντιδράσεις μεγάλης μερίδας του νομικού κόσμου, έχει πλέον ήδη αρχίσει η εφαρμογή του. Στις 15 Μαρτίου μάλιστα, θα ολοκληρωθεί πλήρως η εφαρμογή του στις διαδικασίες τις οποίες προβλέπει ο ίδιος ο νόμος.

Υποχρεωτική διαμεσολάβηση

Ο θεσμός της διαμεσολάβησης, όπως εξήγησε ο κ. Πούλιος, έχει εισαχθεί στο Ελληνικό Δίκαιο, από το 2010, όχι όμως της υποχρεωτικής αλλά της εθελούσιας. Δηλαδή, δυο μέρη τα οποία πιστεύουν ότι μπορούν να λύσουν τη διαφορά τους μέσω της διαμεσολάβησης, μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσφύγουν σε έναν διαπιστευμένο διαμεσολαβητή και να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκεί, χωρίς να προσφύγουν ποτέ στα δικαστήρια. Ο θεσμός που εισήχθη για πρώτη φορά, είναι ο θεσμός της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης. «Η άποψη των περισσότερων νομικών και η δική μου προσωπικά, είναι ότι η έννοια της υποχρεωτικότητας της διαμεσολάβησης, είναι έννοιες ασύμβατες. Εάν κάποιος προσφύγει στην διαμεσολάβηση, προσφεύγει γιατί το θέλει. Αν τον υποχρεώσεις να το κάνει, αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα. Εκεί έγκειται η διαφωνία μας. Όλοι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι είμαστε υπέρ της διαδικασίας της διαμεσολάβησης. Αποτελεί μια εναλλακτική μορφή λύσης της διαφοράς και είναι ένας σύγχρονος θεσμός ο οποίος πρέπει να υποστηριχθεί. Η διαφωνία μας όμως, είναι στον θεσμό της υποχρεωτικότητας», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Δ.Σ. Δράμας.

DIAMESOLAVISH

Από αριστερά η κα. Μπακοπούλου, ο κ. Πούλιος και ο κ. Φιλιππίδης

Ο θεσμός της διαμεσολάβησης

Από την πλευρά της, η κα. Μπακοπούλου, μίλησε για την έννοια του θεσμού της διαμεσολάβησης, όπου όπως πρόσθεσε, είναι ένας νέος θεσμός ο οποίος αποτελεί μια υποβοηθούμενη διαπραγμάτευση, όπου τα μέρη μαζί τον διαμεσολαβητή, προσπαθούν να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση στο πρόβλημα που έχουν.

Ο διαμεσολαβητής, όπως επεσήμανε η κα. Μπακοπούλου, είναι ένα άτομο το οποίο αποτελεί κοινή επιλογή των δυο μερών, είναι ουδέτερο και ανεξάρτητο, δεν έχει καμία σχέση ο ρόλος του με τον ρόλο του δικαστή, δεν προτείνει λύσεις, δεν βγάζει αποφάσεις, απλά με τις τεχνικές που έχει μάθει και έχει εκπαιδευτεί, προσπαθεί να ωθήσει τα μέρη στην εξεύρεση μιας λύσης που θα είναι κοινά αποδεκτή και για τα δυο».

Η επιλογή της διαμεσολάβησης

Η διαμεσολάβηση είναι ένας θεσμός, όπως εξήγησε η κα. Μπακοπούλου, ο οποίος είναι πολύ γρήγορος, καθώς μπορεί να υπάρξει άμεσα μια έκδοση πρακτικού, διότι δεν εκδίδεται απόφαση. Είναι ένας θεσμός στον οποίο υπάρχει εμπιστευτικότητα, καθώς οτιδήποτε συζητείται ή αποκαλύπτεται κατά τις συνεδρίες, δεν επιτρέπεται να ειπωθεί αλλού εκτός αν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος.

«Ο διαμεσολαβητής από την πλευρά του, τηρεί κάποιες αρχές, όπως είναι η αρχή της εμπιστευτικότητας, είναι ουδέτερος και αμερόληπτος, τηρεί την αρχή της ισότητας των μερών, προσπαθεί να καταλάβει τις ανάγκες τους και να βοηθήσει στην επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης».

Τέλος, ο κ. Φιλιππίδης υποστήριξε ότι ο θεσμός της διαμεσολάβησης με βάση την κουλτούρα του μέσου κοινού Έλληνα και του τόπου μας, αρχικά μας ξενίζει. «Πιστεύω όμως ότι είναι αρκετά κοντά η διαμεσολάβηση στην κουλτούρα μας. Αν την εμπιστευτούμε, θα ακολουθήσει ένας διάλογος. Αν εκμεταλλευτούμε τα θετικά στοιχεία της διαμεσολάβησης, θα καταλήξουμε σε θετικά αποτελέσματα. Η διαμεσολάβηση ουσιαστικά, είναι ένα φίλτρο που τίθεται για να είναι πιο προσεκτικοί οι πολίτες πριν προσφύγουν στα δικαστήρια».

Υποθέσεις που χρήζουν υποχρεωτικής διαμεσολάβησης  

Σε κάποια είδη υποθέσεων, όπως εξήγησε ο κ. Φιλιππίδης, όταν η διαφορά είναι αξίας άνω των 30.000 ευρώ ή σε κάποια είδη γαμικών διαφορών, τα οποία έχουν σχέση με τις διατροφές των ανηλίκων τέκνων, με την επιμέλεια, τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν να χωρίσουν οι δυο γονείς κλπ., είναι υποχρεωτική η προσφυγή στη διαμεσολάβηση. Δεν είναι όμως υποχρεωτικό να συμφωνήσουν τα δυο μέρη, και φυσικά δεν θα τιμωρηθούν από τον δικαστή, στον οποίο θα προσφύγουν στη συνέχεια επειδή δεν συμφώνησαν μεταξύ τους.

Κόστος της διαμεσολάβησης

Το κόστος της διαδικασίας είναι μηδαμινό, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Φιλιππίδης, και συμφωνείται από τα δυο μέρη τα οποία και το πληρώνουν. Επιπλέον, το κόστος διαμορφώνεται με βάσει τις ώρες των συνεδριών που πραγματοποιούνται μεταξύ των δυο μερών και του διαμεσολαβητή.

Το πρόγραμμα της ημερίδας

Η ημερίδα με θέμα: «Υποχρεωτική διαμεσολάβησή μετά το Ν.4640/2019», που διοργανώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, στις 11 π.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας.

Ομιλητές της ημερίδας, θα είναι ο Δρ. Ν. Δικηγόρος, Απόστολος Άνθιμος, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Εκτελεστότητα του πρακτικού διαμεσολάβησης κατά το Ν.4640/2019», ο Δρ. Ν. Δικηγόρος, Επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου Frederick της Κύπρου, Δημήτριος Θεοχάρης, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Οι καινοτομίες του Ν.4640/2019. Η διαδικασία της Υποχρεωτικής Αρχικής Συνεδρίας», ο Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής Σχολής ΔΠΘ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα: «Δικονομικά προβλήματα από τη λειτουργία της υποχρεωτικής αρχικής συνεδρίας και τη συμμετοχή του δικηγόρου σε αυτή». Στο πλαίσιο της ημερίδας, παρεμβαίνει η πρόεδρος ADR Hellenic Center, διευθύντρια κατάρτησης ΙΝΚΑΔΑ, κα. Εύη Αυλογιάρη, και θα συντονίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, κ. Αναστάσιος Μ. Πούλιος.