ΗΜΕΡΟΔΕΙΚΤΗΣ – γράφει ο Θανάσης Πολυμένης
Φυλακές και πρόσφυγες
Αρχικά μεταφέρω την είδηση για την Ολλανδία, η οποία έλυσε με έναν πρωτότυπο τρόπο, το πρόβλημα των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή. Η χώρα, έχει δεχθεί περίπου 10.000 πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ, το Μαρόκο και τη Λιβύη.
Την ίδια στιγμή, η εγκληματικότητα στην Ολλανδία μειώνεται σταθερά την τελευταία δεκαετία και 19 από περίπου 60 φυλακές έχουν κλείσει τα τελευταία τρία χρόνια. Άλλες έχουν δεχτεί φυλακισμένους από το Βέλγιο και τη Νορβηγία.
Η ολλανδική κυβέρνηση τα έβαλε κάτω και βρήκε έναν τρόπο να τα συνδυάσει, αξιοποιώντας τις φυλακές ως σπίτια για τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με το Associated Press τα κελιά εξυπηρετούν εκατοντάδες ανθρώπους, έστω κι αν πρόκειται για προσωρινά καταλύματα.
Αμέσως θυμήθηκα την πρόταση του Δραμινού βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Κυριαζίδη, στη μεγάλη συνεδρίαση στο δημοτικό συμβούλιο Δράμας τον Μάρτιο του 2016, όταν ήταν να έρθουν οι πρώτοι πρόσφυγες στην πόλη μας.
Είχε προτείνει να τοποθετηθούν αρχικά στις έτσι κι αλλιώς αχρησιμοποίητες φυλακές του Νικηφόρου, που ουσιαστικά μόλις είχαν ολοκληρωθεί…
Βέβαια, για πολλούς και διάφορους λόγους έπεσαν να τον φάνε… και τι δεν ακούστηκε στην αίθουσα!
Σήμερα, όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση με τους πρόσφυγες στη Δράμα!
Βέβαια, ένα θέμα με την Ελλάδα είναι ότι, σε αντίθεση με την Ολλανδία, δεν έχει πού να βάλει τους φυλακισμένους της… καθώς το έγκλημα ολοένα και αυξάνεται και ο υπερπληθυσμός στις ελληνικές φυλακές έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο!
Ορίστε και μια άλλη πρόταση… ας τους εξάγουμε στην Ολλανδία…
… αφού δεν θέλουν ή δεν έχουν καμιά απολύτως διάθεση, να ανοίξουν τις νεοσύστατες φυλακές Νικηφόρου!
Αλλά βέβαια… μιλάμε για Ολλανδία! Άλλος κόσμος…
Και οι Ιταλοί ενδιαφέρονται για το Δημόσιο!
Δεν είναι μόνο οι Έλληνες που ενδιαφέρονται να προσληφθούν στον Δημόσιο… αλλά είναι και οι Ιταλοί γείτονες. Ένας Ιταλός φωτογράφος, ο οποίος αναζητούσε ένα θέμα για τους ανθρώπους της γενιάς του, κατέληξε να ασχοληθεί τελικά με την ανεργία.
Η ανεργία στην Ιταλία, αγγίζει το 40% στους νέους 15-24 ετών. Πήγε λοιπόν, σε στάδια, αίθουσες και εμπορικά κέντρα όπου διοργανώνονται διαγωνισμοί για προσλήψεις στο δημόσιο και περιγράφει ότι μια θέση στο δημόσιο αποτελεί σήμερα όνειρο για τους νέους Ιταλούς. Η σειρά φωτογραφιών του εκτέθηκε στο πλαίσιο του Festival circulation(s) από τις 21 Ιανουαρίου ως τις 5 Φεβρουαρίου.
Οι Μεσογειακές χώρες…
Οι Μεσογειακές χώρες, μάλλον μοιάζουν λίγο πολύ μεταξύ τους, καθώς οι λαοί, έχουν περίπου τις ίδιες ιδιαιτερότητες. Όπως είδαμε παραπάνω, όνειρο των Ιταλών είναι να μπουν στο Δημόσιο…
… το ίδιο και στην Ελλάδα, όπως ήταν πάντα άλλωστε. Γι’ αυτό και οι μεγαλύτερες μάχες σ’ αυτή τη χώρα, ενώ μια άλλη είδηση μια διαβεβαιώνει ότι και στην Ισπανία, κάποιοι προσπαθούν να ζήσουν με συντάξεις νεκρών συγγενών τους!
Ένας 47χρονος Ισπανός λοιπόν, συνέχιζε να εισπράττει επί 20 χρόνια, τη σύνταξη της πεθαμένης γιαγιάς του και το συνολικό ποσό φτάνει στις 200.000 €.
Μην ξεχνάμε ότι και στην Ελλάδα το σύστημα δεν είναι καθόλου καλύτερο και δεν ήταν ή συνεχίζουν να είναι λίγοι, εκείνοι που εισπράττουν συντάξεις από πεθαμένους συγγενείς!
Η έρευνα στην Ισπανία, ξεκίνησε όταν ο Οργανισμός Κοινωνικής Ασφάλισης ανακάλυψε ότι καταβαλλόταν κανονικά η σύνταξη μιας γυναίκας που είχε πεθάνει από το 1998, σύμφωνα με το δελτίο τύπου της αστυνομίας της επαρχίας Μάλαγα.
Ο 47χρονος εγγονός, που αποδείχθηκε πολύ προσεκτικός στις κινήσεις του, έπαιρνε τα χρήματα από μηχανήματα ανάληψης μετρητών, ποτέ δεν πήγαινε στο ταμείο, ενώ διαχειριζόταν τον λογαριασμό της γιαγιάς του πριν ακόμη πεθάνει.
Η Μεσόγειος; Μια κλειστή θάλασσα, όπου γύρω-γύρω οι λαοί όλοι ίδιοι είναι!
Γιατί δεν του έδωσε κλήση;
Πολλές έχω αναρωτηθεί απ’ αυτή τη στήλη, γιατί η Δημοτική Αστυνομία δεν γράφει διπλοπαρκαρίσματα ή άλλες τροχονομικές παραβάσεις, παρά μόνο ασχολείται με το ζήτημα της στάθμευσης στις οδούς ελεγχόμενης στάθμευσης!
Το ότι στην πόλη αυτή – και σε άλλες φυσικά αυτής της έρμης χώρας… – ο καθένας παρκάρει όπου βρει και όπως βρει αφού κανένας πλέον δεν ασχολείται…
… ούτε καν η ίδια η Τροχαία, την οποία θα δικαιολογήσω μόνο προς το ότι δεν επαρκεί το προσωπικό της…
… μια εικόνα που είδα χθες στην πόλη, μου κίνησε για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον!
Επί της οδού Γ. Παπανδρέου στη διασταύρωση με την Βελισαρίου… σ’ εκείνες τις δύο αμαρτωλές γωνίες…
… κύριος ή κυρία, είχε παρατήσει το αυτοκίνητα λοξά στη γωνία, κλείνοντας ουσιαστικά την πρόσβαση προς το πεζοδρόμιο.
Όχι, δεν έχει διάβαση αναπήρων, αλλά το θέμα δεν είναι αυτό, διότι ούτως ή άλλως, ο κάθε πεζός έχει δικαίωμα να ανεβαίνει στο πεζοδρόμιο ή να έχει ελεύθερη πρόσβαση προς αυτό.
Στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου, αφημένη ειδοποίηση από τη Δημοτική Αστυνομία της Δράμας, ότι η οδός Γ. Παπανδρέου μπαίνει στο πρόγραμμα της ελεγχόμενης στάθμευσης!
Πόσο τραγικό μπορεί να είναι; Του άφησαν ειδοποίηση ότι η οδός γίνεται ελεγχόμενη στάθμευση, ενώ το όχημα ήταν ήδη παράνομα σταθμευμένο, που θα μπορούσαν δηλαδή άνετα να του κόψουν μια κλήση!