Το «Istorima» με δωρεά
του Ιδρύματος Σταύρος
Νιάρχος στη Δράμα
Εκπαίδευση πέντε νέων ανθρώπων από τη Δράμα στο να συλλέγουν και να καταγράφουν ιστορίες ανθρώπων – Δηλώσεις του κ. Γιάννη Μπερέτσου στον «Πρωινό Τύπο»
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρίσκονται από χθες, στελέχη της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Istorima», το οποίο στηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ως ιδρυτικός δωρητής.
Το «Istorima», είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα, στην οποία μπορεί κανείς να ακούσει ιστορίες ανθρώπων από όλη την Ελλάδα, αλλά να πεις κι εσύ τη δική σου ιστορία.
Είναι ο τόπος, όπου οι άνθρωποι μοιράζονται ιστορίες˙ ιστορίες δύσκολες, ιστορίες αγάπης, ιστορίες που μας άλλαξαν ή μας προσδιόρισαν, ιστορίες σύγχρονες ή παλιές. Ιστορίες που μας βοήθησαν να γνωριστούμε, να έρθουμε πιο κοντά στους άλλους, αλλά και στην κοινή μας Ιστορία. Εδώ διασώζονται οι σημαντικές ιστορίες ανθρώπων, που οι ζωές και οι εμπειρίες τους δεν καταγράφονται στα βιβλία της Ιστορίας.
Τα στελέχη της ΑΜΚΕ «Istorima», βρίσκονται από χθες στη Δράμα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν μια εκπαιδευτική ημερίδα για τα άτομα που έχουν προσληφθεί ως ερευνητές. Η εκπαίδευσή τους ξεκίνησε χθες το απόγευμα και ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι.
Η εκπαιδευτική ημερίδα, πραγματοποιείται από το απόγευμα της Τρίτης και το πρωί της Τετάρτης σήμερα, στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο ευγενώς παραχωρήθηκε από την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Βασιλική Πουλιούδη.
Πέντε ερευνητές από τη Δράμα
Στόχος της ημερίδας, όπως μας εξηγεί ο κ. Γιάννης Μπερέτσος, Manager of Communications & Creative Brand Development, είναι να εκπαιδευτούν 5 νέοι ερευνητές από τη Δράμα, οι οποίοι έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους να εργαστούν. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι, οι ερευνητές του «Istorima», θα πρέπει να είναι νέοι από 18 έως 35 ετών και να είναι άνεργοι, καθώς η εργασία του ερευνητή είναι αμειβόμενη για εννέα μήνες.
Όπως μας εξηγεί, ο ίδιος, «για να γίνει κάποιος ερευνητής στο Istorima, είναι να αγαπάει τον άνθρωπο και τις ιστορίες του. Οπότε θέλουμε οι νέοι αυτοί που θα συλλέξουν ιστορίες από όλο το Νομό της Δράμας και γενικά σε όλη την Ελλάδα, να είναι από 18 έως 35 ετών και να είναι άνεργοι. Στόχος είναι η ενίσχυση των νέων, ώστε να μείνουν στον τόπο τους και να μπουν στην αγορά εργασίας, να μην πάνε σε κάποια άλλη πόλη και να αναδειχθεί και ο τόπος».
Σκοπός της ημερίδας, είναι η εκπαίδευση στο να συλλέγουν ιστορίες, παλιές και σύγχρονες, από διάφορες ιστορικές περιόδους και από ένα εύρος θεμάτων. Παρακινούν τα μέλη της οικογένειάς τους, τους φίλους και τους κατοίκους της κοινότητάς τους, να μοιραστούν τη δική τους αφήγηση ώστε να μη χαθούν οι ιστορίες τους. Οι ιστορίες θα διαφυλάσσονται σε ένα αρχείο προσβάσιμο στο κοινό ενώ επιλεγμένες θα ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα www.istorima.org σε μορφή podcast, video και γραπτές.
Το ιστόρημα
To «Istorima», δημιουργήθηκε από τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου και την ιστορικό του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Katherine Fleming και συνδυάζει τη δημοσιογραφία με την Ιστορία. Είναι το μεγαλύτερο εγχείρημα συλλογής προφορικών ιστοριών στην Ελλάδα.
Το Istorima είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που στηρίζει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ως Ιδρυτικός Δωρητής, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του για Ενίσχυση κι Επανεκκίνηση των Νέων. Το Istorima είμαστε όλοι εμείς κι οι ιστορίες μας, που δεν πρέπει να χαθούν.
Οι ερευνητές είναι νέοι από όλη την Ελλάδα, που αγαπούν τις ιστορίες του τόπου τους και θέλουν να τις διασώσουν. Εκπαιδεύονται από το Istorima κι εργάζονται, για εννέα μήνες στον τόπο τους, για αυτό το μεγάλο έργο, βοηθώντας αφηγητές να διηγηθούν τη δική τους ιστορία.
Αφηγητές είσαστε όλοι εσείς κι η μοναδική σας ιστορία. Όλοι είμαστε κομμάτι της μεγαλύτερης Ιστορίας, είμαστε η Ιστορία αυτού του τόπου κι η ιστορία του καθενός είναι σημαντική και πρέπει να διασωθεί. Το Istorima θα συλλέξει 50.000 προφορικές ιστορίες.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τις ιστορίες στην ιστοσελίδα www.istorima.org.