Συνέντευξη του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΔΑ, Μάριου Τσάκα στον «Π.Τ.»
Μ. Τσάκας: «το κόστος ενέργειας θα μειωθεί
σημαντικά για τους πολίτες, τις μικρομεσαίες
επιχειρήσεις, αλλά και για τη βιομηχανία…»
Σήμερα στη Δράμα η ενημερωτική εκδήλωση για το φυσικό αέριο στην πόλης μας
ΣΗΜΕΡΑ Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 18.30, στο ξενοδοχείο KOUROS, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την επέκταση του φυσικού αερίου στη Δράμα. Η εκδήλωση ενημέρωσης διοργανώνεται από τη Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου και το Επιμελητήριο Δράμας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η εκδήλωση θα ανοίξει στις 18.30 με χαιρετισμό από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανο Γεωργιάδη, ενώ θα ακολουθήσει χαιρετισμός από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ κ. Μάριο Τσάκα.
Από τις 18.40 έως 19.40 θα ακολουθήσει παρουσίαση Εμπορικής Στρατηγικής της ΔΕΔΑ και στη συνέχεια συζήτηση.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα υπάρχει δυνατότητα καταχώρισης εκδηλώσεων ενδιαφέροντος.
Σχετικά με την επέκταση του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης αλλά και στη Δράμα ταυτόχρονα, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Μάριος Τσάκας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «το μεγαλόπνοο αναπτυξιακό πλάνο της ΔΕΔΑ, στο οποίο η Μακεδονία και η Θράκη κατέχουν εξέχουσα θέση, έχει έντονο κοινωνικό, περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό πρόσημο, με πολλαπλές ωφέλειες για τις τοπικές κοινωνίες».
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «το κόστος ενέργειας θα μειωθεί σημαντικά για τους πολίτες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για τη βιομηχανία συμβάλλοντος στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής και ενθαρρύνοντας επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας».
Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Τσάκα στον «Πρωινό Τύπο».
Κύριε Τσάκα, πρόσφατα, στο συνέδριο του Economist είχατε αναφέρει πως «Μπορεί η εταιρεία μας να εδρεύει στην Αθήνα, όμως η «καρδιά» και η «ψυχή» της βρίσκεται στη ΜακεδονίαTsakas DEDA και τη Θράκη», συμπληρώνοντας ότι «Εδώ υλοποιείται περίπου το 70% του επενδυτικού μας προγράμματος -του μεγαλύτερου project επέκτασης δικτύων διανομής φυσικού αερίου που «τρέχει», αυτή την περίοδο στην Ευρώπη». Ήδη στην πόλη της Δράμας έχουν ξεκινήσει τα πρώτα έργα του φυσικού αερίου. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, ποιο θα είναι το μεγαλύτερο όφελος για την περιοχή μας, αλλά και ειδικότερα για τους καταναλωτές του φυσικού αερίου;
Το μεγαλόπνοο αναπτυξιακό πλάνο της ΔΕΔΑ, στο οποίο η Μακεδονία και η Θράκη κατέχουν εξέχουσα θέση, έχει έντονο κοινωνικό, περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό πρόσημο, με πολλαπλές ωφέλειες για τις τοπικές κοινωνίες.
Με τα μεγάλα έργα υποδομών διανομής φυσικού αερίου, θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας σε διάφορες ειδικότητες, όπως μηχανικοί, τεχνικοί, εργατοτεχνίτες κ.λ.π., ενισχύοντας σημαντικά την απασχόληση και δίνοντας νέα ώθηση στις τοπικές οικονομίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υλοποίηση του Προγράμματος Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ, σε πλήρη ανάπτυξη, θα κινητοποιήσει άμεσες και έμμεσες επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει συνολικά 6.000 θέσεις εργασίας στην ελληνική περιφέρεια.
Ταυτόχρονα, το κόστος ενέργειας θα μειωθεί σημαντικά για τους πολίτες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για τη βιομηχανία συμβάλλοντας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παραγωγής και ενθαρρύνοντας επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.
Η αύξηση της χρήσης του φυσικού αερίου σε όλους τους τομείς κατανάλωσης θα εξασφαλίσει, τέλος, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.
Την 1η Ιουλίου στην Ξάνθη, μαζί με τον πρωθυπουργό, ανάψατε συμβολικά μια μεγάλη δάδα από φυσικό αέριο. Αυτό ουσιαστικά έδειξε την τεράστια σημασία που δίνει η πολιτεία στην επέκταση του φυσικού αερίου στις μεγάλες πόλεις της περιφέρειάς μας. Πως σχολιάζετε την ανάπτυξη του μεγάλου αυτού δικτύου φυσικού αερίου, που αναμφίβολα αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό για την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας μας;
Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός, στην ομιλία του στην εκδήλωση της ΔΕΔΑ στην Ξάνθη, αποτύπωσε με ακρίβεια τη σημασία που η Πολιτεία αποδίδει στην επέκταση του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τη φράση «οι ακρίτες μας έρχονται πλέον στο κέντρο της εθνικής ενεργειακής πολιτικής».
Η Θράκη βγαίνει, επιτέλους, από την ενεργειακή απομόνωση και θωρακίζεται με ισχυρές και «πράσινες» υποδομές που θα την οδηγήσουν στη νέα ενεργειακή εποχή.
Είμαστε πολύ υπερήφανοι που, με σκληρή και συλλογική δουλειά, καταφέραμε να ξεμπλοκάρουμε αυτά τα μεγάλα έργα, τα οποία παρέμεναν σε στασιμότητα από το 2017 και κινδύνευαν με απένταξη από το ΕΣΠΑ, παρέχοντας σε χιλιάδες συμπολίτες μας τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια φθηνότερη και καθαρότερη μορφή ενέργειας.
Σε πόσο χρόνο υπολογίζετε ότι θα ολοκληρωθεί το έργο στη Δράμα, αλλά και γενικότερα στην Περιφέρεια ΑΜΘ;
Το έργο στη Δράμα, όπως και στις υπόλοιπες πέντε πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα «τρέξει» με γοργούς ρυθμούς και ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2023.
Καθ΄ όλο αυτό το διάστημα και παράλληλα με τις κατασκευαστικές εργασίες θα γίνονται συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών) οι οποίες θα συνεχίζονται κανονικά και μετά το 2023. Ήδη, λοιπόν, από αυτόν τον χειμώνα με τις συνδέσεις που θα γίνουν μπορεί να καλυφθεί ένα μεγάλο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών της κατοίκων της Περιφέρειας.
Την Πέμπτη διοργανώνετε μαζί με το Επιμελητήριο Δράμας, ενημερωτική εκδήλωση στην πόλη μας για την επέκταση του Δικτύου Διανομής Αερίου στην περιφέρεια ΑΜΘ. Θα θέλατε να μας αναφέρετε ορισμένα σημαντικά στοιχεία της ενημέρωσης που αναμένεται να λάβουν οι Δραμινοί που θα την παρακολουθήσουν;
Είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε αυτές τις ημέρες εδώ, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου να δούμε ιδίοις όμμασι την πορεία υλοποίησης των κατασκευαστικών εργασιών και να ενημερώσουμε τους πολίτες και τους φορείς για τα μεγάλα έργα κατασκευής υποδομών διανομής φυσικού αερίου.
Στην σημερινή ενημερωτική εκδήλωση, που συνδιοργανώνουμε με το Επιμελητήριο Δράμας, θα παρουσιάσουμε τα βασικά μεγέθη του αναπτυξιακού μας πλάνου και των συνδέσεων που θα γίνουν μέχρι το 2025.
Παράλληλα, θα δώσουμε χρηστικές πληροφορίες για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι ενδιαφέρονται να συνδεθούν με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό, θα παρουσιάσουμε τη πλατφόρμα my DEDA την οποία μπορούν να επισκέπτονται οι ενδιαφερόμενοι μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΔΑ (www.deda.gr) και να κάνουν την αίτησή τους γρήγορα και εύκολα. Επίσης, θα ενημερώσουμε για τη λειτουργία του περιφερειακού γραφείου της ΔΕΔΑ στη Δράμα το οποίο, επίσης, θα παρέχει ενημέρωση για το έργο μας και τη διαδικασία συνδέσεων στους πολίτες και σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα.