Εν αναμονή της έγκρισης καταφυγίου αδέσποτων ζώων από το «Φιλόδημος ΙΙ»
Καγιάογλου: Είμαστε σε διαβούλευση και
ετοιμάζουμε μελέτη για ταΐστρες και
ποτίστρες σε όλο το Δήμο Παρανεστίου
► Νεκρά σκυλιά από φόλες με κυάνιο στο Παρανέστι
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ διάστημα, έχει παρατηρηθεί μια ένταση στην περιοχή του Δήμου Παρανεστίου, όσον αφορά το θάνατο αδέσποτων σκυλιών σε κάποια χωριά. Το πρόβλημα με τις φόλες βρίσκεται σε αύξηση το τελευταίο δεκαπενθήμερο και σίγουρα προβληματίζει όλους τους αρμόδιους, τόσο το Δήμο Παρανεστίου και την πενταμελή Επιτροπή για τα αδέσποτα, τους εθελοντές φιλόζωους, ενώ απασχόλησε και το Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (Φ.Δ.Ο.Ρ.)
Μάλιστα, σε πρόσφατη ανακοίνωση του Φ.Δ.Ο.Ρ., γίνεται γνωστό ότι οι φόλες από κρέας, περιείχαν αμπούλες κυανίου, ένα εξαιρετικά ισχυρό δηλητήριο, από το οποίο θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν ακόμα και άνθρωποι. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πώληση αμπούλων κυανίου απαγορεύονται στην Ελλάδα, και σύμφωνα με όσα ακούγονται, η προμήθειά τους γίνεται από τη γειτονική Βουλγαρία. Και το ερώτημα που τίθεται εδώ, είναι για το πώς γίνεται κάποιος ή κάποιοι να μπαίνουν στη διαδικασία να αγοράσουν ένα τόσο ισχυρό δηλητήριο από μια γειτονική χώρα, το οποίο αφενός κοστίζει, αλλά και είναι παράνομη και εισαγωγή του στη χώρα μας! Τι πρέπει να έχει στο μυαλό του ένας τέτοιος άνθρωπος;
Μιλώντας με το δήμαρχο Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, ο «Πρωινός Τύπος» ζήτησε την άποψή του, αν αυτές οι φόλες έχουν μπει πιθανότατα για λύκους ή κάποια άλλα άγρια ζώα. Όπως μας είπε, «πιθανότατα όχι, γιατί τα νεκρά σκυλιά βρέθηκαν σε δρόμους των χωριών και άρα δεν είναι για άγρια ζώα».
Όπως είπε ο ίδιος, «διαβάσαμε κι εμείς ότι οι φόλες περιείχαν αμπούλες κυανίου, και σύμφωνα με πληροφορίες μας είναι ένα δηλητήριο που η πώλησή του απαγορεύεται στην Ελλάδα και όπως ακούμε από φήμες το αγοράζουν από τη Βουλγαρία».
Σε ερώτηση για την πολιτική του Δήμου Παρανεστίου για τα αδέσποτα, ο δήμαρχος κ. Καγιάογλου επισημαίνει ότι «ο Δήμος διαθέτει κάθε χρόνο 3.000 ευρώ για τροφές για τα αδέσποτα, περίπου 200 τσουβάλια των 20 κιλών, τα οποία διατίθενται σε εθελοντές φιλόζωους για το τάισμα των αδέσποτων».
Όπως επίσης επισημαίνει ο ίδιος, αυτό το διάστημα ο Δήμος, σε συνεργασία με την πενταμελή Επιτροπή για τα αδέσποτα και με εθελοντές φιλόζωους, «ετοιμάζει μια μελέτη για την κατασκευή ταϊστρών και ποτίστρων που θα τοποθετηθούν σε όλη την επικράτεια του Δήμου, σε όλες τις Κοινότητες».
Ο ίδιος, ζητάει από όλους τους ενδιαφερόμενους, τόσο από τους εθελοντές φιλόζωους, όσο και από το Φ.Δ.Ο.Ρ. να θέσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους, προκειμένου να μπορέσει να γίνει κάτι καλύτερο.
Το καταφύγιο αδέσποτων
Υπενθυμίζεται ότι, ο Δήμος Παρανεστίου έχει καταθέσει πρόταση χρηματοδότησης στο «Φιλόδημος ΙΙ», ύψους 300.000 ευρώ και ήδη βρισκόταν πολύ κοντά στην έγκρισή του. Παρ’ όλα αυτά, όλες αυτές οι προτάσεις των Δήμων, ενώ ήταν πολύ κοντά στην τελική τους έγκριση, δυστυχώς μπλόκαραν εξαιτίας των γεγονότων της πανδημίας του κορωνοϊού. Ελπίδα όλων είναι να ανοίξουν και πάλι σύντομα και να μην ακυρωθούν οι χρηματοδοτήσεις αυτές για άλλους λόγους.
Μιλώντας πάντως στον «Πρωινό Τύπο» σχετικά με το πρόγραμμά της δημοτικής αρχής ο δήμαρχος κ. Καγιάογλου σημειώνει: «Από την πρώτη μέρα της θητείας μας είμαστε ευαισθητοποιημένοι στο κομμάτι της διαχείρισης αδέσποτων ζώων όπως και δεσποζόμενων, μέσα σε εποχές δύσκολες, με την Πανδημία να έχει διαφοροποιήσει κατά πολύ τον τρόπο συμπεριφοράς και λειτουργίας της ζωής μας. Αυτό όμως δεν αλλάζει σε τίποτα την σκέψη μας και την θέληση μας ώστε να προστατέψουμε, να φροντίσουμε, να αγκαλιάσουμε τα ζώα.
Αντιθέτως μάλιστα ο σεβασμός και η αγάπη μας, μάς έχει κάνει να κατορθώσουμε να πετύχουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να περιμένουμε την έγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών για να κατασκευάσουμε και να ολοκληρώσουμε το καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Είμαστε κατά και απέναντι σε οτιδήποτε κακόβουλο υπάρχει, ενάντια σ΄ αυτούς που κάνουν κακό, με οποιοδήποτε τρόπο ή ζημιά ή και θανάτωση των ζώων αυτών. Ζητούμε από όλους τους πολίτες, εθελοντές, φιλοζωικές και υπηρεσίες να συνεργαστούνε αγαστά μαζί μας για την αντιμετώπιση και λύση αυτού του προβλήματος. Υπομονή και σύντομα το καταφύγιο θα στεγάσει, θα περιθάλψει και θα προστατεύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους μικρούς μας φίλους».