Home > νέα > Και επίσημα η 6η Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού Μιλάει στον «Π.Τ.» το μέλος Θρακικής Εστίας Δράμας κα. Χρ. Σιδερά

Και επίσημα η 6η Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού Μιλάει στον «Π.Τ.» το μέλος Θρακικής Εστίας Δράμας κα. Χρ. Σιδερά

Με Προεδρικό Διάταγμα στις 14/1/2025

Και επίσημα η 6η Απριλίου

ως Ημέρα Μνήμης

του Θρακικού Ελληνισμού

Μιλάει στον «Π.Τ.» το μέλος Θρακικής Εστίας Δράμας κα. Χρ. Σιδερά

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΔΩ ΚΑΙ μερικά χρόνια, στις αρχές Απριλίου, εορτάζεται η Ημέρα του Θρακικού Ελληνισμού. Παρ’ όλα αυτά μέχρι πρόσφατα είχε άτυπο χαρακτήρα.

Όμως, αρχές του 2025, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα. Σακελλαροπούλου, υπέγραψε ένα από τα σπουδαιότερα Προεδρικά Διατάγματα: αυτό της  καθιέρωσης της 6ης Απριλίου κάθε έτους, ως Ημέρας Θρακικού Ελληνισμού για όλη την επικράτεια.

Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα Προεδρικά Διατάγματα που αφορά στην Ιστορία του Ελληνισμού της Ανατολής, στην Ιστορία του προσφυγικού Ελληνισμού και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία.

Το Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύεται στο ΦΕΚ της 14ης Ιανουαρίου 2025 και αναφέρει σχετικά: [Ορίζεται η 6η Απριλίου κάθε έτους ως Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού. Οι εκδηλώσεις μνήμης έχουν πανελλήνιο χαρακτήρα και πραγματοποιούνται σε  ολόκληρη την επικράτεια. Εάν η 6η Απριλίου δεν συμπίπτει να είναι ημέρα Κυριακή, οι εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται την πρώτη Κυριακή μετά την 6η Απριλίου.]

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι [οι εκδηλώσεις μνήμης στις οποίες προσκαλούνται και εκπρόσωποι των θρακικών οργανώσεων και σωματείων, περιλαμβάνουν γενικό σημαιοστολισμό και φωταγώγηση των δημοσίων κτιρίων και των δημοτικών καταστημάτων, τέλεση δοξολογιών, εκφώνηση ομιλιών και κατάθεση στεφάνων στις έδρες των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων. Στο πλαίσιο των ως άνω εκδηλώσεων μπορεί να πραγματοποιούνται ημερίδες και εκδηλώσεις πολιτιστικών σωματείων είτε στη Θράκη είστε στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και ομιλίες στα σχολεία όλων των βαθμίδων και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων καταρτίζεται με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη.]

Ο Θρακικός Ελληνισμός

Θα πρέπει  να σημειωθεί ότι, η 6η Απριλίου έχει αναγνωριστεί από τη Βουλή ως Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού με το άρθρο 48 του νόμου 4954/22 (ΦΕΚ 136 της 9ης Ιουλίου 2022), σε ανάμνηση της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης από τους Νεότουρκους, που ξεκίνησε το «Μαύρο Πάσχα» της 6ης Απριλίου 1914 και ολοκληρώθηκε το 1923 με την εξαφάνιση των ελληνικών πληθυσμών της Ανατολής.

Η 6η Απριλίου καθιερώθηκε ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού τον Ιούνιο του 2006 με απόφαση του 7ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών που έγινε στο Διδυμότειχο. Δεκαέξι χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 2022, η απόφαση αυτή επισημοποιήθηκε και από τη Βουλή.

Σχετικά με τη σημαντική αυτή εξέλιξη, μιλάει στον «Π.Τ.» η χοροδιδάσκαλος και μέλος της Θρακικής Εστίας Δράμα και δημοτική σύμβουλος, κα. Χρύσα Σιδερά. Όπως επισημαίνει, «είναι πολύ σημαντική ημέρα για τον Θρακικό Ελληνισμό, γιατί είναι ένας αγώνας που ξεκίνησε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Επίσημα μάλιστα καταγράφηκε το 2006 στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Θρακών στο Διδυμότειχο, ώστε να καθιερωθεί η 6η Απριλίου, ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού. Έκτοτε, έγιναν πολλοί αγώνες και επιτέλους ήρθε πλέον η ώρα που όφειλε η πολιτεία απέναντι στο Θρακικό Ελληνισμό, να πάρει τη θέση που ανήκει στην Ιστορία και να γίνει γενικότερα γνωστή στο πανελλήνιο».

Όπως σημειώνει η κα. Σιδερά, «μ’ αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, καθιερώνεται η 6η Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης και επίσημα πλέον και αυτό σημαίνει ότι οι εκδηλώσεις μνήμης θα έχουν πανελλήνιο χαρακτήρα και θα πραγματοποιούνται σε όλη την επικράτεια».

Έμφαση δίνει επίσης η κα. Σιδερά στην ιστορία της Θράκης επισημαίνοντας: «Νομίζω ότι πέρα από το πλούσιο μουσικοχορευτικό ρεπερτόριο της Θράκης, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή η ιστορία του Θρακικού Ελληνισμού σε σχέση με τον Μικρασιατικό και Ποντιακό Ελληνισμό. Τα πάνδεινα πέρασαν κι αυτοί οι άνθρωποι όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι των περιοχών αυτών. Γενικότερα, ο Ελληνισμός της Ανατολής, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια ενότητα».

Τονίζει ακόμα η κα. Σιδερά, ότι, το πρώτο μνημείο που έχει στηθεί εδώ και μερικά χρόνια, είναι αυτό στην πόλη της Δράμας από τη Θρακική Εστία Δράμας, στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίων 12 Αποστόλων. «Οι εκδηλώσεις αυτές, είναι ένας τρόπος να μαθαίνουν τα παιδιά την ιστορία του ελληνικού έθνους και του προσφυγικού Ελληνισμού».

Η Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι, ο συμβολισμός της 6ης Απριλίου είναι έντονος, καθώς το 1914, άρχισε την ημέρα αυτή η απηνής προσπάθεια εξαφάνισης του Ελληνισμού της Ανατολής, η οποία ολοκληρώθηκε το 1923. Για τον λόγο αυτό η καθιέρωση της 6ης Απριλίου ως ημέρας μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού, συμβάλλει αφενός στη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και αφετέρου στη διεθνοποίηση ενός ιστορικά επιβεβαιωμένου γεγονότος.

Όπως είναι γνωστό, ήδη έχουν αναγνωριστεί από την πολιτεία οι γενοκτονίες του Ποντιακού Ελληνισμού, καθώς και του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Ουσιαστικά, η συστηματική εξόντωση των Ελλήνων της Θράκης και ιδίως της Ανατολικής Ρωμυλίας είχε προηγηθεί, προετοιμάζοντας έτσι τις πρακτικές και πολιτικές που υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν κατά του ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού.