Δηλώσεις του αντιδημάρχου Οικονομικών Δράμας στον «Π.Τ.»
Και στο Δήμο Δράμας ιδιωτικές
εταιρείες ρεύματος δεν αποδίδουν
εισπράξεις δημοτικών τελών
Οι εταιρείες πρόσφατα πλήρωσαν 320.000 ευρώ και χρωστούν άλλες 170.000 ευρώ στο Δήμο Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕΓΑΛΑ οικονομικά προβλήματα φαίνεται πως έρχονται προς τους Δήμους, όσον αφορά τα ζητήματα των οφειλών που έχουν να αντιμετωπίσουν.
Τα ζητήματα αυτά, αφορούν αφενός τις οφειλές τις οποίες γενικότερα οι Δήμοι αδυνατούν να εισπράξουν, αλλά ακόμα χειρότερα, οι υπέρογκοι λογαριασμοί που χρεώνονται από τις εταιρείες ρεύματος κυρίως μέσω της ΔΕΗ, όπως για παράδειγμα οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ).
Τελευταία μάλιστα, έχει προκύψει και ένα άλλο έντονο πρόβλημα, αυτό της απόδοσης των εισπράξεων των δημοτικών τελών, που θα έπρεπε να αποδίδονται στους Δήμους από ιδιωτικές εταιρείες ρεύματος.
Το θέμα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα λόγω των υπέρογκων αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, δεν αφορά σαφώς μόνο τα ελληνικά νοικοκυριά και όλους μας, αλλά αφορά και τους Δήμους. Όπως είναι γνωστό, οι Δήμοι εισπράττουν τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και ΤΑΠ μέσω των λογαριασμών ρεύματος, αρχικά από τη ΔΕΗ, αλλά και από τις ιδιωτικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών ρεύματος, οι οποίες ιδρύθηκαν στη συνέχεια.
Τα μέτωπα είναι πολλά και δεν είναι μόνο ένα ή δύο. Οι περιπτώσεις που έχουν αρχίσει και βγαίνουν πλέον στη δημοσιότητα, αφορούν κυρίως ιδιωτικές εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες, ενώ εισπράττουν τα δημοτικά τέλη που χρεώνονται στους λογαριασμούς τους, αποφεύγουν να τα αποδώσουν στους Δήμους και τα παρακρατούν.
Αποτελεί υπεξαίρεση
«Πρόκειται για υπεξαίρεση», τονίζει ιδιαίτερα μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Δράμας κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης και σημειώνει ότι και ο Δήμος Δράμας έχει να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις. Όπως διευκρινίζει μάλιστα, πρόκειται για δύο ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες δεν αποδίδουν όπως θα έπρεπε τα δημοτικά τέλη που εισπράττουν και καθυστερούν σημαντικά να τα καταθέσουν.
Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Δράμας, «είναι δύο ιδιωτικές εταιρείες που δεν είναι συνεπείς σ’ αυτό το κομμάτι. Αργούν χαρακτηριστικά να αποδώσουν τα τέλη προς το Δήμο μας. Μάλιστα, η μια απ’ αυτές τις εταιρείες, είχε να μας αποδώσει τα τέλη εδώ και ένα χρόνο».
Ερωτώμενος για το ποσό, σημειώνει ότι «πρόσφατα πλήρωσαν περίπου 320.000 ευρώ από τα οφειλόμενα». Σημειώνει μάλιστα ότι είχε προηγηθεί και σχετική αλληλογραφία από το Δήμο, που είχε εκφράσει την πρόθεσή του να προσφύγει στα ανάλογα νομικά μέτρα. Μετά απ’ αυτό οι εταιρείες πλήρωσαν κάποια ποσά.
Όπως μας εξηγεί, μέχρι σήμερα υπολείπεται ένα ποσό περίπου 170.000 ευρώ το οποίο οφείλεται προς το Δήμο Δράμας.
Να σημειωθεί πάντως, ότι, κάποιοι Δήμοι στην περιοχή της Αττικής έχουν ήδη προσφύγει δικαστικά προκειμένου να πάρουν μεγάλα ποσά που τους ανήκουν και τα οποία παρακρατούν κυρίως ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι, προκειμένου να καλύψουν κενά ρευστότητας από ανεξόφλητες οφειλές ή συνεχείς ρυθμίσεις, καθυστερούν την εξόφληση χρεών σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ ή φτάνουν ακόμα και να παρακρατούν τα τέλη υπέρ των Δήμων.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η περίπτωση στο Δήμο Αθηναίων, όπου ιδιωτικές εταιρείες είχαν «φουσκώσει»» παραπάνω από το επιτρεπόμενο τα δημοτικά τέλη. Το γεγονός διαφάνηκε από παράπονα δημοτών του Δήμου Αθηναίων, που είχαν παραπονεθεί ότι εταιρεία ενέργειας χρέωνε υπερβολικά τα δημοτικά τέλη για τέλη καθαριότητας, φωτισμού κα ι ΤΑΠ. Ενώ δηλαδή στο οικιακό ρεύμα ο Δήμος χρεώνει 1,55 ευρώ, η συγκεκριμένη εταιρεία έβαζε καπέλο χρεώνοντας 3 και περισσότερα ευρώ.
Προς το παρόν πάντως κάτι τέτοιο δεν υπήρξε στο Δήμο, αν και ποτέ δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει μια τέτοια απάτη, στην εποχή που έχουμε φτάσει.
Οφειλές προς το Δήμο
Αναφορικά με το ζήτημα των οφειλών πολιτών και επιχειρήσεων, ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 8.765.712 ευρώ. Απ’ αυτά, το αρχικό κεφάλαιο είναι 5.086.989 ευρώ και με τις προσαυξήσεις έφτασε στα 8.765.712 ευρώ.
Οι λογαριασμοί της ΔΕΥΑΔ
Στο μεταξύ, σε δυσθεώρητα ύψη ανέρχονται οι λογαριασμοί ρεύματος που λαμβάνει η ΔΕΥΑ Δράμας, όπως και άλλες ίδιες δημοτικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Όπως είναι γνωστό, η Ένωση ΔΕΥΑ προσπαθεί να έρθει σε συνεννόηση με την κυβέρνηση μήπως και πάρει κάποιες επιδοτήσεις ώστε να μπορέσουν να ρυθμιστούν οι τεράστιες οφειλές, παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμιά σαφή και ξεκάθαρη απάντηση.
Για παράδειγμα, ενώ η ΔΕΥΑ Δράμας πλήρωσε το χρόνο περίπου 1,5 εκατ. ευρώ σε ρεύμα, τώρα καλείται να πληρώσεις περίπου 4,5 εκατ. ευρώ το λιγότερο. Κατάσταση για την οποία, αν δεν παρασχεθεί κάποια οικονομική βοήθεια από το κράτος, τότε κάποια στιγμή θα αναγκαστούν να μετακυλίσουν το κόστος αυτό στους καταναλωτές ύδρευσης.
Πράγμα που αν γίνει, πέρα από τους λογαριασμούς ρεύματος που βλέπουμε αυξημένους, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τους λογαριασμούς ύδρευσης!