Home > νέα > «Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν» στο φετινό Αντικαρκινικό Συμπόσιο της Δράμας

«Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν» στο φετινό Αντικαρκινικό Συμπόσιο της Δράμας

Χθες το απόγευμα η έναρξη στο ξενοδοχείο Κούρος

«Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν»

στο φετινό Αντικαρκινικό Συμπόσιο της Δράμας

Ε. Σαραφίδου: «Οι σκοποί αυτών των συνεδρίων είναι να προάγουν τη γνώση σε ιατρική πράξη, διατηρώντας την αισιόδοξη πλευρά της επιστήμης με διάθεση και ελπίδα να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα»

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Ξεκίνησε χθες ένα από τα μεγαλύτερα αντικαρκινικά συμπόσια το οποίο  διεξάγεται στην πόλη της Δράμας και θα τελειώσει αύριο Κυριακή 15 Απριλίου. Το αντικαρκινικό συμπόσιο, διοργανώνεται από την Εταιρεία «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο», η οποία έχει ιδρυθεί από Δραμινούς γιατρούς και επιστήμονες και διεξάγεται κάθε χρόνο στη Δράμα, εξαιτίας του ότι η περιοχή μας έχει τα περισσότερα, αναλογικά με τον πληθυσμό, κρούσματα νεοπλασιών.

Το αντικαρκινικό συμπόσιο, διεξάγεται στον χώρο του ξενοδοχείου Kouros και συμμετέχουν με εισηγήσεις τους διακεκριμένοι επιστήμονες από τον χώρο της υγείας.
Κατά τη διάρκεια του αντικαρκινικού συμποσίου, θα υπάρξουν διάφορες ιατρικές ανακοινώσεις πάνω στα θέματα που απασχολούν τον ιατρικό κόσμο αλλά και τους καρκινοπαθείς ασθενείς, καθώς και συζητήσεις, ανταλλαγή πληροφοριών και γνώμες, πάνω σε σημαντικά ζητήματα του ογκολογικού ασθενή.

Κεντρικό θέμα του συμποσίου είναι: «Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν». Στο συμπόσιο παραβρέθηκαν Σύλλογοι Καρκινοπαθών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως: Χίος, Κιλκίς, Πτολεμαΐδα, Έδεσσα, Νιγρίτα, Σέρρες, Βέροια, Θεσσαλονίκη, και Γιαννιτσά, οι οποίοι παρουσίασαν τα προβλήματα που τους απασχολούν, σε ένα Forum των Συλλόγων, που έγινε χθες το απόγευμα.

1 (7)

Από αριστερά ο κ. Σ. Παπαδόπουλος, η κα. Ε. Σαραφίδου, και η κα. Ι. Σαρατσιώτου.

Το φετινό Συνέδριο, αποτελείται από δεκατέσσερις Διαλέξεις και πέντε Στρογγυλά Τραπέζια, στα οποία θα αναπτυχθούν θέματα για τις σύγχρονες απόψεις για την πρόληψη, και τις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Στόχος του συνεδρίου είναι η ενημέρωση των ιατρών καθώς και του κοινού, σε θέματα πρόληψης, θεραπείας, αλλά και η υποστήριξη του σύγχρονου ογκολογικού ασθενή.

Σύλλογος Καρκινοπαθών

Ν. Δράμας, κα. Ε. Σαραφίδου

Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας, κα. Ευγενία Σαραφίδου, σε δηλώσεις της στην εφημερίδα μας, επεσήμανε μεταξύ άλλων την επιτυχία που σημειώνουν κάθε χρόνο τα Συμπόσια, αλλά και την μεγάλη συμμετοχή του επιστημονικού κλάδου και των πολιτών.

«Νομίζω ότι η Εταιρεία «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο» πέτυχε τον στόχο της, διότι είναι το 4ο Επιστημονικό Συμπόσιο που διοργανώνεται φέτος στην πόλη μας με θέμα «Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν».

Είναι πολύ σημαντική όλη αυτή η επιτυχία του Συμποσίου γιατί πλαισιώνεται από Δραμινούς ιατρούς, οι οποίοι θα αναπτύξουν όλα τα εξαίρετα θέματα του Συνεδρίου.

Συνήθως οι σκοποί αυτών των συνεδρίων είναι να προάγουν τη γνώση σε ιατρική πράξη, διατηρώντας την αισιόδοξη πλευρά της επιστήμης με διάθεση και ελπίδα να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα.

Κλείνοντας το Συμπόσιο την Κυριακή, ο πρόεδρος της Εταιρείας «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο», κ. Παπαδόπουλος, θα παρουσιάσει τα στοιχεία της καταγραφής που έχει γίνει στο Νομό Δράμας. Η καταγραφή, δεν προχώρησε όπως θα θέλαμε στον Νομό, καθώς δεν υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση».

1 (3)

Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών της Χίου, κα. Τ. Βογιατζή – Ματσούκα.

Σύλλογος Καρκινοπαθών Χίου,

κα. Τ. Βογιατζή – Ματσούκα

Από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών της Χίου, η κα. Τ. Βογιατζή – Ματσούκα, ανέπτυξε το θέμα: «Προβλήματα καρκινοπαθών στην περιφέρεια. Αναγκαιότητα και δυσκολίες πρόσβασης σε υπηρεσίες του κέντρου». Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα μας, η κα. Βογιατζή – Ματσούκα, υποστήριξε ότι μόνο όταν κάποιος ζει στην περιφέρεια μπορεί να δει, να αντιμετωπίσει και να μεταφέρει τα προβλήματα πρόσβασης τα οποία αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς και όχι μόνο. Γιατί όσο και να προσπαθούμε να δώσουμε την καλύτερη όψη, δυστυχώς τα προβλήματα αυτά καθημερινά αυξάνονται, με βασικότερο πρόβλημα, τις μετακινήσεις των ασθενών.

«Στις νησιωτικές περιοχές βρισκόμαστε γύρω από τη θάλασσα και είναι τελείως διαφορετικό από την ηπειρωτική Ελλάδα. Καθώς στην ηπειρωτική Ελλάδα, μπορεί να πάει κάποιος ασθενής από την περιφέρεια σε οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια θέλει οδικώς, δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς αυτό».

Όπως, επεσήμανε η κα. Βογιατζή- Ματσούκα, μπορεί η περιφέρεια να δώσει μια διαφορετική όψη στον ογκολογικό ασθενή, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «Εφόσον εμείς από την Χίο έχουμε κοντά την Αθήνα, η μόνη μας λύση είναι να κατεβούμε στα αστικά Νοσοκομεία όπου εκεί θα μπορέσουμε να εξυπηρετηθούμε, μετά από ραντεβού, έπειτα από τρίμηνες χρονικές διαθέσεις, διότι εκτός από τους επαρχιώτες εξυπηρετούν και τα αστικά κέντρα. Οπότε εμείς πρέπει να γραφτούμε σε μια λίστα, η οποία θα μας δώσει το περιθώριο να περιμένουμε. Αυτό είναι λιγάκι δύσκολο, γιατί αν κάποιος ασθενής έχει ανάγκη και πρέπει να μεταφερθεί στην Αθήνα, συνήθως για ακτινοβολίες, είναι πολύ δύσκολο με δεδομένο ότι δεν υπάρχει στο νησί.

Στην Χίο κατορθώσαμε και έχουμε υπό την εποπτεία μας σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Χίου, μια Μονάδα Χημειοθεραπείας, η οποία δεν γίνεται από ογκολόγο ιατρό, αλλά από έναν παθολόγο ο οποίος εξυπηρετεί τις χημειοθεραπείες, αφού του δώσουν τα σχήματα οι θεράποντες ογκολόγοι ιατροί, και κατά κάποιο τρόπο έχουμε μειώσει την μεταφορά των ασθενών στην Αθήνα. Οι ακτινοβολίες, δυστυχώς όμως δεν μπορούν να γίνουν στο νησί, καθώς χρειάζεται ένα υπέρογκο ποσό για τα μηχανήματα και την στελέχωση. Πιστεύω όμως, ότι δε υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω.

1 (6)

Από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Πτολεμαΐδας, και

Προεδρεύον της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδας,  ο κ. Γ. Αράπης

Σύλλογος Καρκινοπαθών

Πτολεμαΐδας, κ. Γ. Αράπης

Από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών της Πτολεμαΐδας, και Προεδρεύον της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδας, ο κ. Γ. Αράπης, ανέπτυξε το θέμα: Οργανώσεις καρκινοπαθών. Αποστολή, Δομές, Λειτουργία». Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο κ. Αράπης, υποστήριξε ότι οι οργανώσεις των καρκινοπαθών μεταξύ άλλων προσφέρουν αφιλοκερδώς πολλές υπηρεσίες, κάνοντας τον ρόλο τους ιδιαίτερα σημαντικό.

«Βλέποντας ο ασθενής ότι εμείς που αποτελούμε τα μέλη των οργανώσεων, έχουμε νικήσει τον καρκίνο, αυτό από μόνο του αποτελεί μια τονωτική ένεση. Θεωρώ ότι κάθε Σύλλογος έχει ένα σύμβουλο ψυχικής υγείας, ο οποίος βοηθάει τα μέλη του. Ακόμη, ο ρόλος μας εμπεριέχει και την πληροφόρηση, όπου μπορείς να αναλύσεις πολλά.

Υπάρχει βέβαια και το θέμα ότι πολλοί δεν έρχονται για ενημέρωση ή στέλνουν συγγενείς τους ώστε να πληροφορηθούν για τα δικαιώματα τους ως καρκινοπαθείς.

Θεωρώ όμως ότι ο καρκίνος δεν είναι ασθένεια, και δεν είναι κάτι που πρέπει να κρύβεται από κάποιον που τον έχει. Δεν υπάρχει λόγος να το κρύβει κάποιος και να αισθάνεται άσχημα.  Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο, κάποιος να προσπαθεί να κρύψει ότι του συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Οι Σύλλογοι, εκτός από την πληροφόρηση και τις επιστημονικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε, διοργανώνουμε εκδρομές και γλέντια για να διασκεδάζουμε».

1 (5)

Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κιλκίς και Παιονίας «Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος», κα. Γ. Κολετσιώτου.

Σύλλογος Καρκινοπαθών Κιλκίς

και Παιονίας, κα. Γ. Κολετσιώτου

Από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών του Κιλκίς και Παιονίας «Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος» , η πρόεδρος κα. Γ. Κολετσιώτου, ανέπτυξε το θέμα: «Έγκαιρη πρόσβαση στα νέα φάρμακα». Στις δηλώσεις της στην εφημερίδα μας, η κα. Κολετσιώτου, μίλησε για τα νέα καινοτόμα φάρμακα τα οποία κυκλοφορούν πλέον και στην Ελλάδα. «Για να έχει πρόσβαση σε αυτά τα φάρμακα ο καρκινοπαθής περνάει από σαράντα κύματα. Δεν είναι μια απλή διαδικασία, ιδίως έπειτα από το μνημόνιο που ψηφίστηκε πέρυσι, αποτελεί μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία, προκειμένου ο ασθενής με το που θα πάρει την συνταγή του από τον γιατρό να έχει πρόσβαση σε αυτά τα νέα φάρμακα.

Είναι το λεγόμενο 963, κάποια κριτήρια που περνάνε αυτά τα νέα φάρμακα από τις επιτροπές του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μπορέσει ο καρκινοπαθής να ξεκινήσει την θεραπεία του. Τα φάρμακα αυτά είναι πιο ακριβά, έχουν όμως μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και αυτό που μας ενδιαφέρει πιο πολύ εμάς τους καρκινοπαθείς είναι ότι δεν έχουν τις παρενέργειες και τις πρακτικές δυσλειτουργίες που έχουν τα μέχρι τώρα χημειοθεραπευτικά φάρμακα».