Από την Ένωση Κυριών Δράμας και την Οργάνωση «Αποστολή Άνθρωπος»
Κάλυψη προληπτικών
ιατρικών εξετάσεων
για γυναίκες άνω των 45 ετών
Μιλάει στον «Π.Τ.» η ιδρύτρια της Οργάνωσης «Αποστολή Άνθρωπος» κα. Δούση-Αναγνωστοπούλου
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΕΝΑ νέο πρόγραμμα συνεχίζει τις δραστηριότητές της η Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοικτής Φιλοξενίας το οποίο αφορά κυρίως τις γυναίκες άνω των 45 ετών.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα, το οποίο παρέχει προληπτικές εξετάσεις για τις ωφελούμενες γυναίκες της Ένωσης Κυριών αλλά και κάθε ευάλωτης κοινωνικής ομάδας. Στο πλαίσιο αυτό, το πρωί της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου, στο φιλόξενο χώρο της Ένωσης Κυριών, έγινε η παρουσίαση του προγράμματος «Αποστολή ΓΥΝΑΙΚΑ 45+: αγκαλιά-ΖΟΥΜΕ τις ανάγκες της», το οποίο υλοποιεί η οργάνωση «Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ» με συνεργαζόμενο φορέα την Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοικτής Φιλοξενίας, με ομιλητές εθελοντές ιατρούς της Οργάνωσης.
Η ομιλία απευθυνόταν στις ωφελούμενες γυναίκες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Ένωσης, αλλά ήταν ανοικτή και στο ευρύτερο κοινό γυναικών όλων των ηλικιών που εξυπηρετείται από τον φορέα.
Μαζί με την υπεύθυνη του προγράμματος την κα. Υπατία Δούση-Αναγνωστοπούλου, ήταν ο κ. Ιωακείμ Ναβροσίδης από τα βασικά στελέχη της Οργάνωσης «Αποστολή Άνθρωπος» και διαχειριστής του προγράμματος «Αγκαλιά-ΖΟΥΜΕ 45+», όπως και του προγράμματος «Στηρί-ΖΟΥΜΕ» με την Ένωση Κυριών και δύο εθελόντριες γιατροί η Καρδιολόγος κα. Ντίνα Βογιατζή και η κα. Νεφέλη Γρίβα, ειδικευόμενη Γυναικολόγος. Το παρών έδωσε επίσης στην εκδήλωση και ο Δραμινός Καρδιολόγος του ΕΣΥ κ. Χρήστος Μπακόπουλος.
Από αρ. ο κ. Ναβροσίδης, η κα. Βογιατζή, ο κ. Μπακόπουλος, η κα. Τσιαμούρα, η κα. Δούση και η κα. Γρίβα.
Ιατρική φροντίδα για όλους
Σχετικά με το εν λόγω πρόγραμμα, μίλησε στον «Π.Τ.» η κα. Υπατία Δούση-Αναγνωστοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδρύτρια της Οργάνωσης «Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ».
Όπως επισημαίνει, εδώ και 8 χρόνια υπάρχει μια στενή συνεργασία με την Ένωση Κυριών, «με ένα πρόγραμμα από το 2013, το ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ – ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και με αυτό καλύπτονται ανάγκες ανασφάλιστων ή οικονομικά αδύναμων συνανθρώπων μας».
Όπως εξηγεί, «ένας φορέας κάνει το αίτημά του για κάποιον ωφελούμενό του και εμείς προσπαθούμε ανάλογα με τις χρηματοδοτήσεις, να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες του κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Πλήρες πακέτο προληπτικών εξετάσεων
Χαρακτηριστικά σημειώνει η κα. Δούση ότι, «τώρα εγκαινιάζουμε και στη Δράμα ένα καινούριο πρόγραμμα το οποίο έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια στην Αθήνα. Λέγεται ΑΓΚΑΛΙΑ-ΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ που είναι μεγαλύτερες από 45 ετών καλύπτοντας τις ανάγκες τους. Αυτό που κάνουμε, είναι ότι δίνουμε ένα πλήρες προληπτικό πακέτο εξετάσεων σ’ αυτές τις γυναίκες και θέλουμε να τις κάνουμε να καταλάβουν γιατί είναι σημαντικές αυτές οι εξετάσεις».
Στο πλαίσιο αυτό, η οργάνωση βρέθηκε στη Δράμα με δύο εθελόντριες γιατρούς, μία καρδιολόγο και μία γυναικολόγο, οι οποίες μίλησαν για την φυσιολογία του ανθρώπινου οργανισμού αλλά και για τις συχνές ασθένειες, πώς μπορούν αλλάζοντας την καθημερινή συμπεριφορά μας να έχουμε καλύτερη υγεία και παράλληλα ποιες είναι οι εξετάσεις που πρέπει να κάνουν.
Όπως επισημαίνει η ίδια, «με τον τρόπο αυτό, θα καταλάβουν αυτές οι γυναίκες τη σημασία των εξετάσεων τις οποίες θα κάνουν άμεσα σε λίγες μέρες και στη συνέχεια μπορούν και εκείνες να συνεχίσουν να τις κάνουν στην υπόλοιπη ζωή τους».
Χαρακτηριστικά εξηγεί, ότι, «θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι γυναίκες, φροντίζουμε τους άλλους, όπως τα παιδιά μας, τους άντρες μας, τους γονείς μας, πρέπει όμως πρώτα να φροντίζουμε τον εαυτό μας για να έχουμε καλή υγεία για να φροντίσουμε όλους τους υπόλοιπους».
Πληρωμές για ιατρικά αιτήματα
Ερωτώμενη για το τι ακριβώς σημαίνει η κάλυψη των ιατρών αναγκών από την Οργάνωση «Αποστολή Άνθρωπος» η κα. Δούση-Αναγνωστοπούλου σημειώνει: «Πληρώνουμε για συγκεκριμένα αιτήματα, όπου έχει γίνει μια διάγνωση από ένα δημόσιο φορέα, ένα δημόσιο νοσοκομείο και όταν ένας Σύλλογος όπως η Ένωση Κυριών έχει έναν ωφελούμενό της, που σημαίνει ότι ανήκει σε μια ευπαθή ομάδα, αναλαμβάνουμε τα έξοδα αυτά. Και αυτό γιατί, η πρόληψη είναι σημαντικότερη από τη θεραπεία. Γιατί όπως ξέρουμε, αν ένας άνθρωπος σταματήσει να παίρνει λ.χ. τα φάρμακά του για την πίεση ή για την καρδιά του μπορεί να πάθει ένα εγκεφαλικό ή έμφραγμα».
Όπως λέει, «το σημαντικό είναι να περάσουμε σε όλες τις ευπαθείς ομάδες, το πόσο σημαντική είναι η πρόληψη. Κι εμείς εκεί βοηθάμε, στο να διατηρηθεί η πρόληψη του πληθυσμού».
Ενδιάμεσοι της κοινωνίας και του κράτους
Ερωτώμενη για το αν υπάρχει γενικά αύξηση των ωφελουμένων για τέτοια ζητήματα, η κα. Δούση-Αναγνωστοπούλου απαντάει θετικά, λέγοντας ότι «έχουμε περισσότερες ανάγκες για δύο λόγους. Γιατί οι πραγματικές ανάγκες αυξάνουν και γιατί σιγά –σιγά ο πληθυσμός καταλαβαίνει ότι πρέπει να παρακολουθεί τα ιατρικά του θέματα (πρόληψη). Εμείς, η κοινωνία των πολιτών, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως η δική μας, όπως η Ένωση Κυριών Δράμας, δίνουμε αυτό το μήνυμα στον πληθυσμό: κοιτάξτε τι πρέπει να προσέχετε. Και παράλληλα δίνουμε το μήνυμα στις κυβερνήσεις: να μια ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί. Υπάρχουν εξετάσεις οι οποίες δίνονται δωρεάν από το Ε.Σ.Υ. όπως η μαστογραφία, το τεστ Παπανικολάου και άλλα. Αυτό κάνουμε˙ είμαστε ενδιάμεσοι ανάμεσα στην κοινωνία και στην κυβέρνηση. Και με τα προγράμματά μας, λέμε στην κυβέρνηση ποιες είναι οι ανάγκες. Και η εκάστοτε κυβέρνηση πρέπει να έρθει να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Ή πολλές φορές λέμε στον πληθυσμό, ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα, μην την αφήνετε να πάει χαμένη. Εκμεταλλευτείτε αυτά που σας προσφέρει το κράτος, γιατί στο κάτω – κάτω όλα αυτά είναι και από τους δικούς μας φόρους».